返回列表 回覆 發帖

我與莫言的交集 —— 「與這個世界保持一定的距離」

回覆 40# 抽刀斷水

呢個故事話俾我地聽,喺離教者之家講過啲乜,唔係好難俾人查到。

果啲以共產黨為邪惡標準嘅人小心啲。
有時寫文章就好像藝術品一樣,作者想表達的,和觀眾接收到的,可能會有所出入。

這個時候,作者可以嘗試豁 ...
抽刀斷水 發表於 2024/9/4 11:12

話時話,真係唔識欣賞呢條片入邊介紹嗰啲國賓菜式,尤其係佢重點介紹嘅「烏魚蛋湯」同「獅子頭」,去福臨門飲茶食灌湯餃同鹹水角好食過佢好多。烏魚蛋湯除咗有幾粒烏魚蛋咬下之外,口感同蕃茄蛋花湯差唔多,唔知係北京人口味平淡定係廣東人嘴刁呢?
有時寫文章就好像藝術品一樣,作者想表達的,和觀眾接收到的,可能會有所出入。

這個時候,作者可以嘗試豁 ...
抽刀斷水 發表於 2024/9/4 11:12

網主你講得唔係咁準確。而家討論緊嘅核心唔係「捽腳趾鋤大D」,而係天主嘅聖言「你們的話該當是:是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。」(瑪竇福音5:37)
我一早就清醒地知道世界嘅罪惡,一早就保持咗距離,所以討論亦都唔關清醒與否嘅事。
你唔記得我不嬲都話呢度係一間學校咩?我其實喺度上緊堂,根據以上嘅聖經教材去觀察緊呢個罪惡世界嘅現實。
天主耶穌基督說:「你們的話該當是:是就說是,非就說非;其他多餘的,便是出於邪惡。」
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/4 15:45

唔知耶穌講嘅話係是還是非﹖
    「耶穌對他(要求耶穌『趕鬼』的人)說:他若能信,在信的人,凡事都能。」《馬可》9:23
    「你們當信服上帝。我實在告訴你們,無論何人對這座山說,你挪開此地投在海裏。他若心裏不疑惑,只信他所說的必成,就必給他成了。所以我告訴你們,凡你們禱告祈求的,無論是甚麼,只要信是得著的,就必得著。」《馬可》11:22
    「信的人必有神蹟隨著他們。就是奉我的名趕鬼、說新方言、手能拿蛇、若喝了甚麼毒物也必不受害。手按病人,病人就必好了。」《馬可》16:17
    若你答是,那麼,唔該你將獅子山搬去填大嶼山嘅海,等大家慳番百億公帑。又喝喝山埃、砒礵,證明主耶穌真係有料。
    若你唔敢證實,那就是耶穌是在吹牛,牠就是邪惡的了。
時間唔係重點,重點係「是就說是,非就說非」,坦蕩蕩誠實地正面回答。
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/4 19:05

好!
請你「坦蕩蕩誠實地正面回答」。
唔知耶穌講嘅話係是還是非﹖
    「耶穌對他(要求耶穌『趕鬼』的人)說:他若能信,在信的人,凡事都能。 ...
旁觀者 發表於 2024/9/4 21:48

我以前咪話過你係錄音帶囉,放嚟放去都係嗰緝帶。呢啲問題我答過你好多次啦,又嚟播舊帶。
你睇唔到呢啲經文係有條件嘅咩?我以前同你講過我水皮,信心唔夠大,心中有疑惑,所以成就唔到呢啲大單嘢。細嘢我就成就過㗎。我不嬲都係咁坦蕩蕩誠實咁答你㗎。
對於你呢啲惡意試探基督嘅人,耶穌基督話:「「邪惡淫亂的世代要求徵兆,但除了約納先知的徵兆外(註:死後三日復活),必不給它其他的徵兆。」耶穌遂離開他們走了。」(瑪竇福音16:4)佢死後復活,喺世界生活咗40日,見晒自己啲門徒幾百人,至於嗰啲唔信佢嘅人同埋殺佢嘅人,佢一個都冇見到。你繼續播錄音帶都睇唔到㗎啦。
回覆 45# 旁觀者

請你「坦蕩蕩誠實地正面回答」點解自己唔同意共產黨太平天國史觀先啦,係咪因為共產黨全部都係食屎學家呀?
「我喺幾時、喺邊度、用乜嘢形式否認過我哋捽腳趾鋤大D?我喺幾時、喺邊度、用乜嘢形式講過我係高官嘅司機?」
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/4 15:45

好啦,你肯認咗咪得囉,你的確冇否認過你捽腳趾鋤大D,
肯把你所謂崇高基督教徒既真實形象顯示人前,
很坦白地承認你在人前企在道德高位扮聖潔的形象傳教是装的,
實際上,背後你的真面目是一個捽腳趾鋤大D,抽煙,濫用政府特權,濫用你高官親戚的公帑去吃喝玩樂。

和所有基督教徒一樣,人前一個樣,人後又一個樣。
人後捽腳趾鋤大D只是小菜黎,性侵,斂財,傳教出賣國家才是硬菜。

反正你已承認得咁坦白,唔爭在坦白埋其他不為人知的一面,讓大家開下眼界啦!

