返回列表 回覆 發帖

[瘋狂行徑] 全球首隊探索隊亞拉臘山雪嶺成功進入4,800年古木結構

回復 20# beebeechan
曄乜您咁咖?到時証實係堅嘅您就信心小
回復  beebeechan
曄乜您咁咖?到時証實係堅嘅您就信心小
沙文 發表於 2010/4/28 12:41

提出既論據, 梗係唔夠堅哩
你唔好以為基督徒就不講理性, 分柝.
我可能比你要求更高.
提出既論據, 梗係唔夠堅哩
你唔好以為基督徒就不講理性, 分柝.
我可能比你要求更高. ...
beebeechan 發表於 2010/4/28 12:47

噗~~~

那就證明一下吧。
我從來冇咁以為喎, 係您自己成日凝住乍卦?
但基督耶穌一直都係要求我們要有信心啫, 好似冇話過要分柝理性、亦冇話過不准人獸交喎?
所以, 分柝理性以及不准人獸交, 都係您自己要啫, 唔係基督要嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
我從來冇咁以為喎, 係您自己成日凝住乍卦?
但基督耶穌一直都係要求我們要有信心啫, 好似冇話過要分柝理性、 ...
沙文 發表於 2010/4/28 12:58

理性是用來分柝隨口話講耶穌的便是基督徒那些人的話.
咁樣係叫做「論斷人」啦, 您話您死唔死?
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以, 分柝理性以及不准人獸交, 都係您自己要啫, 唔係基督要嘅

沙文 發表於 2010/4/28 12:58

即係咁, 你捉住你屋企條母狗 (希望係哩, 唔使狗公都幹嘛)
係咁幹.....條狗都唔識去報案既.
你要咁做, 我吹你唔漲架喎
咁樣係叫做「論斷人」啦, 您話您死唔死?
沙文 發表於 2010/4/28 13:08

你唔好濫用名詞哩
你唔好濫用名詞哩
beebeechan 發表於 2010/4/28 13:15

客人你很麻煩耶~~~那用「個整不分」就可以了吧。
客人你很麻煩耶~~~那用「個整不分」就可以了吧。
HTBROKE1 發表於 2010/4/28 13:17

小弟真係讀得書少
呢句成語未聽過
點解架?
客人你很麻煩耶~~~
HTBROKE1 發表於 2010/4/28 13:17

我唔係客人架
我諗駐足架, 可能長住
小弟真係讀得書少
呢句成語未聽過
點解架?
beebeechan 發表於 2010/4/28 13:20

連「邏輯謬誤」都不知道是什麼,還聲稱自己很理性。這不是一件很可笑的事嗎??
連「邏輯謬誤」都不知道是什麼,還聲稱自己很理性。這不是一件很可笑的事嗎?? ...
HTBROKE1 發表於 2010/4/28 13:24

討論中常講乜乜邏輯謬誤的, 通常都係無野可以再講的一方
將唔岩聽又唔知點回既打做邏輯謬誤, 咁就唔使回,

正常既人, 講說話唔多唔少一定有邏輯謬誤
完全無既, 左驚右驚卦住唔好犯謬誤既反而有點是失常

邏輯謬誤有六十幾款, 我信你講野一樣都唔會犯
唔講野咪唔會犯囉
我講有關基督徒分享點先「知」咩係「神心意」,係我「眼見」嘅現實,如果你覺得我「怨」你,sorry,可能係你自己「對號入座」至會覺得我「怨」緊你啫...
仲有...你口中嘅「佢地」,唔係同樣都係基督徒咩?該機構甚至已經成立左廿年,搞過唔少大單嘅福音/傳教「事工」,「佢地」有咩事,街外一樣會覺得「你地班基督徒唔知搞乜」...

要真係撇清責任/界線,就唔該基督徒們先自己關門搞清楚你D「自己人」到底存緊咩心態「為神作工」,先好黎同我地班無謂嘅街外人嘈啦,唔該...
討論中常講乜乜邏輯謬誤的, 通常都係無野可以再講的一方
將唔岩聽又唔知點回既打做邏輯謬誤, 咁就唔使回,

正常既人, 講說話唔多唔少一定有邏輯謬誤
完全無既, 左驚右驚卦住唔好犯謬誤既反而有點是失常

邏輯謬誤有六十幾款, 我信你講野一樣都唔會犯
唔講野咪唔會犯囉beebeechan 發表於 2010/4/28 13:28

一個嚴肅的討論裡面是不會容許有邏輯謬誤的。當一方說的話不合乎邏輯時,那說到天花龍鳳都可以啦,那還有什麼討論的價值??

犯了邏輯謬誤就要認,這是討論中最重要的地方。為什麼指出對方邏輯有錯後討論會中止,是因為被指控方已經無法提出有效理據,甚至被指控方拒絕承認自己犯錯。
http://christiantimes.org.hk/Com ... ;Charset=big5_hkscs

唔係我話,而家基督徒都自己「打對台」wor...
回復 38# Jennifer

點打對台法?
樹兄,開我上個post條link,然後睇睇D回應啦...
高級模式 | 發新話題
換一個