返回列表 回覆 發帖

最有效向麻粒佬傳教的方法

即係點呀 ,唔明喎
回復 2# 淚兒

麻粒佬玩hi fi都中意用蔡琴試音.一開聲就成個上晒腦.由佢唱耶穌愛你,會把蔡琴代入耶穌,只要開聲問信吾信,立刻舉手.
回復 3# weiyan

聽蔡琴既男人唔覺特別麻甩丫,搵蒼井空會唔會好 d?
上面兩隻手冇舉,下面第三隻都舉。
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回復 5# drsherlock

麻甩佬才是 ,你可理解為衣衫不整 ,口臭牙黃 ,眼神咸濕的大叔

如果你看廣東話真係咁掂 ,就看http://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E9%BA%BB%E7%94%A9%E4%BD%AC

麻甩佬廣東話用嚟專門稱呼粗魯男人俗語

典故

大清嗰陣,廣州有好多比利時傳教士醫人,每當有病人求醫,佢哋就會用法國話講「malade」,意思係「病人」。啲廣州人以為「malade」係解男人,所以就有「麻甩」呢個字。加上當時廣州人對外國人冇乜好感,「麻甩」呢個字就有貶義喇。 另一說法

麻甩佬一詞即是指男人. 但其實麻甩佬正確寫法應是麻笠佬 笠即是指古時用草,竹編成的帽子或衣物.為何有麻笠佬這名詞? 由來是因古代時人們舉行喪禮穿的孝服是用草編成的,亦叫笠,而古人十分注重禮儀,相信要為兩者披麻帶孝十多日.自古至今,喪禮一般都由死者的子孫,長子主持,而大多以男為主.在這數天中,他們都不可脫下喪服洗澡,而身上自然會流汗發臭.所以麻笠佬這個詞就由此演變出來.而現今女性形容指他們為,麻甩佬臭男人亦是這意思.
中國人在辦喪事時都要披麻帶孝,當喪事辦完後脫下麻衣除孝,又稱為〔麻甩〕,罵人〔麻甩〕有咒人剛死去高堂的意思。 另一說法

清朝學者郝懿行的<證俗文>:今俗謂不務本業而飄蕩者曰「馬流」。換言之,不務正業之人,即所謂二流之子。「馬流」就是「馬騮」,「麻甩佬」正是由「馬騮」分音而成的異寫詞。後來輾轉相傳,本指流氓的「馬流」含義擴大至討厭的男子的蔑視,亦可用「馬騮」來形容。 另一說法

原出處: 麻甩又指細小麻雀, 比喻男人性器細少, 而麻甩佬多出自女人男人用詞..笑其麻甩是小麻雀,類比小男人。
以前的傳教人真好, 常到貧窮國家幫人醫病
回復 7# Dalvm

貧窮國家的人受教育少 ,在那裡傳教易收到大量人入會 ,以前中國和港台何嘗不是
為甚麼貧窮便多人入教?
富貴時便多人離教?

實要反省反省
回復 9# beebeechan

貧窮便多人入教 ,有野食 ,有衫著 ,唔入教乜都無
富貴時 ,做生意 ,有人脈 ,要西人 ,多得書多又理性又如何 ,入教會了
離教 ,都只係有理性 ,有一樣的人脈 ,一樣都有生意和西人 ,但係和上面唔同的係 ,我們睇通睇透耶教的問題 ,上面的人唔係唔知 ,只係在教會係耶徒 ,出左門口係普通人

你咁都唔知 ,耶神和耶穌都無講你知 ,現在是離教者的我話你知 ,真係要好好面璧思過了
回復  beebeechan

貧窮便多人入教 ,有野食 ,有衫著 ,唔入教乜都無
淚兒 發表於 2010/6/28 18:51

返教會是求有野食 ,有衫著?
怪唔知到富貴時便離教哩.
回復 11# beebeechan

家陣唔係喎!有$就引你入!你唔做野,邊个養D木屍!!!

家陣唔係喎!有$就引你入!你唔做野,邊个養D木屍!!! ...
LCM 發表於 2010/7/2 18:41

那麼教會便理應只在富庶地方傳教, 那裡的人有米.
為甚跑去貧窮地區? 無米外仲可能維唔到皮....
不合掠水的原則!

有些教會會是向貧窮地方進發的呢?
那些便不是為掠水了
回復 13# beebeechan

要有project才有籌旗的借口。下下購堂咁大單野,好易抽干水。所以要搞下宣教,可以籌旗,木尸又可以公費旅行,又可以出風頭。竹園神x會個老木尸,就系用d善款去東南亞建學校之頪的福利,用自己個命命名。成班摖鞋仔圍住影張相,挂在教會會議室。一名慈善家就是如此誕生!

要有project才有籌旗的借口。下下購堂咁大單野,好易抽干水。所以要搞下宣教,可以籌 ...
weiyan 發表於 2010/7/2 22:39

點解眼紅人地既成果?
別人辦到了你辦不到的事.
回復 15# beebeechan

前背所言甚是.雞頭、毒販咁好賺,吾通要眼好佢地?
回復 15# beebeechan

咁weiyan版友又未必係辦唔到, 佢辦到但不屑為之唔得咩?

那麼教會便理應只在富庶地方傳教, 那裡的人有米.
為甚跑去貧窮地區? 無米外仲可能維唔到皮....
不合掠水的原則!
有些教會會是向貧窮地方進發的呢?
那些便不是為掠水了
========================
其實呢個世界,無話邊d貧窮d既地方.因為只係財富不平均.只有極少數既人有錢..  比較睇起黎貧窮d
既地方. d人無咁多受教育,易tum 一d. 俾少少奶粉,地方就可以傳教. 可以咁講”成本”亦低一點.  教會係會大少通殺的... 但留得低..一定係同當權者有默契的. 如果唔係.當權者會搵第二個教去打低呢個的. 因為有利益既關係. 

佢地照樣會用同一個神,同一本聖經..但無當權者既關照,一定開唔到教會. 

教會係一定要掠水的. 唔掠水就無錢俾當權者方便. 古今皆自然,最多用不同形式. 可能唔一定錢.例如俾你辦學.起多d廟/教會.賣多幾次旗.. 

掠水是一定的. 唔代表你信既神可信定唔可信. 呢d 係你個人既事.
比較睇起黎貧窮d
既地方. d人無咁多受教育,易tum 一d. 俾少少奶粉,地方就可以傳教. 可以咁講”成本”亦低一點.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 02:21

宗徒多默, 在公元一世紀跑到老遠的印度傳教。
可能係無奶粉派, 又可能印度人讀得書多, 唔易氹
給當地人殺了。
教會係一定要掠水的. 唔掠水就無錢俾當權者方便. 古今皆自然,最多用不同形式. 可能唔一定錢.例如俾你辦學.起多d廟/教會.賣多幾次旗.. 

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 02:21

井底蛙的見解
未見過世面
高級模式 | 發新話題
換一個