返回列表 回覆 發帖

聖經與全球暖化

原帖由 Step.King 於 2007-5-17 13:13 發表

亦養活了一大班生產商

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007031500277
一早我在yahoo 問了

回復 #21 孔雀 的帖子

如果我又係在yahoo問,就唔啱啫。在不同的網問都得卦?
Don't know where God is but the Devil is in the details
孔雀兄, 你只計算現時本港三份免費報紙每日發行量近一百萬份..免費報紙日耗二千五棵樹, 你有沒有算全球每有幾多報紙+雜誌出版呢. 而聖經你又算全球發售量, 這算不算是嘩眾取寵.
如果每本聖經的內容都不是一樣的話, 它何謂一本歷史書, 它跟小說有何分別.
一個人只會讀他懂的文字, 一個人只會買一本他會讀得懂的聖經譯本, 買其他的不同譯本又有何用, 有多大的分別嗎, 出版商人能夠篡改或自編歷史嗎. 如果篡改了的聖經還算是聖經嗎. 我唔排除有人喜歡收藏聖經, 但這只是少數人會這樣吧, 對於基督徒或天主教徒, 他們每人只會擁有一至兩本吧. 何況全世界有幾多基督徒或天主教徒呢, 20億? 你話全球已有40億本聖經, ok我算你20億人每人2本, 夠了吧, 日後出版商又作新聖經咩, 最多咪改過個書皮. 有冇咁多人咁多閒錢買聖經.

回復 #23 的帖子

1998年11月至1999年10月聖經發行量627,925,260本。大概佢地寧要聖經,不要月經,所以,的確有咁多人咁多閒錢買聖經

情報來源:國際月經.....啊, sorry,搞錯左....係國際聖經公會
http://www.biblesociety.org/wr_350/sdr_1999.htm
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-7-12 22:28 發表
1998年11月至1999年10月聖經發行量627,925,260本。大概佢地寧要聖經,不要月經,所以,的確有咁多人咁多閒錢買聖經

情報來源:國際月經.....啊, sorry,搞錯左....係國際聖經公會
http://www.biblesociety.org/wr_350/sdr_19 ...

唔係掛...喊書都印咁多?
d人睇離睇去都係同一本...唔厭既咩?
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

原帖由 Step.King 於 2007-7-12 16:24 發表
唔係掛...喊書都印咁多?
d人睇離睇去都係同一本...唔厭既咩?
據本人推斷,可能係咁。

全球教徒數目20億,而每年約有6億人入教。

咁點解教徒人數又冇乜增長呢?理由係,每年又有6億教徒瓜老襯或離教。而入教的6億人就剛好解釋了聖經銷量。

而離教或瓜老襯教徒的聖經,往往得不到妥善處理,所以新入教人士每每要買新聖經,如此,就造成了全球暖化的原因之一。

所以,只要離教者之家盡一分棉力,發起「聖者有其經」運動,將瓜老襯教徒及離教者原有的聖經轉贈予新入教的朋友,便可解決此問題了。

作為本網版友的表率,我答應大家,一旦薏蘊離教,我就攞佢本聖經出來响應!

原帖由 沙文 於 2007-7-13 09:40 發表
據本人推斷,可能係咁。

全球教徒數目20億,而每年約有6億人入教。

咁點解教徒人數又冇乜增長呢?理由係,每年又有6億教徒瓜老襯或離教。而入教的6億人就剛好解釋了聖經銷量。

而離教或瓜老襯教徒的聖經,往往得不到妥善處 ...

我已經支持左好耐 當年離教後的第一個年廿八, 我已經將家中兩本聖經 (一本小學時代送, 一本帶我番教會的靚女送 ) 全數放左入廢紙回收箱! 希望佢地可以成為再造紙, 以減慢全球暖化
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-7-13 09:59 發表

我已經支持左好耐 當年離教後的第一個年廿八, 我已經將家中兩本聖經 (一本小學時代送, 一本帶我番教會的靚女送 ) 全數放左入廢紙回收箱! 希望佢地可以成為再造紙, 以減慢全球暖化 ...

史兄唔太明白環保三R的順序:Reduce, Reuse, Recycle

首先要Reduce:但閣下當時已不幸信教,亦已接收別人瑰贈聖經,已Reduce不到
Reuse:那就是沙文所說「聖者有其經」計劃,將廢棄聖經轉贈信教之人
Recycle:就係史兄所作的放入廢紙回收箱

史兄一步已跳到Recycle,忽略了Reuse,都未夠環保也。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-13 10:31 發表

史兄唔太明白環保三R的順序:Reduce, Reuse, Recycle

首先要Reduce:但閣下當時已不幸信教,亦已接收別人瑰贈聖經,已Reduce不到
Reuse:那就是沙文所說「聖者有其經」計劃,將廢棄聖經轉贈信教之人
Recycle:就係史兄所作的放入 ...

你又知我未reuse?  我專登叫個靚女送本用過既聖經比我架
花開花落花無缺!

原帖由 Step.King 於 2007-7-12 18:38 發表

你又知我未reuse?  我專登叫個靚女送本用過既聖經比我架
您用佢來消暑啦!

