返回列表 回覆 發帖

我與莫言的交集 —— 「與這個世界保持一定的距離」

中國經歷百年屈辱,然而今非昔比。
    對一些腦筋尚未轉過彎來的人而言,覺得事事不如洋人,特別是軟骨頭 ...
旁觀者 發表於 2024/9/6 02:36

現在仍然有許多華人一見耶穌個洋鬼子樣,
就即時腳仔軟,馬上卑躬屈膝,跪地叩頭三呼萬歲,對於回收洋人不要的垃圾,真是不遺餘力。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
更正你一個小錯誤:釣魚台國賓館嘅每一間別墅小屋,喺官方同客人協議好嘅時間段內,係屬於客人嘅私人 ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/9/5 13:56

我亦去過唔少私人包廰包房包曬全間酒樓酒店,只見過個個衣香鬢影,男士風度翩翩。
講真,我真是未見過戙起隻腳,再加捽腳趾呢啲咁震撼既場面啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我亦去過唔少私人包廰包房包曬全間酒樓酒店,只見過個個衣香鬢影,男士風度翩翩。
講真,我真是未見過戙 ...
leefeng 發表於 2024/9/6 06:07

係祖國, 只要有咁上下身份地位權貴, 愛做乜都得喇:
回覆 55# 旁觀者

收皮啦,我解過,你當羅爾綱食屎學家,咪即係唔同意共產黨史觀,有咩好狡辯?
回覆 49# 逃出魔幻紀

佢認左咩錯呀?睇黎睇去都見唔到
回覆  旁觀者
收皮啦,我解過,你當羅爾綱食屎學家,咪即係唔同意共產黨史觀,有咩好狡辯? ...
jimmychauck 發表於 2024/9/6 18:19

你爺爺講過,爺爺以歷史角度看問題,太天國係中國嘅災難,放諸萬年皆準。現在國內漸漸有些學者,亦與羅爾綱意見不同。
    阿柒頭,放長些眼睇啦!

回覆 66# 旁觀者

中學老師袁某就叫學者呀,我從來唔見你聽過BBC意見喎,你個仔咁叻入左DBS呀?
咁你對基督教放長眼睇吖嘛笨。
學者睇法又如何?佢係人大政協呀?共產黨幾時聽學者講野?89年學者學生都照揾啲讀最少書嘅老解射殺啦,學者又點呀?人地羅爾綱就係共產黨員、 人大、兼歷史學家啦,對共產黨嘅態度最權威不過。
你反黨咪反黨,有咩好抵賴?做人坦蕩啲,有果句講果句,咪唔洗咪多棹忌怕講錯野被消失囉。
回覆  旁觀者
中學老師袁某就叫學者呀,我從來唔見你聽過BBC意見喎,你個仔咁叻入左DBS呀?
jimmychauck 發表於 2024/9/6 22:22

都唔知你個神經佬噏乜春!
回覆 68# 旁觀者

你反黨咪反黨,有咩好抵賴?
識字唔識理有叉用咩,人地講乜都唔明,返鄉下收皮練書法啦。
俾回教徒斬首就能得著生命,去見主耶穌,咁顯淺嘅真理都未懂。你個神經佬發噏風,正常人誰會明。
回覆 70# 旁觀者

日日淨識用啲已被破嘅舊句轉移話題,智力低下唔明人地講乜,反黨反智嘅粉紅,問題又唔係識答,洗9理你。
支擂漿棍挺入你屁眼,唔到你唔理。
回覆 72# 旁觀者

回覆  旁觀者
jimmychauck 發表於 2024/9/9 04:47

支擂漿棍挺入你屁眼,你重未知係乜﹖
回覆 74# 旁觀者

「春」就在你屁眼!
回覆 76# 旁觀者

日日淨識用啲已被破嘅舊句轉移話題,智力低下唔明人地講乜,反黨反智嘅粉紅,問題又唔係識答,洗9理你。你反黨咪反黨,有咩好抵賴?都唔知你個神經佬噏乜春!
你個神經佬一時話你爺爺係「小紅粉」,一時又話你爺爺「反黨」。又發神經!
    你都講過好多次「洗9理你」咯,咪一樣放屁。
    係嘞,你又講東講西,還未答應踩五步蛇、黑曼巴蛇呢。
回覆 78# 旁觀者

粉紅遇到切身利益就會反黨㗎啦,如果唔係點解叫粉紅?!
唔識野就死埋一二邊啦。

日日淨識用啲已被破嘅舊句轉移話題,智力低下唔明人地講乜,反黨反智嘅粉紅,問題又唔係識答,洗9理你。你反黨咪反黨,有咩好抵賴?都唔知你個神經佬噏乜春!
回覆  旁觀者

粉紅遇到切身利益就會反黨㗎啦,如果唔係點解叫粉紅?!
唔識野就死埋一二邊啦。

日日淨識 ...
jimmychauck 發表於 2024/9/15 06:56

你做鴨就敬業啲啦,咪得罪啲金主呀,到時金主大爺會玩殘你,你咁樣衰,唔慌多客,所以要日日晩晚来離教手淫招客,你真係折堕!

.
高級模式 | 發新話題
換一個