返回列表 回覆 發帖

正確態度看人獸交

現時文化中都有兄妹通婚啦。您唔接受咩?咁您做過咩事工去遏止此事呢?
沙文 發表於 2010/4/28 03:36

在你未能舉出現代在那些國家, 社區是容許兄妹, 姊弟通婚前
我當你是翕得就翕
所以不打算作回應
新約中都無講好多樣野架
如:
肛交, 同性交, 吸毒, 換妻, 孌童, o拍丸, 手淫,一夜情,未婚上床, 墮胎落仔, 考試出貓, ....等等 原來對閣下來看. 一切都是無問題, 可以照做, 無需尷尬羞愧

怪唔知你地成日話: 點解話我有罪?!!
無左天主, 無了宗教
原來做聖人係咁易
你的聖人真易做, 唔怪得話無左耶穌都可以做聖人哩

咁我又冇諗到咁深入喎,難得您有舉1反3的悟性啓發眾網友, 咁以後舉辦上述康樂活動都俾返credit您咯
咁我又冇諗到咁深入喎,難得您有舉1反3的悟性啓發眾網友, 咁以後舉辦上述康樂活動都俾返credit您咯 ...
沙文 發表於 2010/4/28 10:25

原來你不嘍發言前都無深入諗過架?
係時候你要諗諗哩
咁我又冇諗到咁深入喎,

嗯.....
那我話你是噏得就噏, 也不太過了罷
咁以後舉辦上述康樂活動都俾返credit您咯 ...

乜呢個組織成日舉辦這類康樂活動(#79帖所列的) 的嗎?
在你未能舉出現代在那些國家, 社區是容許兄妹, 姊弟通婚前
我當你是翕得就翕
所以不打算作回應 ...
beebeechan 發表於 2010/4/27 16:49

此等一般常識啫, 係人都知又係比較文明的比利時, 不過今次同巴西孖份..我以為您知得好深入添
http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_regarding_incest
此等一般常識啫, 係人都知又係比較文明的比利時, 不過今次同巴西孖份..我以為您知得好深入添
...
沙文 發表於 2010/4/28 10:45

你好此道者, 實應急急移民囉
回復 87# beebeechan

我個人就無此喜好.只不過見新約並無制止人獸交, 我不能昧著良心隱瞞真相啫
乜呢個組織成日舉辦這類康樂活動(#79帖所列的) 的嗎?
beebeechan 發表於 2010/4/27 18:42
本來就冇, 得您提醒之後就有.由您統籌啦
如果你有留意
反基們以為聖經矛盾無理殘酷.....引用得最多的也是『陳舊的舊約』章節囉

現在你又識得話: 舊約陳舊了, 要有不同的看法?

我係歌頌聖教美好、光明的一面啦。邊係反基喎?
如果你有留意
如果你有留意
反基們以為聖經矛盾無理殘酷.....引用得最多的也是『陳舊的舊約』章節囉

現在你又識得話: 舊約陳舊了, 要有不同的看法?
beebeechan 發表於 2010/4/28 07:33

那就奇怪了,你們不是經常說整本聖經都是100%無誤嗎?
嗯.....
那我話你是噏得就噏, 也不太過了罷
beebeechan 發表於 2010/4/27 18:38

不太過不太過。我向來為人係咁心直口快。
嗱,好似基督耶穌咁,大家有否諗過, 點解係10架7言, 而唔係10架8言呢?

若衪諗住勸人唔好人獸交, 咁最後應該加一句:

「我....實實...在在...的....告.....訴你....們....有...耳...聽...的...就....應...當....聽.....千...祈...唔...好...人...獸....」說到此處就斷氣。
我係歌頌聖教美好、光明的一面啦。邊係反基喎?
沙文 發表於 2010/4/28 11:37

小心是光暗不分, 是非不明
回復  beebeechan

我個人就無此喜好.只不過見新約並無制止人獸交, 我不能昧著良心隱瞞真相啫 ...
沙文 發表於 2010/4/28 10:58

無講就等如可以做架?
係地鐵有個o靚女, 佢都無話唔俾你摸佢個胸架
於是你就唔使客氣, 摸得唔好屣
回復 93# beebeechan
唔會啦。啦好易分啫。若然天主不許我們在新約時代人獸交, 就會10架8言嘛
無講就等如可以做架?
係地鐵有個o靚女, 佢都無話唔俾你摸佢個胸架
於是你就唔使客氣, 摸得唔好屣 ...
beebeechan 發表於 2010/4/28 11:47

少來自大吧,這只是人類法律(具體而可觀察的不)容許我們這樣做,而不是聖經的法律。
回復 94# beebeechan
咁好似叫做Indecent Assault嘛, 唔好呃我讀書少
少來自大吧,這只是人類法律(具體而可觀察的不)容許我們這樣做,而不是聖經的法律。 ...
HTBROKE1 發表於 2010/4/28 11:51

你想講乜
咁即係摸唔摸得?
回復  beebeechan
咁好似叫做Indecent Assault嘛, 唔好呃我讀書少
沙文 發表於 2010/4/28 11:52

咁咪係囉
你都識翕哩,
不是有無講明
是禮定俗成的法則
知道不可做, 就不用成日講

舊約講了不可做的,
不用成日, 聖經頁頁都寫著: 不許xx, 不許yy...只許zz?
噚氣囉

另外....你讀書多定少
睇你多幾帖我就會知, 唔使你講
回復 99# beebeechan

咁咪係囉
你都識翕哩, 唔講都要識做-----講明買屋要俾一年回購權沽家嘛。下次置業記得您加番呢條在P/S 合約呀
高級模式 | 發新話題
換一個