返回列表 回覆 發帖

「上帝是超越邏輯的」是自打嘴巴

以前反基的時候,常常提到基督徒一不夠別人說時就會:「上帝是超越邏輯的」或者「上帝是不能用邏輯來解釋的」,甚或「不能用邏輯來解釋」(即超乎常理)等等。

其實,這一句很有殺傷力,一般沒經大腦思考的人或許會認為:「噢,對喔﹗上帝是超越人類邏輯的,故此我們應該不用相信科學家的言論及異見人士的質疑。」

其實,若仔細分析,這句犯下了一個根本性的問題——
既然上帝是超越我們邏輯的,則可以得出很有趣的結論:

1.就算信了上帝也可能會下地獄,因為上帝(做的事情)是超越我們邏輯的。
2.就算不信上帝也可能會上天堂,因為上帝(做的事情)是超越我們邏輯的。
3.上帝的全能其實是無能,因為上帝是超越我們邏輯的。
4.上帝不是全善的,也有可能是全惡的,因為上帝是超越我們邏輯。
5.上帝其實是無知的﹑不是全知的,因為上帝是超越我們邏輯。
上帝可能係一條屎蟲,因為上帝是超越我們邏輯。

爹親娘親都不及耶和華親?
三位一體,姦淫、擄掠、兼連體!
「上帝是超越邏輯的」這句話是拗唔過人而落慌而逃之前所使出的最後一招,能令說者不至面目無光地走開,聽者卻笑爆肚。

這句話其實極有問題,如果我說白色是白的,上帝可以說不是嗎?如果我說一位慈愛的神是不會濫殺無辜的,上帝可以說不是嗎?黐線!
有沒有宗教,好人都會做好事, 壞人都會做壞事。但要好人做壞事, 那需要宗教。-- 史蒂文·溫伯格(Steven Weinberg)
上帝也有可能係一條屎蟲,因為上帝是超越我們邏輯。
1# kyo_028168

上帝既慈愛又不慈愛, 呢樣叫違反邏輯律, 或者簡單叫"唔合邏輯".

至於"超越邏輯", 根本就無呢樣野, 實屬狗屁不通不知所云.
超越邏輯=無邏輯
6# 丁丁一族

咁咩叫 "無邏輯"?
無邏輯=無法用邏輯解釋?
8# dior13dior13

大把野無法用邏輯解釋啦, 你估邏輯萬能咩....

例如「我今朝早餐食三明治」
咁點解食三明治呢?呢個就唔係邏輯問題,唔係用邏輯去解釋架啦。

我認為上帝其實係一個女人, 總之睇心情

又或者係一個自宮左既男人

其實......... 佢咁飄忽, 相信患左嚴重既精神分裂, 不能自控, 都幾悲哀呀
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
6# 丁丁一族  

咁咩叫 "無邏輯"?
龍井樹 發表於 2009/5/11 22:17

ja係本聖經無邏輯可言...
可無視之

你呀媽係男人<---無邏輯
我認為搵一班思想出問題既人

比同一個人物佢地寫, 集大成咁編一本書出黎, 同呢本邪經都應該差不多
金句一: 禱告變咀咒; 聖經變神經
金句二: 基督徙講就仁義道德, 做就傷風敗德
金句三: May God Fuxk u
ja係本聖經無邏輯可言...
可無視之

你呀媽係女人
丁丁一族 發表於 2009/5/11 23:58

「你呀媽係女人」呢句說話無邏輯可言咩?
我呀媽的確係女人喎,點解可以無視呢個事實呢?
11# 丁丁一族

"你呀媽係女人<---無邏輯"

---------->唔計男人"奶媽"之類的"呀媽", 呢句係邏輯上必然正確的, 何來無邏輯??
11# 丁丁一族  

"你呀媽係女人
weakest 發表於 2009/5/12 14:38
「你呀媽係女人」呢句說話無邏輯可言咩?
我呀媽的確係女人喎,點解可以無視呢個事實呢?
龍井樹 發表於 2009/5/12 08:43 [url=redirect.php?goto=findpost&pid=46216&ptid=3623][/url]

唔好意思...
我打錯字...
應該係男人....

我打慣左「你呀媽係女人」...
唔會打「你呀媽係男人」
15# 丁丁一族

「呀媽係男人」只係邏輯矛盾, 或者叫唔合邏輯, 唔係咩超越邏輯.
16# 龍井樹
咁無邏輯應該係...?
咁上帝應該係曱甴... 既超越邏輯, 又無處不在
17# 丁丁一族

真好笑,「無邏輯」係你提出,你連自己講乜都唔知反而來問我嘅?
17# 丁丁一族  

真好笑,「無邏輯」係你提出,你連自己講乜都唔知反而來問我嘅?
龍井樹 發表於 2009/5/13 22:11

咁唔好意思,應該改做不合邏輯
高級模式 | 發新話題
換一個