返回列表 回覆 發帖

景教徒待遇連牛也不如

今天找到了一份小冊子, 名為大嶼山牛群, 當中有一小段看似平淡, 但一看之下就發現內臧玄機:

黃牛是群居動物,有自己的家庭單位。一隻公牛可能有一至三隻母牛相伴,這些母牛可能正在飼養幾隻小牛。

牛是素食,只吃草和灌木嫩葉。黃牛在山上或河間平原出沒,喜歡乾地,這與水牛不同。黃牛群局,而且溫馴,生性善良,與人接近。

鄉村牛隻數目曾達一時之盛,平均每一個村民便養了一隻牛。但大嶼山今天只剩下約七隻牛。 

想不到一個景教徒, 連隻牛都不如

(此文純屬攪笑~沙老大別打我)
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

我認為不但不攪笑,反而應該嚴肅地探討下此問題。

據大秦景教的理論基礎,人之所以要咁折墮,只可娶一個老婆,乃是因為上帝當初造一男一女之故。

但大家可有注意,入方舟時,上帝都係吩咐所有動物要一公一母。可見此一公一母原則蒙神喜悅。

咁,當大秦景教徒見到一隻公牛可能有一至三隻母牛相伴、一隻狗公可能有一至三隻母狗相伴,點解佢地唔加以制止呢?

世上好似只有企鵝恪守神的旨意,連鴛鴦都會偷食:http://ks.cn.yahoo.com/question/?qid=1307020718653
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-8 19:59 發表
我認為不但不攪笑,反而應該嚴肅地探討下此問題。

據大秦景教的理論基礎,人之所以要咁折墮,只可娶一個老婆,乃是因為上帝當初造一男一女之故。

但大家可有注意,入方舟時,上帝都係吩咐所有動物要一公一母。可見此一公一母原 ...

唔係點解咁多男人成日講 "只羨鴛鴦不羨仙"?

我相信沙老大你都係咁諗~~~
花開花落花無缺!

回復 #3 Step.King 的帖子

是否因為咁,所以大秦景教專門棒打鴛鴦呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-8 20:52 發表
是否因為咁,所以大秦景教專門棒打鴛鴦呢?

景教係怕D人亂玩水JEY~
戲水無益呀  而且浪費食水又唔環保...人地都係唔想破壞環境JEY
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=549&highlight

難怪天主教連condom都唔比用~   原來真係用心良苦...
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 09:17 發表

景教係怕D人亂玩水JEY~
戲水無益呀  而且浪費食水又唔環保...人地都係唔想破壞環境JEY
http://www.exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=549&highlight

難怪天主教連condom都唔比用~   原來真係用心良 ...
基本上對鴛鴦的解釋令人滿意,但係您冇試圖解釋當大秦景教徒見到一隻公牛可能有一至三隻母牛相伴、一隻狗公可能有一至三隻母狗相伴,點解佢地唔加以制止喎?
原帖由 沙文 於 2007-5-9 03:33 發表
基本上對鴛鴦的解釋令人滿意,但係您冇試圖解釋當大秦景教徒見到一隻公牛可能有一至三隻母牛相伴、一隻狗公可能有一至三隻母狗相伴,點解佢地唔加以制止喎? ...

由於創世記入面只提到做了一男一女  
沒有提到造出其他動身時也是一雌一雄
而挪亞方舟點解每種動物都要一對   我斷估係因為冇位jey...
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 17:49 發表
由於創世記入面只提到做了一男一女  
沒有提到造出其他動身時也是一雌一雄
而挪亞方舟點解每種動物都要一對   我斷估係因為冇位jey...
大謬不然。一般動物1公1母,但潔淨動物係7公7母:

創7:2    凡潔淨的畜類、你要帶七公七母.不潔淨的畜類、你要帶一公一母.
創7:3    空中的飛鳥、也要帶七公七母、可以留種、活在全地上、

如果冇位,則潔淨動物1公7母才合理嘛,係都要7公7母,說明神expected佢地一夫一妻
原帖由 沙文 於 2007-5-9 10:32 發表
大謬不然。一般動物1公1母,但潔淨動物係7公7母:

創7:2    凡潔淨的畜類、你要帶七公七母.不潔淨的畜類、你要帶一公一母.
創7:3    空中的飛鳥、也要帶七公七母、可以留種、活在全地上、

如果冇位,則潔淨動物1公7母才合 ...

