返回列表 回覆 發帖

聖經中根本沒有教會

"教會"一詞在中文是沒有的.該詞出言是譯經者發明出來.而英文的church亦是譯經時的產物."Church" 在原文中對應英文應該是"congregation",亦即是”群體”.教會是一班被呼招出來的群體.用”congregation"更加在神學上正確.為何譯經時要創做"church",而且到今日死不悔改?看看下面King James給譯經者的指示.今日大部份聖經,無論中文,英文或日文,都出自King James Version.有些說是原文直譯,但亦用上KJV的詞彙.

Further, the King gave the translators instructions designed to guarantee that the new version would conform to the ecclesiology of the Church of England.[9] Certain Greek and Hebrew words were to be translated in a manner that reflected the traditional usage of the church.[9] For example, old ecclesiastical words such as the word "church" were to be retained and not to be translated as "congregation".[9] The new translation would reflect the episcopal structure of the Church of England and traditional beliefs about ordained clergy.[9]
http://en.wikipedia.org/wiki/King_James_Version_of_the_Bible

由文中可見,譯經要可以支持主教制和按立的僧侶.要和英國國教會的建構吻合.
今日大部份教會都不是主教制,錯譯又有幫助嗎?
雖然不是叫主教制,實際上行的是主教制.今日的獨立堂會不是權力集中一人嗎?這個掌權者可能叫牧師,可能叫長老等等.由最高權力指派各中層領導,部長,組長之類.

今日的天主教會,基督教會是在聖經中找不到支持.
唔係點控制人,叫人去信佢地呢..  

我一向讚成d人信主最好自己返屋企信. 自己去求真. 耶穌是一個偉人. 至少是一個可以學習既人. 而教會係充滿負面思想同想控制人既地方. ..  咁所以係要將聖經譯做有教會.. 唔係點控制人呢.
耶穌是一個偉人 至少是一個可以學習既人
kwongyauleung 發表於 2010/7/3 21:54

點偉法呀?學佢咁無牌行醫呀?
耶穌既偉大係有好多層面的.. 我唔信聖經.. 但亦唔想否定佢講既所有..但又未至於全信.  佢有佢神奇既地方.  如果你有時間,你可以去呢個綱睇外 21世紀成道大師奧修講既關於耶穌/基督教/福音書. 跟佛陀之間既關係.

有10章的.. 很長.
http://www.osho.tw/ebook/box6_00.htm

我信奧修大師係因為所有書都係佢講既..  而唔係後人再作的,佢係用英文講的.. 係講而唔係寫的. 所有都係有拍低有的. 錄音錄影的.. 你可以再去 youtube search.

其實聖經係好多人再寫過.又再俾人翻譯過的..  我相信呢d你都好明.
用英文講就信?好在耶穌唔識英文

用英文教人牧羊會唔會唔駛牧死99隻羊血本無歸咁陰功呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 5# 沙文

太神奇啦!D木屍=神棍?
回復 4# kwongyauleung

日日都有好多人講野,係原作.吾係翻譯.恐怕有十條命都信吾完
唔係點控制人,叫人去信佢地呢..  

我一向讚成d人信主最好自己返屋企信. 自己去求真. 耶穌是一個偉人. 至少是一個可以學習既人. 而教會係充滿負面思想同想控制人既地方. ..  咁所以係要將聖經譯做有教會.. 唔係點控制人呢.

kwongyauleung 發表於 2010/7/4 13:54

「去聖堂」 與「返教會」是兩回事。
信天主既人可以不返教會, 但不可以不去聖堂。
留番俾你自己諗下係點解, 有咩分別。
想問下邊度係「聖堂」呢?  
係兩點事.? 咁即係返教會都可能未必係真係信天主啦.
想問下邊度係「聖堂」呢?  
係兩點事.? 咁即係返教會都可能未必係真係信天主啦. ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 21:11

天主教徒去聖堂, 去參加彌撒, 是一個祭獻禮儀
不是返教會聯歡, 社交, 溝女, 打波, 講見證, 分享

你去拜山, 當然上山去拜
你會把祖先墓穴搬返屋企內, 以後拜山便不用「去」拜了嗎?

你去一次天主教的彌撒罷
跟本無人會打擾你, 無人會逼你捐獻, 無人問你屋企手機電話然後追call, 無人同你稱兄道弟
不過....你唔明禮儀過程, 也必會悶死你.
回復 10# beebeechan

基督教徒一樣要去教堂做禮拜.同天主教望彌撒名稱不同,無甚分別.
回復  beebeechan

基督教徒一樣要去教堂做禮拜.同天主教望彌撒名稱不同,無甚分別. ...
weiyan 發表於 2010/7/4 21:22

崇拜, 便要在教堂內哩...係咪?
咁使唔使返教會先?

基督教的崇拜與天主教的彌撒, 分別大矣!
是兩碼子的事
"今日的天主教會,基督教會是在聖經中找不到支持............"

照咁講.其實聖經原著有無講 "要去聖堂,要去參加彌撒 ??? "
回復 12# beebeechan

彌撒和崇拜各自有不同的神學解釋.形式山大至一樣.邊種屬靈些?兩種都沒有在聖經出現.
用英文講就信?好在耶穌唔識英文
用英文教人牧羊會唔會唔駛牧死99隻羊血本無歸咁陰功呢?
======
當然唔係啦. 佢係一位成道大師,很出名的.  你可以作為參考的.
好複習呀!可唔可以簡單D?
係唔係都係唱下K吹下水咋,咁应該叫做集會羅!!!
LCM-Maths
回復 13# kwongyauleung

又冇見個話一定要去.聖經中出現過的聚會形式是可以食飽飲醉.現代教會的組識形式和禮拜形式在公元四世紀才出現.經中說拜神要用心靈和誠實,沒有說過用形式.
回復 3# 沙文

定係岐視人老母
回復 4# kwongyauleung

重有老子 ,那個印度老學者嘛
"今日的天主教會,基督教會是在聖經中找不到支持............"

照咁講.其實聖經原著有無講 "要去聖堂,要 ...
kwongyauleung 發表於 2010/7/4 21:42

回復  beebeechan

彌撒和崇拜各自有不同的神學解釋.形式山大至一樣.邊種屬靈些?兩種都沒有在聖經出現 ...
weiyan 發表於 2010/7/4 21:49

稍為對聖經有點認識的教友, 都知道默示錄整篇都是在描述一台彌撒的進行。
咁你話聖經有無講要有彌撒, 祭禮呢?

你兩個都唔識聖經既, 本來唔應該怪你地
但你係到亂翕
想唔怪都唔得囉
高級模式 | 發新話題
換一個