返回列表 回覆 發帖

飲水思源,感念猶太人

回覆 481# dior13dior13

我信,他說,不可試探神。咋?
翻譯?
孫先生講中文都要翻譯?
beebeechan 發表於 2023/11/6 02:20

孫中山係講英文既,呢度傾過啦。

https://exchristian.hk/forum/red ... 53032&ptid=6872

我講嘅感念係關於「在舊約時期,猶太人經歷過逃荒、埃及為奴四百年、出埃及、過紅海、曠野流浪四十年、喀納罕征戰、巴比倫之囚等等嚴峻考驗,天主在猶太人的這段艱辛歷程中為耶穌基督的來臨鋪平了道路;如今基督的救恩降臨了,聖經說:『如果你口裡承認耶穌為主,心裡相信天主使他從死者中復活起來了,你便可獲得救恩。』(羅馬書10:9)前人栽樹後人乘涼」,感念嘅標的同以哈戰爭完全無關;但係此帖引起咁多網友離題討論,再次充分表現出「離教者之家」嘅優質靈修學校本色,基督對靈界戰爭反映於世界嘅各種現象嘅論述,喺此帖嘅討論中得到充分演繹,課堂極之生動。

以哈戰爭係罪惡入世導致萬物敗壞嘅結果,如果一定要好似你哋咁去到世界層面討論,就進入咗罪惡世界嘅叢林法則範圍。點解咁講?大家諗吓:1947年聯合國畫出嘅以巴邊界雙方係咪接受?以方接受,但阿拉伯世界包括巴方唔接受,佢哋唔接受國際公約而選擇用戰爭去解決,咁係咪要接受戰爭嘅後果?當然係。諗吓:如果當年以色列唔接受聯合國決議,要發動戰爭將成個阿拉伯趕到北極,不過最後唔夠人打,俾阿拉伯聯軍將以色列推咗落海,以色列低低地喺海上浮下浮下要求恢復1947年聯合國劃定嘅邊界,巴勒斯坦會唔會俾佢?俾係人情,唔俾係道理,因為今日嘅光景係你以色列自己選擇嘅。冇解嘅係:哈馬斯嘅兩個高級領導人呢幾日仲話「如果返返去10月7號之前,我哋仍然會選擇襲擊以色列,因為以色列冇權喺呢度立國。我哋要將佢推落海。」

無論如何,打嚟打去冇贏家,但願全世界所有民族(包括「離教者之家」全體網友)認識天主,開啟智慧,明白真理,信從耶穌基督,接受天主嘅救恩,有份於永生天國嘅福樂?但願世界和平,天主嘅旨意奉行在人間如同在天上。
回覆 543# 逃出魔幻紀

但願世界和平 x 2

我都响度認識緊天主架,跟你同bchan學緊野,你唔好話我假慕道就得了。
既然無野實啱,
但講時就實牙齒咁喎

信心爆哂棚
beebeechan 發表於 2023/11/6 03:43

霍先生篇文都話標題係記者寫,同埋佢唔會話no God,只係就God作定義而已。

回覆 541# jimmychauck

回覆  jimmychauck

太16:25 因為,凡要救自己生命(生命:或作靈魂;下同)的,必喪掉生命;凡為我喪掉生命的,必得著生命。

dior13dior13 發表於 2023/11/5 17:26

沒有試探任何神,你怎麼不去行?
不然你的神,真的跟你一樣曲折!

神呀!我為你喪掉生命,我將得著生命!
不,你是試探我,我不給你生命,演完!

你的神真變態!

如果不是,你真是人言廢言。

牧師堅持「信上帝百毒不侵」差點命葬蛇口… 爸爸就是這樣身亡!? 關鍵時刻 20180820-3
https://www.youtube.com/watch?v=2do1kLl5bbE

和合本聖經
可16:16 信而受洗的,必然得救;不信的,必被定罪。
可16:17 信的人必有神蹟隨著他們,就是奉我的名趕鬼;說新方言;
可16:18 手能拿蛇;若喝了什麼毒物,也必不受害;手按病人,病人就必好了。
馬爾谷福音:Chapter 16
16信而受洗的必要得救;但不信的必被判罪。
17信的人必有這些奇蹟隨着他們:因我的名驅逐魔鬼,說新語言,
18手拿毒蛇,甚或喝了什麼致死的毒物,也決不受害;按手在病人身上,可使人痊癒。」
霍先生篇文都話標題係記者寫,同埋佢唔會話no God,只係就God作定義而已。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 12:46

你咪就係嗰啲「記者」囉, 借霍先生之名氣來實牙實齒
見#476
霍金都係咁諗,只須自然律就可解釋世間萬物既運作,
你唔驚我係你杯野到落迷姦藥呀.....唔好以為你係男就安全喎
(我有旁觀者啲嗜好:一野挺入你屎眼, 咁你咪弊 ...
beebeechan 發表於 2023/11/6 00:14

你爺爺唔好呢味嘢, 呢啲係屁眼教主同"神父"嘅至愛.
你爺爺唔好呢味嘢, 呢啲係屁眼教主同"神父"嘅至愛.
旁觀者 發表於 2023/11/6 22:21

哦, 原來你唔鍾意做挺入人屎眼既角色,
鍾意做被挺入
祈禱無效都唔等如用「義和團」既方式係正義, 唔會禍國秧民
beebeechan 發表於 2023/11/5 23:50

承認"祈禱"冇效lie, 基督妖徒存在, 就會"禍國秧民".
    字都未識, 等"神父"插你嘅秧啦!
明白真理,信從耶穌基督
逃出魔幻紀 發表於 2023/11/6 12:19

