返回列表 回覆 發帖

我係罪人 如今我得到報應了

近排環球股巿暴跌 金融機構爆煲 企業財政困難等等新聞無日無之 好不熱鬧
我已習慣每日早上看日股開市暴跌 然後上海a股跌 跟住港股又跌 到下午英 法  德
開市跟住跌 食完飯去行山  一邊行一邊欣賞  美股跌穿一條又一條支持線 真係好好睇架

有留意小弟貼文之朋友  都知道我早看淡股巿 係一名淡友 如今跌到咁**
比我估中哂 自然係好開心 但未知是否興"fun"過度 如今好像患上了休市失落症
好像今天星期六無市  成個人坐立不安 又吾想食 又吾想玩 成個人無哂心機 好似病左咁
心裡只想快點是星期一 到時又可以見到日股先黎跌八百 港股跌千二 俄羅絲趺
到叫停等偉大場面  我好黑心 置全球好友之生死不顧 我是自由市場之敗類
有人都有得益既...
好似我咁  D外幣跌  我既零用就多D-3-

回復 1# 訪客得得b 的帖子

如果要港股每日跌千幾點,你都唔開心得幾耐啦,十零日後就跌哂喇。

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 3# 抽刀斷水 的帖子

股市係計百份率o既 如每日下跌百份之八 理論上係永遠跌不完的

這那是"報應"??這根本是快樂ma...抽水, 應將B仙的經驗放在:

http://exchristian.hk/forum/view ... &extra=page%3D1

上左癮咁解, 無咩特別, 係罪人都會有d野俾世界牽著走, 好正常
原帖由 訪客得得b 於 2008-10-11 15:20 發表
近排環球股巿暴跌 金融機構爆煲 企業財政困難等等新聞無日無之 好不熱鬧
我已習慣每日早上看日股開市暴跌 然後上海a股跌 跟住港股又跌 到下午英 法  德
開市跟住跌 食完飯去行山  一邊行一邊欣賞  美股跌穿一條又一 ...

開市跟住跌 食完飯去行山  一邊行一邊欣賞  美股跌穿一條又一條支持線 真係好好睇架

有留意小弟貼文之朋友  都知道我早看淡股巿 係一名淡友 如今跌到咁**
比我估中哂 自然係好開心 但未知是否興"fun"過度 如今好像患上了休市失落症
好像今天星期六無市  成個人坐立不安 又吾想食 又吾想玩 成個人無哂心機 好似病左咁
心裡只想快點是星期一 到時又可以見到日股先黎跌八百 港股跌千二 俄羅絲趺
到叫停等偉大場面  我好黑心 置全球好友之生死不顧 我是自由市場之敗類

有留意小弟貼文之朋友 都知道我早看淡股巿 係一名淡友 如今跌到咁**
比我估中哂

^
^
|
|
i am 'the witness , certified , 100.000% 中 , confirmed , B仙 <<<<===== great !!!
exChristian.info前基督徒,主力:淚儿/泪儿,WEIYAN,龙井树。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。警告 基督徒:你们一定不够他们玩
realChristianities.com雪龙坛
講番股市 小弟在暴跌中時刻睇到實  留意到一些股份似乎已經跌到底 甚至是絕不合理之水平 例如某本地公司 根據其股價反映出來的市值 竟然是該公司的淨現金持有量的90巴仙 該公司尚持有股價2至3倍的物業  而且其生意年年有溢利 換句話說 你拿9元出來 可換成10元  並獲得多張禮物換領卷  但股價依然是每天跌下去 被不問價拋售
點解?點解?我想問港人到底做買賣時  有冇考慮清楚先做
{請勿追問是那一隻股票}
我买的早已经被腰斩了。。。。
现在估值的确偏低
但是整个市场环境不好
投资没信心
有钱都不敢买
原帖由 onlyaaaa 於 2008-10-12 14:19 發表
我买的早已经被腰斩了。。。。
现在估值的确偏低
但是整个市场环境不好
投资没信心
有钱都不敢买

我不是在談估值 而是在談實際價值

公司的現金高過股價市值 是不合理的 不會長期存在的
買入此類股份根本不需要膽量
咦,B叔終於睇方基本因素囉喎...

不過咁,因為市場對資金既需要同市場對企業業績既信心係成反比既情況將會有一個唔短既時間會持續.睇黎係未來六到八個月都係keep現金會比較保值.

而家先係崩圍既開始,等個浪過完全咁過埋歐洲大家係可以用手上保留既資金入市嘞.
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
原帖由 Jom 於 2008-10-12 16:40 發表
咦,B叔終於睇方基本因素囉喎...

不過咁,因為市場對資金既需要同市場對企業業績既信心係成反比既情況將會有一個唔短既時間會持續.睇黎係未來六到八個月都係keep現金會比較保值.

而家先係崩圍既開始,等個浪過完全咁 ...

係網上梗係同人講基本因素架喇

大家千祈咪聽阿jom講 因而錯過了入市良機
其實美股大趺係好事 因可幫助港股盡快尋底
散戶手上已無乜貨 隻隻大股震落去時  都見有人大手收集
港股大不了跌落12000點 有咩可怕

回復 10# 訪客得得b 的帖子

阿b仍繼續害網友。balance sheet嘅liabilities您提都唔提,乜嘢叫實際價值?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-10-12 22:04 發表
阿b仍繼續害網友。balance sheet嘅liabilities您提都唔提,乜嘢叫實際價值?

我提到的公司是淨現金持有二億幾    物業估值六至七億 長短債務只是幾千個
發行股數二十幾億股 現時股價只反映現金攤分後的90巴仙

回復 14# 訪客得得b 的帖子

Fiscal year end?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2008-10-12 23:44 發表
Fiscal year end?

no 現金如此充裕 是出售了一子公司剛得來的

回復 16# 訪客得得b 的帖子

PER?
原帖由 沙文 於 2008-10-12 23:53 發表
PER?

吾明
原帖由 weakest 於 2008-10-14 01:28 發表
B仙. 你的感覺如何??

http://hk.news.yahoo.com/article/081013/4/8ooo.html

成交未能配合 回升的訊號不太明顯 只宜小注
高級模式 | 發新話題
換一個