乜嘢形式講過你係高官嘅司機?
你既形式係基於你既描述何時何刻,任何地方都讓人感覺到你是一個傍住高官既司機黎,
你又寫一大堆高官親戚,一定係你當司機,唔通係你高官親戚做你司機咩?

你個主睇見你就眼寃,傳教傳到讓人聞到你利用高官濫用公帑,
難怪牧師教徒個個都好有銀,下下去國賓館食飯咁巴閉,想唔認基督教斂財都好難囉!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
好啦,你肯認咗咪得囉,你的確冇否認過你捽腳趾鋤大D,
肯把你所謂崇高基督教徒既真實形象顯示人前,
很坦 ...
leefeng 發表於 2024/9/5 00:33

有進步!勇敢承認自己嘅錯誤兼剝咗阿占棚牙。你幻想嗰啲嘢我就唔回答你啦,你恨做共產黨司機唔等於我就係㗎嘛。
不過提醒吓你嘅另一個懵點啦:你轉貼嗰啲文字出嚟又唔睇入邊講嘅內容,未理解就擒擒青亂講一通,咁樣嘅處事方式喺社會上會周圍撞板㗎,雖然你老人家唔使返工,但係同屋企人出嚟食飯飲茶嗰陣都應該注意吓。抽刀摷返出嚟嗰篇文入邊咪講過我捽腳趾嗰陣時未信耶穌囉,「我哋就喺隔離二號樓捽腳趾鋤大D⋯⋯(成為基督徒之後,呢啲揮霍民脂民膏嘅活動我會盡量避免,時刻省察自己)」,我信耶穌就戒咗煙,到而家咁多年一支都未食過(以前戒咗十幾次都唔成功),咁點解係人前背後兩個人?再講,捽腳趾鋤大D係一種朋友之間開心聚會嘅輕鬆狀態,有乜問題?我唔信你喺屋企坐梳化飲茶嗰陣未戙過腳摸過腳板底。
希望我貼出嚟嘅聖經入邊嘅天主聖言能夠令你繼續進步,加油!
有進步!勇敢承認自己嘅錯誤兼剝咗阿占棚牙。你幻想嗰啲嘢我就唔回答你啦,你恨做共產黨司機唔等於 ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/5 09:37

就因為睇見你呢個樣板,就更加唔想信天主囉!

你唔恨做共產黨司機,但又恨做共產黨親戚喎?
又話天主一視同仁,乜當司機好失禮佢同你咩?咁驚青做乜呢?
原來所謂一視同仁都係有歧視同身份之分架咩?

反而如果你認係司機,你捽腳趾鋤大D就會係比較正常。
但如果你堅持你唔係司機,就似乎冇乜素質囉。

出嚟食飯飲茶,公眾地方咁冇素質,棧影衰曬中國人既形象囉。
話之你是同老死或家人,高官親戚咁巴閉?點解又咁似爛仔館,廟街咁冇厘形象既呢?

水水地人地都叫做國賓館吖,招呼國賓既地方,你戙起隻腳已經核突肉酸夾冇文化,還捽腳趾?
好難唔令人聯想你係做司機架啵?

正常有教養既人係絕對唔會在公眾場合戙起隻腳,捽腳趾就更加下三流了。
你夠膽話你唔係司機都冇人信啦!

所以錯既係你,不是我,我既聯想係有根有據既。

咪同我狡辯你喺屋企坐梳化可以戙腳,
明唔明白乜野叫做「屋企」,乜野叫做「國賓館」,識唔識分呀?

揮霍民脂民膏唔係你講就當係。
係你的親戚高官在揮霍民脂民膏,佢地已經是貪官,可以清算了。

你係濫用高官公帑,黐飲黐食,好像狐假虎威咁呢,認唔認。
你有排還未明白你錯同衰乜野,
我進步與否也唔需要你來品評。

你要靠信一個外族天主先至知道點樣做人,係咪冇鬼用呢?
所以,就算我批評你核宊,話你係司機,都冇錯吖!

另外你的所謂成為基督徒之後,時刻省察自己又係廢up。
因為你到呢一分鐘,你還是問我公眾地方捽腳趾有乜問題?

看來你個天主都唔慌有乜高貴血統,文化背景都係捽腳趾的人設?
不過亦符合一個在馬棚岀生,冇書讀,靠吹上位的【 ? 】啦!

重申;我冇錯誤,錯既係你,你 image 唔好之過。
我唔使靠 人/神 都一樣可以規行矩步,起碼知道尊重别人等于尊重自己,唔會在公眾地方捽腳趾,你個耶稣係唔會教你呢啲做人既道理。
佢只會教你一唔啱聽就攞鞭抽人,或咒人咒樹去死。

起碼今日共產黨都唔會咁做,而你本聖經仍在將呢 d 打人咒人既垃圾,當金科玉律來洗腦害人?

