返回列表 回覆 發帖

信主的學生...

事緣小弟作天遇上一名聲稱有番教會的學生, 於是我在好奇心的驅使下和他展開了一場有趣的對話:

我: 你有番教會架?
學: 係呀!
我: 番去有咩玩?
學: 冇呀! 唱下歌, 聚會, 傾計咁law
我: 係呀? 好似都幾好玩...
學: 呢間係呀! 其實信耶穌好好架
我: 嗯...有幾好?
學: 只要你信佢, 佢就會間接比好多好處你...
我: 係? 例如呢?
學: 好似我咁, 信左, 有奉獻過之後, 耶穌會比番好多錢我, 例如上次咁, 我奉獻完就收到百幾蚊...
我: 下? 邊個比你呀?  
學: 我朋友law, 我同佢賭波, 佢輸左比我丫嘛, 我本來算, 佢係咁塞左百幾蚊比我, 咁佢比我我冇理由唔收ga ma~
我: .......

我聽完之後, 一直係度諗, 到底係佢間教會有問題定係佢有問題...但始終得唔到結論...
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-5-3 23:53 發表
我聽完之後, 一直係度諗, 到底係佢間教會有問題定係佢有問題...但始終得唔到結論...
因為您進入了思考的盲點。

係佢朋友、您、同移鼠大聖有問題
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-4 19:49 發表
因為您進入了思考的盲點。

係佢朋友、您、同移鼠大聖有問題

末將願聞其詳
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-4 06:08 發表

末將願聞其詳
您既問題就係一直係度諗, 到底係佢間教會有問題定係佢有問題...但始終得唔到結論

移鼠大聖的問題係賠率唔啱
Luk18:29        耶穌說、我實在告訴你們、人為神的國、撇下房屋、或是妻子、弟兄、父母、兒女、
18:30        沒有在今世不得百倍、在來世不得永生的。

佢個朋友的問題係唔讀經或讀後唔信 -- 既然如此,還有理由受聲稱有番教會的學生的注嗎?算輸得少啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-4 22:45 發表
您既問題就係一直係度諗, 到底係佢間教會有問題定係佢有問題...但始終得唔到結論

移鼠大聖的問題係賠率唔啱
Luk18:29        耶穌說、我實在告訴你們、人為神的國、撇下房屋、或是妻子、弟兄、父母、兒女、
18:30   ...

佢地既賠率係1:10000

但勝方顧念友情, 只收十分之一 所以只以百多元便可結帳
耶神的小羊   果然個個忠肝義膽  連小學生也義薄雲天!!!
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-4 23:42 發表

佢地既賠率係1:10000 雙方是一毫子下注

耶神的小羊   果然個個忠肝義膽  連小學生也義薄雲天!!!
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-4 07:43 發表
佢地既賠率係1:10000 雙方是一毫子下注

佢顧念友情就令應許不能實現喎,友情緊要定應許緊要嫁?
原帖由 沙文 於 2007-5-5 00:40 發表

佢顧念友情就令應許不能實現喎,友情緊要定應許緊要嫁?

他本來是萬倍收收回  現在只收千倍
又可以對應十一奉獻的美德  此小朋友應值得嘉許阿
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-4 09:14 發表

他本來是萬倍收收回  現在只收千倍
又可以對應十一奉獻的美德  此小朋友應值得嘉許阿
冇錯,您話埋俾大家聽果場咩波就更值得嘉許
原帖由 Step.King 於 2007-5-4 15:53 發表
事緣小弟作天遇上一名聲稱有番教會的學生, 於是我在好奇心的驅使下和他展開了一場有趣的對話:

我: 你有番教會架?
學: 係呀!
我: 番去有咩玩?
學: 冇呀! 唱下歌, 聚會, 傾計咁law
我: 係呀? 好似都幾好玩...
學: 呢 ...

大家好^^

回復 #10 的帖子

遊客,你好
原帖由 dye 於 2007-5-5 10:34 發表
遊客,你好

你好...咁靜GEI....點解??????????
我認為

本來小論壇就比較靜,說的題目也比較窄,

要熱鬧一點大可去UWANT, HK FORUM, 高登等大網。
原帖由 dye 於 2007-5-5 12:05 發表
我認為

本來小論壇就比較靜,說的題目也比較窄,

要熱鬧一點大可去UWANT, HK FORUM, 高登等大網。

唔該晒.....
請問乜你題目.....你會較有興趣??
我?世上新奇的東西我多有興趣。

(禮貌起見,請註冊並開新題討論)

信主的學生有問題係一回事,
教佢地 o個個將 d 私人對話放上 forum 說三道四亦唔見得係好高潔吖?

個小朋友真係信錯人了........慘......
原帖由 ms09r2 於 2007-5-12 02:19 發表
信主的學生有問題係一回事,
教佢地 o個個將 d 私人對話放上 forum 說三道四亦唔見得係好高潔吖?

個小朋友真係信錯人了........慘......

事到如今  我亦實不相瞞  此段對話是小弟的一位離教朋友十年前說的
他知有此forum  故特告知我此事   以供小弟在此引發討論的素材

難得大魔兄有此覺悟  實在太好了   太好了
侵犯人私隱的確冇咩值得可取之處  難得大魔兄你係明眼人

難得大魔兄如此正義  想必絕不會是做此下三流手段的無恥之徒!  我絕對相信大魔兄你的為人!!!
希望大魔兄你可以好好保持這一份高尚人格!
花開花落花無缺!

我就覺得天下烏鴉一樣黑, 我都只係烏鴉一隻....兄過譽啦.
之不過呢, 私人事應該同乜野人講, 搵乜野人評理呢,
我又好執著"大事化小, 小事化無" gei 原則 ga wor, 唔知兄又點睇呢? ^^
原帖由 ms09r2 於 2007-5-12 02:57 發表
我就覺得天下烏鴉一樣黑, 我都只係烏鴉一隻....兄過譽啦.
之不過呢, 私人事應該同乜野人講, 搵乜野人評理呢,
我又好執著"大事化小, 小事化無" gei 原則 ga wor, 唔知兄又點睇呢? ^^ ...

大魔兄  過咩譽丫  你絕對當之無愧!  你還是當仁不讓好了!

我朋友算唔算大事化小?
佢原本贏1000蚊  最後收人100 ja 播  
花開花落花無缺!

賭波 gei 小朋友我唔想理, 小朋友賭波輸左會知輸唔賴帳 gei,
總比 D 過大海輸左搶老婆手袋 d 錢 gei 賭鬼好.
第日會點呢, 就無人知了.....

之但係講呢段故事俾你聽個朋友呢......就......
小朋友信得過佢, 至連唔講o個句都講埋,
點知一個屈尾十你個 friend 私底下唱開去都仲唔夠,
仲要升級到叫你擺上 forum 大講特講,
仲難得兄又會照做.....一 D 都唔諗下小朋友信錯人係幾咁慘......

um, 大家都係烏鴉, 又何必比邊個黑 D,
講乜野"下三流手段 gei 無恥之徒" 吖~
天下烏鴉一樣黑.....

高級模式 | 發新話題
換一個