信從耶穌啦,你講得出就必須要做到︰
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
    「你們不要想我來,是叫地上太平。我來,並不是叫地上太平,乃是叫地上動刀兵。因為我來,是叫人與父親生疏、女兒與母親生疏、媳婦與婆婆生疏。人的仇敵,就是自己家裏的人。」《馬太》10:34
    「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
    「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26
    「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27               
    「一粒麥子不落在地裏死了,仍舊是一粒;若是死了,就結出許多子粒來。愛惜自己生命的,就失喪生命;在這世上恨惡自己生命的,就要保守生命到永生。」《約翰》12:25
回覆 546# dior13dior13

Mat 4:6  對他說:「你若是神的兒子,可以跳下去,因為經上記著:主要為你吩咐他的使者用手托著你,免得你的腳碰在石頭上。」 
Mat 4:7  耶穌對他說:「經上又記著說:『不可試探主你的神。』」 
Mat 4:8  魔鬼又

你解錯經了
你咪就係嗰啲「記者」囉, 借霍先生之名氣來實牙實齒
見#476
beebeechan 發表於 2023/11/6 22:20

你見唔到佢有呢句咩:「自然律」就是愛因斯坦和我的上帝
冇解嘅係:哈馬斯嘅兩個高級領導人呢幾日仲話「如果返返去10月7號之前,我哋仍然會選擇襲擊以色列,因為以色列冇權喺呢度立國。我哋要將佢推落海。」

每個人幾口硬, 都會有一個底線。

二戰末期, 日本夠話永不會降, 吩咐國民每個婦女兒童都要拿鎗保衛國土。 當兩顆原子彈都掉下來後, 傷亡慘重, 便無條件投降矣。

今日哈馬斯咁講, 即係今日同胞既傷亡仲未夠慘, 未觸及他們的底線?
回覆  逃出魔幻紀

但願世界和平 x 2

我都响度認識緊天主架,跟你同bchan學緊野,你唔好話我假慕道 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/6 12:38

世界唔和平嘅原因係人認咗撒但做大佬,背叛咗天主,將罪惡引入咗世界。抽刀你喺此網同其他交流平台組織各種攻擊天主、攻擊主耶穌基督嘅教會嘅活動,你就係落手落腳幫助撒但。但願你同埋「離教者之家」嘅一眾反基者,以及撒但軍團嘅所有其他嘍羅,真正認識天主嘅真理,開啟智慧,悔恨己罪,從陰暗嘅罪惡隧道中走出嚟,放低攻擊天主嘅火箭筒同機關槍,俯伏於萬王之王耶穌基督腳下,懺悔自己嘅所有罪過,浪子回頭,接受耶穌基督嘅救贖,轉移為救主耶穌基督作見證,為世界和平嘅早日到來出一分力。
回覆 555# 逃出魔幻紀

你有所不知,呢度我特登以幫撒但既名義聚集一眾人士,就係希望幫天主一網打盡,我會帶領佢地一齊走出罪惡隧道,成就天主榮耀,到時全部浪子同一時間回頭,何其壯觀!所以你千祈唔好誤以為我係假慕道。

回覆  逃出魔幻紀

你有所不知,呢度我特登以幫撒但既名義聚集一眾人士,就係希望幫天主一網打盡,我 ...
抽刀斷水 發表於 2023/11/7 09:59

抽刀你以魔鬼嘅反基行為幫撒但聚集人攻擊天主呢個係事實,天主最終將撒但連同反基者一網打盡亦係事實,呢啲嘢聖經都講到明㗎喇。但係浪子回頭走出隧道係每個人嘅個人選擇,你邊有咁嘅能力同資格去帶領呢?我雖然對撒但唔敢輕敵,但係你哋班反基嘅智商就真係⋯⋯(所以我鍾意喺度學嘢),希望你哋浪子回頭,認識天主。

「我也看見那獸、地上的君王和他們的軍隊都聚在一起,要與騎馬的那位和他的軍隊作戰。可是,那獸被捉住了,在牠面前行過奇跡,並藉這些奇跡,欺騙了那些接受那獸的印號,和朝拜獸像的那位假先知,也和牠一起被捉住了;牠們兩個活活的被扔到那用硫磺燃燒的火坑裡去了。
其餘的人也被騎馬者口中所射出的劍殺死了;所有的飛鳥都吃飽了他們的肉 ⋯⋯撒殫就要從監牢裡被釋放出來。他一出來便去迷惑地上四極的萬民,就是哥格和瑪哥格;他聚集他們準備作戰,他們的數目有如海濱的沙粒。於是他們上到那廣大的地區,圍困了眾聖徒的營幕和蒙愛的城邑;但是有火自天上,從天主那裡降下,吞滅了他們。迷惑他們的魔鬼,也被投入那烈火與硫磺的坑中,就是那獸和那位假先知所在的地方;他們必要日夜受苦,至於無窮之世。」(默示錄19:19-21,20:8-10)
如果浪子回頭只係個人選擇,傳教就毫無意義啦,你定期出文都係無用。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆  逃出魔幻紀

我會帶領佢地一齊走出罪惡隧道,成就天主榮耀,到時全部浪子同一時間回頭,何其壯觀!所以你千祈唔好誤以為我係假慕道。
抽刀斷水 2023/11/7 09:59 提交

你都幾「哈馬斯」,做完恐襲暴徒放低把鎗就扮平民,俾人追殺就喊慘。
回覆 559# beebeechan

撒殫你咪又係扮演緊忠實信徒囉,不過唔覺意畀我篤爆咗之嘛。
高級模式 | 發新話題
換一個