返回列表 回覆 發帖

[轉載] 結婚

結婚...寫的真貼切ㄚ

結婚不是什麼人生大事,只是合法生人的一道手續。

婚姻是牢籠,所以有些男女在婚後,莫不喜出、望外。

完全相反的個性,結婚是互補,離婚時叫個性不合。

避孕的效果:不成功,便成人。

女人的折舊率剎是驚人,從新娘變成老婆,只消一夜的光景。

試婚的最大壞處,是可能會...今日試,今日畢。

在愛情中,有人視死如歸;在婚姻中,有人視歸如死。

熱戀時,再誇張的謊言都聽成是情話;
結婚後,再認真的情話都聽成是廢話。

紅顏多薄命,黃臉多認命。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 #1 抽刀斷水 的帖子

記得讀書時  有一個講師跟我說: 每一個男人結了婚之後也會呻笨。

坦白說 小弟並不抗拒結婚, 我只抗拒結婚後要被迫製造下一代...下半生為一層樓及條化骨龍綑綁自己大半生

我對社會沒有信心  對這個世代沒有信心  對這個世代的人沒有信心

與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-5-27 04:11 發表
與其生出來面對那麼多不如意的事  不如別讓他出來好了
我以前都有咁諗,但呢個理論有謬誤。
並非人人都面對那麼多不如意的事,但如您唔俾機會佢出世,佢冇機會面對那麼多如意的事。咁,就是您將您的諗法强加在令郎/千金身上了。

如果佢發現果然生出來面對那麼多不如意的事,那時再烏江自刎也不遲呀。您點知佢一定唔enjoy 做人呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-5-28 02:44 發表
並非人人都面對那麼多不如意的事,但如您唔俾機會佢出世,佢冇機會面對那麼多如意的事。咁,就是您將您的諗法强加在令郎/千金身上了。

如果佢發現果然生出來面對那麼多不如意的事,那時再 ...

那只是前設問題  
我前設不如意事多的很
沙老大你卻前設那不是那麼多

咁我都希望你個小不信 可以健健康康 快快樂樂咁成長既~
不過~我唔會比自己的兒女冒呢個險  這跟拿兒女的幸福來當賭注沒分別
所以老大你就算說有千百萬個不是  史仔也是不生的  嘿嘿嘿
花開花落花無缺!

以環保的角度黎講,同埋對世代的趨勢感到不樂觀的話,的確係唔生好過生。

我一直都想不通一個問題,就是假如唔生,到老左係咪真係會好悶好on居?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-28 20:28 發表
以環保的角度黎講,同埋對世代的趨勢感到不樂觀的話,的確係唔生好過生。

我一直都想不通一個問題,就是假如唔生,到老左係咪真係會好悶好on居? ...

係頂啦傻佬!
回到家裡得四幅牆一個天花版,你話得吾得人驚?
原帖由 Step.King 於 2007-5-27 20:11 發表
記得讀書時  有一個講師跟我說: 每一個男人結了婚之後也會呻笨。

坦白說 小弟並不抗拒結婚, 我只抗拒結婚後要被迫製造下一代...下半生為一層樓及條化骨龍綑綁自己大半生

我對社會沒有信心  對這個世代沒有信心  對 ...

說到底,你只是對自己無信心姐。

說到“樓”這一方面,咪話小弟無提醒你,現時一切經濟指標向上,
你趁後生就快快上車,否則過幾年就後悔莫及了。

原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-28 20:28 發表

我一直都想不通一個問題,就是假如唔生,到老左係咪真係會好悶好on居? ...

抽水兄  你唔記得b叔叔提過香港則邊有個全世界最五光十色的大都會 - 深圳嗎?
你怕寂寞 ? 不是吧??
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-28 02:44 發表
那只是前設問題  
我前設不如意事多的很
沙老大你卻前設那不是那麼多

咁我都希望你個小不信 可以健健康康 快快樂樂咁成長既~
不過~我唔會比自己的兒女冒呢個險  這跟拿兒女的幸福來當賭注沒分別
所以老大你就算說有千百萬個不是  史仔也是不生的  嘿嘿嘿
不止是這個前設問題。我地唔知什麼前設才啱嘛。或者,人在未出世前都在受比出世後更苦的苦,早些生令郎/千金,佢就可早日脫那個苦海呢?

您唔生佢,都係拿兒女的幸福來當賭注。

我呢個理論亦不一定啱。我們無從知道乜前設才啱的情形下,去找一個生或唔生的理論,都係冇用既。
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 訪客得得b 於 2007-5-28 21:19 發表

說到底,你只是對自己無信心姐。

說到“樓”這一方面,咪話小弟無提醒你,現時一切經濟指標向上,
你趁後生就快快上車,否則過幾年就後悔莫及了。 ...

謝b叔叔你提醒  不過小弟向來閒雲野鶴, 對此等困身之事向來沒甚大期望
畢竟二十多歲 正當盛年  滿腦子什麼投資上車   對我來說簡直有如行屍走肉
不合史仔一貫作風
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-5-28 22:10 發表
不止是這個前設問題。我地唔知什麼前設才啱嘛。或者,人在未出世前都在受比出世後更苦的苦,早些生令郎/千金,佢就可早日脫那個苦海呢?

您唔生佢,都係拿兒女的幸福來當賭注。

我呢個理論亦不一定啱。我們無從知道乜前設才 ...

