返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

一句:「呢個應該係哲學家做既事,我搞網站既啫」就自行定個正義, 都有點不正義罷…
beebeechan 發表於 2024/7/6 11:15

我解釋咗按日常用語解釋並引述辭典連結,你話我自行定義,係咪老屈我?
..
「郭實臘明知鴉片對人體有危害而選擇繼續做」,呢啲咪害人既動機囉,至於是否符合哈佛大學定義既「不正義」,如果你study咗就直接話我知。
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 10:44

哲學家又會同你睇睇一啲例子,
正如在落後國家, 有無依無靠的女子要當娼來養活家中子女。
明知當妓女不道德而不做是正義,
還是明知當妓女不道德而不做任由家中子女餓死, 又是否正義?

放回郭士立這個案, 他應邀上船當翻譯, 帶路, 搜集情報時, 的確又是很需要資金來繼續傳教事業啵....

這是否正義, 不是「睇返辭典」正義點解就可以。
更不是你「求其既定義」來說他不是正義.
我解釋咗按日常用語解釋並引述辭典連結,你話我自行定義,係咪老屈我? ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 12:16

你只係用「明知有害仲繼續做」就是不正義之為, 是無「行」。我無屈你, 係你不加思考在亂翕
怎樣才是正義,真是要思辯一番既課題嚟。
哈佛大學那位哲學教授帶你如何去思辯,比版上嗰位「哈佛專家」有文又有路。
得閒值得你(抽水)去增增值。
回覆 255# 抽刀斷水

求求其其亂咁定義啲字再去立論,就令人感覺個結論都求求其其囉。

咁我就冇講錯啦。
怎樣才是正義,真是要思辯一番既課題嚟。
哈佛大學那位哲學教授帶你如何去思辯,比版上嗰位「哈佛專家」有 ...
beebeechan 發表於 2024/7/6 15:49

如果讀完係會對「郭實臘明知鴉片有毒但仍繼續做」呢個行為判斷為「正義」,咁我認為真係唔值得浪費時間讀了。

我最初都係問:你地覺得郭實臘呢個行為係咪正義。

去到最後,就好似我問人一句:頭先餐飯好唔好食?

對方就答:拿,你知我頭先食咩飯咩?泰國絲苗定中國大米還是印度米?好唔好食有無標準同定義?你唔可以求求其其架喎,我介紹你可以參考返麻省理工既美味學標準,讀返個course先再同我討論……
去到最後,就好似我問人一句:頭先餐飯好唔好食?
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 19:05

咁有時又真係幾複雜既問題嚟
好比商場上個大客戶, 職場上既大上司請你食飯, 幾唔好食既一餐你都會話「唔錯丫, 幾好食呀」,, 未必你答出心裡話。 (咁樣回應又唔知係咪正義既事嚟勒)

那黨要學者你對傳教士在晚清時行實表態。。。。又會唔會唔係說出心裡話呢?

所以, 郭士立為煙商打工係咪正義, 本來已經難答, 現在是難上再加難。

當然, 需要多多思辯的問題亦可以求求其其答(即9翕)
讀番個 course 只係幫助你去思辯。
咁有時又真係幾複雜既問題嚟
好比商場上個大客戶, 職場上既大上司請你食飯, 幾唔好食既一餐你都會話 ...
beebeechan 發表於 2024/7/6 19:45

原來做教徒咁有壓力架,sorry啦我唔再迫你地。

(弊!講咗「壓力」,會唔會有人又問我壓力既定義架?
原來做教徒咁有壓力架,sorry啦我唔再迫你地。

(弊!講咗「壓力」,會唔會有人又問我壓力既定義架 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 20:02

所以, 人同動物真係好唔同
因為天主造人時向人吹了一口氣, 使人有思辯的能力? 幾有壓力架!
人點解咁多思辯, 動物無?
不是進化論可以解釋到的, 更加使人覺得: 人.....是被造, 不是由演化而來。
係坐隻商業探路船, 去找商機, 傳教機會
beebeechan 發表於 2024/7/5 22:55

「商機」﹖賣鸦片算唔算﹖
如果讀完係會對「郭實臘明知鴉片有毒但仍繼續做」呢個行為判斷為「正義」,咁我認為真係唔值得浪費 ...

言下之意, 如讀完個course 係會話郭士立係唔正義既, 咁你先會嗱嗱聲去讀, 唔怕浪費時間?

咁你既「正義」真係幾「度身定做」
至少, 不容人既黨,
beebeechan 發表於 2024/7/5 22:56

「不容人既黨也可容郭士立這個名字」 ,你看「救世主」︰            
    「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27     
     誰更邪惡﹖
回覆  旁觀者
咁想滿清嬴,你係咪宜家想愛新覺羅復辟趕老共落台先?
jimmychauck 發表於 2024/7/5 23:18

滿清與「老共」都唔 na 更,話你有精神病即係有精神病。
我隱約感覺到當他們一層層地知道真相後,是如何地難堪。
或者係我多心啦。
討論可以揶揄對手係幾爽,但如果幫到佢地逃出虛假既宗教,成為離教者,咁先功德無量呀。
抽刀斷水 發表於 2024/7/5 23:51

讚!
「商機」﹖賣鸦片算唔算﹖
旁觀者 發表於 2024/7/6 20:25

你肯趷高個屎忽都可以係商機嚟架
回覆  leefeng
回覆  leefeng 邊一個基督教徒要用耶穌做王統治中國?要唔要我同你一齊片佢?連耶穌嘅國不屬乎這世界都唔識?
jimmychauck 發表於 2024/7/6 04:03

「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27     
    屁眼教主扮蟹受審,彼拉多問他:
    「『你是猶太人的王麼?』耶穌回答說:『你說的是』。」《馬可》15:2
     牠要做的,就是要做地上的"王"!
如果讀完係會對「郭實臘明知鴉片有毒但仍繼續做」呢個行為判斷為「正義」,咁我認為真係唔值得浪費 ...

教授個課程, 讀完都無為正義作乜定義, 怎樣才是正義。
課程只係引導人要怎樣去思辯「正義」

正如傳教士, 慕道班.......不是要你信耶穌,
只是引導你去認識耶穌, 天主。
教授個課程, 讀完都無為正義作乜定義, 怎樣才是正義。
課程只係引導人要怎樣去思辯「正義」

正如傳教士, ...
beebeechan 發表於 2024/7/6 21:03

你242樓貼出阿富汗牧羊人既連結,最後一句話:「一切都是在於一個關鍵原因:知不知道結果。」

原來你已經隱晦咁回答咗「郭實臘明知鴉片有毒仍選擇繼續做是否正義」,多謝晒。

大家在找「正義」的客觀定義之餘,得閒都搵搵為自己「度身定做」既「良心」啦。

良心又係乜?唔識就查下:https://dict.revised.moe.edu.tw/ ... =%E8%89%AF%E5%BF%83
你242樓貼出阿富汗牧羊人既連結,最後一句話:「一切都是在於一個關鍵原因:知不知道結果。」

原來 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 21:34

這句話, 不是出自教授的
是那網頁作者自加上去的
大家在找「正義」的客觀定義之除
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 21:34

教授係無講正義是有客觀定義的, 思辯.....也不是去找客觀定義的事
高級模式 | 發新話題
換一個