返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

咁你又講乜鬼野「愛你的鄰人」丫。
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:46

唔聽耶穌笛咪唔曉愛鄰人囉
佢一直都無譴責過,唔只係咩當時。
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:27

我得閒先打撈番個帖出嚟....唔好以為我老吹

打撈沉帖需時,不如重講一次。

1904年孫中山在美國說:"囊者千九百年拳匪之亂,即滿洲人極端排外之結果也。"

1908年孫中山說:「扶清滅洋之義和拳起矣,其舉雖野蠻暴亂,為千古所未聞,然足見中國人民有敢死之氣。

用上「拳匪」「野蠻暴亂」的貶詞, 算不算譴責?
如果你有愛滋我先弊啫,其他同天主教徒飲野既風險我有事先評估架喇,你放心。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:19

你唔俾係我唔放心你架? 臨老先破處
佢啲行家同儕就唔多賣賬 .

係咩?你知道啲咩?
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:17

你估我真係懂霍金的天體物理論咩
我反駁既材料都係取自懂佢翕既天體物理學者發表既.
即係話霍先生有啲野都唔係咁受落。
唔好以為有名氣, 出過書就係實岩。
哦,咁你就繼續飲水思源感念猶太人啦。
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:30

呢到講感念猶太人, 唔係感念佢掉炸彈到加薩喎
見#10喇
咁你又講乜鬼野「愛你的鄰人」丫。
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:46

#480講咗, 巴勒斯坦人都分兩派, 西岸一派, 加薩一派, 雖然大家都唔妥以色列,
西岸一派不至於愛鄰人, 也不為敵
即使為敵, 亦不至於要用暴力主動攻擊,
所以.....換來30多年「不大的和平共處」,,
呢啲係咪引証咗耶穌方法始終會見效?
大家都係有緣一齊响呢個論壇出現,有機會出黎飲返杯丫。
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 00:03

去老蘭就超齡勒
大排檔懟下啤可以諗諗
1904年孫中山在美國說:"囊者千九百年拳匪之亂,即滿洲人極端排外之結果也。"

1908年孫中山說:「扶清滅洋之義和拳起矣,其舉雖野蠻暴亂,為千古所未聞,然足見中國人民有敢死之氣。
beebeechan 發表於 2023/11/6 01:54

吓?咪同你講咗:(1) 翻譯問題,原文英文並無貶意 (2) 根本就係讚佢地有敢死之氣,譴責乜鬼。
你唔俾係我唔放心你架? 臨老先破處
beebeechan 發表於 2023/11/6 01:55

不嬲都係教徒劣跡斑斑。
#480講咗, 巴勒斯坦人都分兩派, 西岸一派, 加薩一派, 雖然大家都唔妥以色列,
西岸一派不至於愛鄰人 ...
beebeechan 發表於 2023/11/6 01:57

你係咪講錯東岸做西岸?

你講耶穌方法就已經有「愛你的鄰人」「我來不是為帶和平」,好矛盾喎,你先識揀(啱既情況)。
唔好以為有名氣, 出過書就係實岩。
beebeechan 發表於 2023/11/6 01:56

科學上係無野實啱既,你仲未識呀?
你係咪講錯東岸做西岸?

抽刀斷水 發表於 2023/11/6 02:16

唉.....笑咗
你唔係咁曚嘛?
吓?咪同你講咗:(1) 翻譯問題,原文英文並無貶意 (2) 根本就係讚佢地有敢死之氣,譴責乜鬼。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 02:12

翻譯?
孫先生講中文都要翻譯?
呢到講感念猶太人, 唔係感念佢掉炸彈到加薩喎
見#10喇
beebeechan 發表於 2023/11/6 01:56

從頭到尾同你既對話,都唔覺你為巴勒斯坦人講過咩好說話,反而字裡行間就好支持以色列。

如果我feel錯麻煩澄清一下你既立場。
吓?咪同你講咗:(1) 翻譯問題,原文英文並無貶意 (2) 根本就係讚佢地有敢死之氣,譴責乜鬼。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 02:12

呢句仲係話亂, 皆因滿清政府排外.....仲係極端....唔係因為洋人來華
從頭到尾同你既對話,都唔覺你為巴勒斯坦人講過咩好說話,反而字裡行間就好支持以色列。

如果我fee ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 02:22

咁都係因為有你呢類唔知頭唔知路既人,狂踩以色列唶。
正如有人狂捧義和團為愛國....將黑漂白

西岸既PLO宣佈放棄使用暴力抗爭後, 除了換來和平, 還獲西方經濟援助...不會「no one left to speak for me」
相反, 加薩巴勒斯坦的就死攬住黑暴不放..換來的是西方諸國都列它為恐佈組織, 斷絕一切援助, 窮上加窮, 便遷怒於以色列。不自省, 還包裝成是因猶太人逼害!!

說明, 耶穌方案..唔係無能, 祈禱無用既

耶穌年代, 的確有猶太恐佈主義者想武力推翻羅馬人, (當年的哈瑪斯?)
耶穌從來没有這樣教導過
真福八端中便有一句:
溫良的人是有福的,因為他們要承受土地。
締造和平的人是有福的,因為他們要稱為天主的子女。
勇武.....不會帶來和平, 平安。

猶太人武力抗爭, 換來的是公元70年, 耶路撒冷被鏟平.....比今日的加薩更慘情

羅馬兵進入耶京時, 無差別地砍殺.....比今日以色列空襲更殘忍
科學上係無野實啱既,你仲未識呀?
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 02:18

既然無野實啱,
但講時就實牙齒咁喎

信心爆哂棚

我得閒先打撈番個帖出嚟....唔好以為我老吹
beebeechan 發表於 2023/11/6 00:29

又俾我打撈到喎

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=6872&extra=&page=27
第27頁-29頁
回覆 487# 旁觀者

(調用哆啦)
自證複讀機 wow wow wow
高級模式 | 發新話題
換一個