老大  你說得對 所以到最後還是一切憑喜好決定~
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-28 22:14 發表

謝b叔叔你提醒  不過小弟向來閒雲野鶴, 對此等困身之事向來沒甚大期望
畢竟二十多歲 正當盛年  滿腦子什麼投資上車   對我來說簡直有如行屍走肉
不合史仔一貫作風 ...

那些才二十多歲就如“行屍走肉”之徒,其實都有一個想法,
就是希望在三十多歲,四十多歲的時候,不用再做“行屍走肉”了。
生唔生唔係你地男人話晒事的。
應該兩個有商有量才是。
原帖由 小豬丁 於 2007-5-28 08:04 發表
生唔生唔係你地男人話晒事的。
應該兩個有商有量才是。

Scenario A
令狐史京:唉,佢係都要話生番個BB,我就唔想困身
貞貞:啊,佢同您唔夾茄,佢都唔識就您茄,咁,不如您唔好咁早番去,等我係度服侍您仲好啦。......我...頭先落711,買左成打啦....

Scenario B
令狐史京:我都唔知幾想生番個BB,繼後香燈,妳知啦,不孝有3.......
貞貞:您又唔駛煩茄,佢唔生啫,有我嘛。唔好講咁多啦,您做左成日野,都攰啦,不如,您今晚就唔好番去,係度陪我,順便俾啲面色佢睇.........
原帖由 沙文 於 2007-5-27 11:44 發表

如果佢發現果然生出來面對那麼多不如意的事,那時再 ...

不生育的話就沒有那令郎/千金,於是不知是把想法加在誰身上。

而且,到時要烏江自刎談何容易?(要克服恐懼等等。還有,自殺向來沒有成功的把握,失敗的後果也可以很難受。)

原帖由 抽刀斷水 於 2007-5-28 05:28 發表

就算生兒育女,到時他們長大後還不是會有事業和家庭而放下你?結果一樣而已。嘗試找其他打發時間的方法吧。
有些人需要停止做夢,因為他們沉溺於理想世界,阻礙自己和他人在現實世界中尋找幸福和快樂。

我的網上筆記新聞組文庫
原帖由 kc 於 2007-5-28 11:00 發表

不生育的話就沒有那令郎/千金,於是不知是把想法加在誰身上。

而且,到時要烏江自刎談何容易?(要克服恐懼等等。還有,自殺向來沒有成功的把握,失敗的後果也可以很難受。)

就算生兒育女,到時他們長大後還不是會有事業和家庭 ...
加在可能會出生的令郎/千金身上咯。即係咁,您見到死沙文一路行街食蕉,亂拋蕉皮,就鬧佢,會害到人嘛!佢話,如果無人踩到蕉皮,則不知害到邊個

如自殺失敗的後果很難受,則証明又多一件不如意的事,可再接再勵,勇闖明天或勇闖鬼門關.......
原帖由 沙文 於 2007-5-28 13:08 發表
加在可能會出生的令郎/千金身上咯。即係咁,您見到死沙文一路行街食蕉,亂拋蕉皮,就鬧佢,會害到人嘛!佢話,如果無人踩到蕉皮,則不知害到邊個

亂拋蕉皮:可能有/無人踩到蕉皮。

不生育:憑定義沒有「可能會出生的令郎/千金」。

原帖由 沙文 於 2007-5-28 13:08 發表
如自殺失敗的後果很難受,則証明又多一件不如意的事,可再接再勵,勇闖明天或勇闖鬼門關.......

「再接再勵」、「勇闖」說得容易,但難道箇中沒有痛苦嗎?又,自殺失敗有明確的可能引致更多的痛楚(例如過了幾星期才死去,或者餘生身體癱瘓)。癱瘓了的話又如何「再接再勵」?
有些人需要停止做夢,因為他們沉溺於理想世界,阻礙自己和他人在現實世界中尋找幸福和快樂。

我的網上筆記新聞組文庫
原帖由 kc 於 2007-5-28 18:00 發表
亂拋蕉皮:可能有/無人踩到蕉皮。
不生育:憑定義沒有「可能會出生的令郎/千金」。
「再接再勵」、「勇闖」說得容易,但難道箇中沒有痛苦嗎?又,自殺失敗有明確的可能引致更多的痛楚(例如過了幾星期才死去,或者餘生身體癱瘓 ...
呢個定義有幾可靠呀?史仔唔會為天國的緣故自閹卦?
如自殺失敗,又可能反而激起生存意志,或變了Stephen Hawking

原帖由 沙文 於 2007-5-29 10:28 發表
呢個定義有幾可靠呀?史仔唔會為天國的緣故自閹卦?
如自殺失敗,又可能反而激起生存意志,或變了Stephen Hawking

老大  唔生 唔代表要自閹架
至於老大你提供的兩個Scenario 我知道其實係老大既projection
史仔為你難過  ...  都係史仔冇用 只想得出拖女朋友出教的對策  想不出拖老婆出教的對策
係史仔冇用  
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-5-28 19:22 發表

老大  唔生 唔代表要自閹架
至於老大你提供的兩個Scenario 我知道其實係老大既projection
史仔為你難過  ...  都係史仔冇用 只想得出拖女朋友出教的對策  想不出拖老婆出教的對策
係史仔冇用   ...
唔自閹?穿一個肉眼睇唔見的窿仔您都唔得掂
生仔又關出教乜春事呢?唔係projection泥既.......
高級模式 | 發新話題
換一個