返回列表 回覆 發帖

[轉載] 葛達瑪的最後防線 - 小弟很喜歡的一篇文章

原帖由 龍井樹 於 2007-5-7 10:11 發表
上次在城大比賽,
我遇到一位仁兄他進左馬應我的當頭砲,
然後昇左車準備橫車過宮。
初看有點像擺龜背砲,
但他卻沒有退砲成龜背砲,
直接走車9平4。
這種陣式我沒有見過,
有點像單提馬橫車急過宮,
但提的卻是左馬而不是右馬。 ...

有冇棋譜 不妨放上來參考一下
樹兄還會在城大比賽??? 那看來你的造旨比小弟高出不止一班了
小弟當年亦只是參加過校際賽  還要是輸多贏少
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-5-7 10:13 發表

疊炮的確有一致命弱點 每每成敗在於一著之間
但聽聞由於在罕見 有時連大國手也會被打得手忙腳亂  而且疊炮攻力非凡 對陣中 如對方不知破陣之法 可以說是無堅不推

三步虎是變化很大的步法 可變成不同陣法 我對局 ...

有關左疊炮的破解方法,詳見:
http://www.qiuyuye.net/Article/Class7/Class8/Class22/200510/2272.html
原帖由 龍井樹 於 2007-5-7 10:15 發表

有關左疊炮的破解方法,詳見:
http://www.qiuyuye.net/Article/Class7/Class8/Class22/200510/2272.html

你仲咩post出離...我都知=.=  你咁我同抽水兄捉棋又少一張皇牌了....
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-7 10:15 發表

有冇棋譜 不妨放上來參考一下
樹兄還會在城大比賽??? 那看來你的造旨比小弟高出不止一班了
小弟當年亦只是參加過校際賽  還要是輸多贏少

如果有比賽,也希望兄能通知小弟。
小弟的象棋只屬一般水平,
只係興趣大而已。
原帖由 龍井樹 於 2007-5-7 10:19 發表

如果有比賽,也希望兄能通知小弟。
小弟的象棋只屬一般水平,
只係興趣大而已。

我亦放低數年 狀態已比當少差了很多
而且小弟向來心境不靜 比賽時每每玩不出水準
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=529&extra=page%3D1
我們到此繼續吧  免得阻人睇文
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-5 18:05 發表

咁呀 用張五常既解決方法啦
我地搵一塊咁既牌  然後沙老大你去隨街痾尿  我就乜都唔做
之後就去知縣度自首 睇下知縣罰邊個啦
喂靚仔您俾左錢未?如果縣大老爺唔罰您,您要提醒佢,佢既邏輯唔啱嘛!
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-9 03:31 發表
喂靚仔您俾左錢未?如果縣大老爺唔罰您,您要提醒佢,佢既邏輯唔啱嘛!

唔係等老大你係街小左便 先同你一齊去咩  唔係邊test到呀
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 17:46 發表
唔係等老大你係街小左便 先同你一齊去咩  唔係邊test到呀
唔駛。小便的一part肯定要俾錢,問題只是在啱的邏輯下唔小便的一part駛唔駛,所以淨係您去就得嫁啦。
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個