返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

卻係咖,獸性就唔會犯罪嘛譬如,狗公強姦狗乸都冇人告佢強姦,法庭鑰白其實佢嘅動機係好純潔
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 378# jimmychauck

問:我感覺到神真實的臨在,在我個人經驗裡及祈禱中。
答:(1) 幻覺是精神分裂或思覺失調的病徵,另外亦會出現在被催眠者身上,患者會聽到或/及看見一些不存在的事物。
  (2) 既然咁真實,得閒約佢出黎飲茶啦。
jimmychauck 發表於 2023/11/2 00:17

所以我說你,沒事不要去對獅子禱告,也不要成天幻想著喝地溝水變成的酒,那些都在幻覺中,早點睡吧!
卻係咖,獸性就唔會犯罪嘛譬如,狗公強姦狗乸都冇人告佢強姦,法庭鑰白其實佢嘅動機係好純潔 ...
沙文 發表於 2023/11/2 12:12

咁你咪想做狗好過做人?
做乜邊有得想㗎?
我想乜都唔好做, 但係天主就係偏偏係都要我出世
我唔知有邊個人或者動物,係出世前天主問過佢想唔想出世嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
做乜邊有得想㗎?

沙文 發表於 2023/11/2 22:44

好佛下喎...
即係輪迴.....輪做乜都唔知, 一切睇個幸運輪點轉
我唔知有邊個人或者動物,係出世前天主問過佢想唔想出世嘅
沙文 發表於 2023/11/2 22:44

你做蟲時就爭住游.....搶先
拎到個金牌勒, 又話你都唔恨攞既
回覆 382# dior13dior13
覺得有關連歐!
dior13dior13 發表於 2023/11/1 23:53

不要成天幻想,那些都在幻覺中,早點睡吧!

話題要轉了嗎?
回覆 386# beebeechan

屌我唔知原來贏咗會咁L大鍋。
禮貌上,天主應該事先present畀我睇下,嗱,朕整咗呢個世界,我認為都造得唔錯,不知沙仔您有咩意見?如果您都覺得值得一遊就好似詩菩咁博命游啦,贏咗有得投胎。

咩話您話我整得渣?ok唔勉強您,您唔去有第個。

咁先係尊重我咖嘛
禮貌上,天主應該事先present畀我睇下,嗱,朕整咗呢個世界,我認為都造得唔錯,不知沙仔您有咩意見?如果您都覺得值得一遊就好似詩菩咁博命游啦,贏咗有得投胎。

咩話您話我整得渣?ok唔勉強您,您唔去有第個。
沙文 發表於 2023/11/3 01:19

E+ 天主好有禮貌架
present咗個天國既世界, 認為都造得唔錯
咩話您話我整得渣?ok, 都唔勉強您,您唔去有第二個。
資料欠details.印過份詳細brochure or link畀我參考下先
資料欠details.印過份詳細brochure or link畀我參考下先
沙文 發表於 2023/11/3 01:40

成本manual....慢慢睇
睇過啦,專講埋曬啲無謂嘢
而且先前佢冇徵詢過我意見就要我投胎, 係咪應該道歉咗先至講其他嘢呢?
睇過啦,專講埋曬啲無謂嘢

沙文 發表於 2023/11/3 06:52

平舖直敍既說明書係悶啲, 唔好睇
所以經書就用後多比喻, 歷史, 傳說, 神話嚟講道理勒
而且先前佢冇徵詢過我意見就要我投胎, 係咪應該道歉咗先至講其他嘢呢? ...
沙文 發表於 2023/11/3 06:52

唔搞你出嚟又點諮詣你先
除非你都信靈魂唔需要一個肉身都存在先得喎,
天主梗有辦法嘅, 咁簡單都唔得學乜人做天主呢?
天主梗有辦法嘅, 咁簡單都唔得學乜人做天主呢?
沙文 發表於 2023/11/3 07:22

既然你都唔曉, 就唔好叉撚厨人地既方法囉

即係你無橋搞旺香港本土消費就唔好話人啲夜賓周唔掂
天主一係唔畀人有自由旨意,一係就由得啲人亂選擇而PK,原來天主淨係可以咁咋?

比喻:主人一係就綁實隻貓唔畀佢郁,一係就由得隻貓通屋走仲可以跳出窗外跌死埋,點解個主人唔好好地裝返個貓網?

咁簡單都唔得學乜人做天主/主人呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
比喻:主人一係就綁實隻貓唔畀佢郁,一係就由得隻貓通屋走仲可以跳出窗外跌死埋,點解個主人唔好好地裝返個貓網?
抽刀斷水 發表於 2023/11/3 09:41

天主唔會完全剝奪人可以犯罪的能力, 做到#327咁就係去到極端。
天主在伊甸園中唔係做咗貓網, 減少人會犯罪的機會喇咩? 見#320。

講你又唔去睇, 或是睇咗又唔明?

古代皇帝後宮妃子困在紫禁城,不得出宮。 紫禁城好大唶。 咁係算有自由定係無自由?
你住幾千呎豪屋架?
回覆 396# beebeechan

既然佢都唔曉, 就唔好話自己係天主,認屎認屁有乜L咁巴屎閉
其實係人都識點樣搞旺香港本土消費, 不過冇人做得到啫
天主都唔得
高級模式 | 發新話題
換一個