返回列表 回覆 發帖

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

你查証清楚未有?又網聽途說
beebeechan 發表於 2024/1/20 18:34

大英百科全書網站咁講囉,你有興趣挑戰一下?

He lived with family friends in Seattle, where he finished high school and studied philosophy and drama at the University of Washington.

Bruce Lee | Biography, Martial Arts, Movies, Death, Son, & Facts | Britannica
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
大英百科全書網站咁講囉,你有興趣挑戰一下?

He lived with family friends in Seattle, where he  ...
抽刀斷水 2024/1/20 19:52 提交

University of Washington 既同學錄中就唔係咁講勒。
你去睇睇。
University of Washington 既同學錄中就唔係咁講勒。
你去睇睇。
beebeechan 發表於 2024/1/20 21:40

你口中既同學錄我就搵唔到,但响University of Washington網頁之中都搵到:
Bruce Lee, who studied drama and philosophy at the UW, is remembered in this article.

Remembering Bruce Lee, and his time in Seattle, on the 80th anniversary of his birth | School of Drama | University of Washington

其實你想講咩呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你口中既同學錄我就搵唔到,但响University of Washington網頁之中都搵到:

其實你想講咩呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:09

r咁我截幅圖俾你碌碌

以佢在香港時, 讀書唔叻, 有演戲經驗, 主修戲劇又有大學收佢....先係順理成章既事

你講到報讀哲學, 唔使其他科目好成績都得, 亞福亞水都收咁
其實你想講咩呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:09

提你唔好成日網聽塗說 (鑊鑊都要睇真Dee)
呢個係你成日犯既毛病
回覆 84# beebeechan

你個source邊度黎?點解你認為可靠過大英百科全書同大學官網既?

你講到報讀哲學, 唔使其他科目好成績都得, 亞福亞水都收咁
beebeechan 發表於 2024/1/20 22:23

我有咁講過咩?你係咪有幻覺呀?
回覆  beebeechan

你個source邊度黎?點解你認為可靠過大英百科全書同大學官網既?

我有咁講 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:47

至少都係UW 官方刋物啵
https://magazine.washington.edu/feature/100-unforgettable-uw-alumni-of-the-20th-century/
至少都係UW 官方刋物啵
https://magazine.washington.edu/ ... -uw-alumni-of-the-2 ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 22:53

話佢 as a drama major同studied drama and philosophy都無抵觸既,同我話佢讀哲學都無矛盾喎。

你既問題解決咗咩?
話佢 as a drama major同studied drama and philosophy都無抵觸既,同我話佢讀哲學都無矛盾喎。

你 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 22:56

你又嚟改頭變臉喇
百科全書係咁寫:

studied drama and philosophy 同
studied philosophy and drama 係唔同咗意思架喎

B按
李小龍報大學時, 只係報主修drama , 副修哲學
不過, 佢未完成大學喎,
佢既副修課程, 有無上過課都成問題。
(副修, 可以第三, 四年先修得架喎, 唔係一入學就修讀)

李小龍嗰 句 be water...
用嚟講武術係有哲理 (而佢當時又的確係在訪問中講緊武術)
講人生。。。就唔係勒
(你就夾硬拎埋佢曾修過下哲學出嚟。。。當佢係講緊人生價值觀, 你仲用埋佢呢句當係權威, 仙人指路咁)
回覆 90# beebeechan

Be water講人生有咩唔啱呢又?老子都話上善若水架喎。

Britannca: philosophy and drama
University of Washington: drama and philosophy

你話 A and B 同 B and A 唔同意思,睇法都幾有趣,如果講清楚啲就好喇。
你話 A and B 同 B and A 唔同意思,睇法都幾有趣,如果講清楚啲就好喇。
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 23:37

例如...買樓送爐頭雪櫃洗衣機
講成...買爐頭雪櫃洗衣機就送樓.....
清楚未?

B又按
你收到張帖請你飲都係寫抽水先生夫人
唔係寫抽水夫人先生
回覆  beebeechan

Be water講人生有咩唔啱呢又?老子都話上善若水架喎。

Britannca: philosophy an ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 23:37

老子上善若水, 係指行善之心如水流, 不可斷
唔係be water..變形, 乜都得

你又嚟曲解道理....真係幾水性 (可惜係屎水)
咁放到男人咪就風流倜儻
抽刀斷水 發表於 2024/1/20 13:25

呢啲係將篤屎包裝成榴櫣

同樣既, 可以講成係 放蕩不羈, 俗啲係碴男, 呃蝦條, 閪門㷫
老子上善若水, 係指行善之心如水流, 不可斷
唔係be water..變形, 乜都得

你又嚟曲解道理....真係幾水性 ( ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 23:46

李小龍個女就唔係咁睇,仲出埋書《Be Water , My Friend 似水無形,李小龍的人生哲學

唔鍾意睇書,可以聽下talk

如果你堅持Be Water唔可以作為人生哲學或者價值觀,都可能因為你係教徒。
例如...買樓送爐頭雪櫃洗衣機
講成...買爐頭雪櫃洗衣機就送樓.....
清楚未?

B又按
你收到張帖請你飲都係 ...
beebeechan 發表於 2024/1/20 23:43

你舉的例子都無and既。
李小龍個女就唔係咁睇,仲出埋書《》

唔鍾意睇書,可以聽下talk

如果你堅持Be Water唔可以 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 00:14

李小龍死時, 佢個女先得4歲
4歲細路女會記得+明白老荳同佢講既哲學?

不如話係李香凝自己, 或者係李小龍徒弟既哲學
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 00:18

你收樓時發覺無洗衣機喎
地產商話: 我都無講and...
抽刀斷水 發表於 2024/1/21 00:18

不如你先回應咗#93 先講, 先問新野喇

(無野回答, 都唔好逼你囉)
唔好對啲版友咁harsh啦,唔通人地唔識答就一定要答「唔識答」咁咩

有時, be water ...就唔屙泥囉

缺一不可...
如冰咁硬

堅持Be Water唔可以作為人生哲學或者價值觀,都可能因為你係教徒。

(唔係一定係信教, 教徒先企硬立埸既)
高級模式 | 發新話題
換一個