神係怕只帶一隻公唔保險  萬一瓜左米要其他七隻雄既守寡??
神又怕佢地會爭仔  所以米湊夠數law   而且數千年來神就已經默許了動物可以花天酒地
你只要信 不要問啦~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-8 19:25 發表

神係怕只帶一隻公唔保險  萬一瓜左米要其他七隻雄既守寡??
神又怕佢地會爭仔  所以米湊夠數law   而且數千年來神就已經默許了動物可以花天酒地
你只要信 不要問啦~ ...
信左先係啫,我未信就可以繼續問。

咁不潔動物只得一公,咪又係守寡。如果驚爭仔不如全部一公一母啦,就算七公七母亦不可避免七母同時愛上其中一公而爭仔喎?
數千年來動物違反神的心意花天酒地啫,但祂的心意已在方舟動物公乸比例上被我發掘了出來啦
原帖由 沙文 於 2007-5-9 15:43 發表
信左先係啫,我未信就可以繼續問。

咁不潔動物只得一公,咪又係守寡。如果驚爭仔不如全部一公一母啦,就算七公七母亦不可避免七母同時愛上其中一公而爭仔喎?
數千年來動物違反神的心意花天酒地啫,但祂的心意已在方舟動物公 ...

乜你唔記得左景教徒最鍾意捧打鴛鴦同埋做match.com 既咩?
唔好講七公七母啦 七十隻公七十隻母一樣冇問題
但老大你都解釋唔到個核心問題  就係天父做萬物事都冇指明動物一定要一公一母
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 01:07 發表
乜你唔記得左景教徒最鍾意捧打鴛鴦同埋做match.com 既咩?
唔好講七公七母啦 七十隻公七十隻母一樣冇問題
但老大你都解釋唔到個核心問題  就係天父做萬物事都冇指明動物一定要一公一母 ...
車,咁造人都冇指明要一公一母啦,但景教徒從中可領受到神的心意嘛。同樣道理,神亦在上船動物的配搭中隱藏了祂的心意,藉著我將之顯明出來
原帖由 沙文 於 2007-5-9 18:39 發表
車,咁造人都冇指明要一公一母啦,但景教徒從中可領受到神的心意嘛。同樣道理,神亦在上船動物的配搭中隱藏了祂的心意,藉著我將之顯明出來

創世記
2.23 那人說:“這是我骨中的骨,肉中的肉;她當稱為女人,因她是從男人身上取出來的。”

2.24 因此人要離開父母,和妻子連合,二人成為一體

如果冇指明 就唔會話"二"合為一  而會成為三合為一、四合為一、五合為一、n合為一....

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 19:16 發表

創世記
2.23 那人說:“這是我骨中的骨,肉中的肉;她當稱為女人,因她是從男人身上取出來的。”

2.24 因此人要離開父母,和妻子連合,二人成為一體。

如果冇指明 就唔會話"二"合為一  而會成為三合為一、四合為一、五合 ...
如果唔係要指明就唔會話「7公7母」,只須話「14隻牛」任由挪亞自行配搭啦

原帖由 Guest from 99.245.137.x 於 2007-5-9 19:41 發表
如果唔係要指明就唔會話「7公7母」,只須話「14隻牛」任由挪亞自行配搭啦

你d邏輯一時一樣  好難捉摸~

好彩冇聽你老點搵張九齡找晦氣~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 04:05 發表

你d邏輯一時一樣  好難捉摸~

好彩冇聽你老點搵張九齡找晦氣~
吾道一以貫之啫,點難捉摸?係您贊成正確的邏輯使您必須找張九齡找晦氣乍
原帖由 沙文 於 2007-5-9 21:13 發表
吾道一以貫之啫,點難捉摸?係您贊成正確的邏輯使您必須找張九齡找晦氣乍

老大你暇細路 ~~

花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 05:19 發表

老大你暇細路 ~~
老大如何蝦細路呀?
原帖由 沙文 於 2007-5-9 21:34 發表
老大如何蝦細路呀?

你依家係唔係唔認數丫~~

我去死比你睇!  

呢D米一哭二鬧三上吊LAW~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-9 21:37 發表

你依家係唔係唔認數丫~~

我去死比你睇!  

呢D米一哭二鬧三上吊LAW~

呢招女人對男人就見得多...我同老大你兩個麻甩佬 真係前無古人!

但我絕對相信後有來者   因為時代太進步了  
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個