所以,你之前信又好,之後信又好,都只不過是從一個狼窩轉去另一個虎穴吧了,懂不?

不過剝咗阿占棚牙原来係眾望所歸的事?佢竟然乞人憎成咁?!哈。

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
就因為睇見你呢個樣板,就更加唔想信天主囉!

你唔恨做共產黨司機,但又恨做共產黨親戚喎?
又話天主一 ...
leefeng 發表於 2024/9/5 11:18

更正你一個小錯誤:釣魚台國賓館嘅每一間別墅小屋,喺官方同客人協議好嘅時間段內,係屬於客人嘅私人空間,等於客人屋企一樣,唔係公眾地方,其他人不請自進就等於擅闖私人住宅;所以,就算拜登總統、查理斯國王喺使用嘅時段內,都可以隨便戙腳捽腳趾㗎;啲服務員就類似屋企請嘅家務助理咁,客人叫佢喺度斟茶或者執拾又得,向佢出示「請勿打擾」告示牌又得(相信你住酒店都用過嗰個「清潔房間/請勿打擾」牌),就算係國賓館,喺私人空間戙腳一啲問題都冇,我喺屋企食飯嗰陣經常戙起隻腳飲工人姐姐捧過嚟嗰碗靚湯。
建議你聖誕節同屋企人去拉斯維加斯,租一棟酒店別墅屋仔住兩日,體會吓私人空間嘅感受,就知道你嘅想像同現實好唔同。
建議你聖誕節同屋企人去拉斯維加斯,租一棟酒店別墅屋仔住兩日,體會吓私人空間嘅感受,就知道你嘅想像同現實好唔同。
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/5 13:56

不必等聖誕節先至去拉斯維加斯,係任何時間都可以去,如果唔怕夏天煎疍。
不需要住兩日飯店別墅屋仔先至可以體會下私人空間嘅感受架,
學大砲曱甴占話齋,佢有間五千尺狗房,都好有私人空間嘅感受架馬。
我以前咪話過你係錄音帶囉,放嚟放去都係嗰緝帶。呢啲問題我答過你好多次啦,又嚟播舊帶。
你睇唔到呢啲經文係有條件嘅咩?
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/4 22:34

字都未識,「放嚟放去都係嗰緝帶」。
    妖書裏那句話有條件﹖冇料就係冇料,只能講東講西,逃避質疑。呢D情況妖書裏還少咩﹖要屁眼教主跳崖,就話唔准試探。叫佢顯「神蹟」,就話永冇神蹟。叫佢放「天火」燒死村民,就話係嚟「救人」。
    那樣是「「坦蕩蕩誠實地正面回答」﹖
佢死後復活,喺世界生活咗40日,見晒自己啲門徒幾百人,至於嗰啲唔信佢嘅人同埋殺佢嘅人,佢一個都冇見到。你繼續播錄音帶都睇唔到㗎啦。
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/4 22:34

吹牛就唔怕面紅,你係妖徒,見過屁眼教主咩﹖
回覆  旁觀者
請你「坦蕩蕩誠實地正面回答」點解自己唔同意共產黨太平天國史觀先啦
jimmychauck 發表於 2024/9/4 22:50

你爺爺講過,爺爺是以歷史角度看問題,自然與羅爾綱看法不同。
希望我貼出嚟嘅聖經入邊嘅天主聖言能夠令你繼續進步,加油
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/5 09:37

爺爺貼出「天主」嘅「聖言」,睇你有冇進步嘞︰
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
不過剝咗阿占棚牙原来係眾望所歸的事?佢竟然乞人憎成咁?!哈

阿柒頭對天誅教而言,屬於異端,要綁上火刑柱燒死。
重申;我冇錯誤,錯既係你,你 image 唔好之過。

中國經歷百年屈辱,然而今非昔比。
    對一些腦筋尚未轉過彎來的人而言,覺得事事不如洋人,特別是軟骨頭的基督徒尤然。牠們寧可拜妖賊耶穌為主,自甘為奴才、賤民。但另一方面,對著同胞,就自覺「高」人一等,趾高氣揚。
    基督徒就是這麼一種「人」。
喺私人空間戙腳一啲問題都冇
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/5 13:56

自己屋企,話之你唔着衫行來行去啦。
(不過有例外架,新加坡不共產黨,非常自由的國家一樣會罰你2000新元)架。
私人包廰包房包晒全間酒樓,個個戙起隻腳,再加捽腳趾,侍應生一定以為你係香港黑社會光臨定啦!

唔通信咗基督教真係可以奉行人前人後一個樣嘅?
阿柒頭對天誅教而言,屬於異端,要綁上火刑柱燒死。
旁觀者 發表於 2024/9/6 02:21

曱甴占的確足够代表基督教啦。
高級模式 | 發新話題
換一個