香港40年後恐無冬天,但係唔怕!只要仲有聖經就得嘞! (星島) 07月 15日 星期日 06:30AM

(星島日報    報道)昨天晴空萬里,酷熱持續,天文台    錄得今年最高溫的三十四點四度,海灘泳池擠滿弄潮兒。天文台預計明天風勢增強,氣溫始會稍降;有醫生提醒市民於酷熱天氣下,每天最少應喝二點五公升水、並注意補充體力以防中暑。天文台台長林超英指全球暖化    ,早年研究估計冬天會於世紀末消失,他擔心這會推前至世紀中期便出現;換言之,現在的年輕一代,將會見到沒有冬天的香港。
  不少市民昨日都撐傘遮擋猛烈陽光,南區海灘等泊車位亦「爆滿」,大批市民跳進海裏避暑。天文台昨錄得最高氣溫三十四點四度,為今年最高紀錄,當中上水    更高達三十六度,赤躹角、西貢    、屯門    亦錄得三十五度;反映猛烈陽光的紫外铫指數高達十二。天文台於昨午二時三十五分發出酷熱天氣警告,提醒市民提高警惕慎防中暑。
  天文台科學主任謝淑媚昨表示,近日陽光充沛令天氣酷熱,昨日且風勢微弱,故錄得今年最高溫。謝淑媚說,今天會持續天晴炎熱、最高氣溫達三十三度,預計待明天風勢增強,氣溫才會稍為回落。
  早年天文台研究曾指本世紀末將沒有冬天,但天文台台長林超英昨出席電台節目時,引述今年二月政府間氣候轉變專門委員會推算百年氣候轉變的報告,指即使全球立即停止二氧化碳排放活動,全球溫度亦會續以每年半度的幅度上升二十年。
  本港受全球暖化影響、加上高度城市化,林超英料本港未來二十年的氣溫較全球上升速度快一倍,每年會上升一度,擔心以此走勢,到世紀中期就會沒有冬天,「寒冷日子下降得快而穩定,以現在的走勢,恐怕不用到世紀末,到世紀中甚至之前,也可能沒有冬天。」
  林超英說,暖化最顯著影響是夏季時晚間氣溫不會下降,如現時氣溫高於攝氏二十八度的晨早便較七十年代多。
  熱浪可殺人於無形,主要影響長期病患者,天文台正研究推出熱壓力指數,計算溫度、濕度及風力對人體健康的影響,並已把氣候變化對公共缳生影響的報告交予缳生署。
  林超英呼籲市民奉行儉僕生活,減少開冷氣暖氣、洗澡時盡量少用水等,減少浪費及能源消耗,以減慢二氧化碳排放速度及暖化速度。
  民政事務總署    由昨晚十時半起,開放九間夜間臨時避暑中心,供有需要人士入住。
http://hk.news.yahoo.com/070714/60/2bhp8.html
原帖由 沙文 於 2007-7-15 13:00 發表
您用佢來消暑啦!

香港40年後恐無冬天,但係唔怕!只要仲有靚女同聖經就得嘞! (星島) 07月 15日 星期日 06:30AM

(星島日報    報道)昨天晴空萬里,酷熱持續,天文台    錄得今年最高溫的三十四點四度,海灘泳池擠滿弄潮兒。天文台預 ...

你漏左少少野呀~
花開花落花無缺!

回復 #31 Step.King 的帖子

唔駛講嘅。只要有聖經,地球就繼續暖化,自然會令靚女逼爆沙灘
原帖由 沙文 於 2007-7-15 13:00 發表
林超英呼籲市民奉行儉僕生活,減少開冷氣暖氣、洗澡時盡量少用水等,減少浪費及能源消耗,以減慢二氧化碳排放速度及暖化速度。

咁既天氣,根本無人會嚮應呢D呼籲,個個都開冷氣架啦。

不過,除左「聖者有其經」計劃外,還可支持聖經電子化等,減少用紙,支持環保!
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
教會sponsor一人一部PDA
再叫教友download電子版
唔使再買一本本嗰啲
為地球出一份力仲實際
撒母耳記上
   5:9 運到之後,耶和華的手攻擊那城,使那城的人大大驚慌,無論大小都生痔瘡。

醫生醫生....快啲幫我割痔瘡,好大舊呀!
原帖由 沙文 於 2007-7-16 12:05 發表
唔駛講嘅。只要有聖經,地球就繼續暖化,自然會令靚女逼爆沙灘

但我喜歡女生白一點會比較好看, 建康膚色的, 不是我杯茶~
花開花落花無缺!

回復 #35 Step.King 的帖子

我唔知您原來有種族歧視心態嘅添

回復 #35 Step.King 的帖子

>但我喜歡女生白一點會比較好看, 建康膚色的, 不是我杯茶~

在我看,美感而言,輪廓倒是比膚色重要啦...
不過,女生的話,內地的東西,往往比外在的重要吧。
原帖由 沙文 於 2007-7-17 01:34 發表
我唔知您原來有種族歧視心態嘅添

我唔鐘意你太黑就歧視你...
問你借錢就打劫你~
老大你幾時學識無限上綱架

花開花落花無缺!

原帖由 Nomad 於 2007-7-16 09:47 發表
>但我喜歡女生白一點會比較好看, 建康膚色的, 不是我杯茶~

在我看,美感而言,輪廓倒是比膚色重要啦...
不過,女生的話,內地的東西,往往比外在的重要吧。 ...
當今之世, 庸俗之人甚多。唔係好多人好似您同我咁,識得欣賞女士的內涵。加以被人督爆就惡人先告狀,話人無限上綱者比比皆是,冇法啦,世風日下,人心不古。
原帖由 沙文 於 2007-7-17 08:44 發表
當今之世, 庸俗之人甚多。唔係好多人好似您同我咁,識得欣賞女士的內涵。加以被人督爆就惡人先告狀,話人無限上綱者比比皆是,冇法啦,世風日下,人心不古。 ...

咁唔係個個好似老大你咁識得”排名不分先後” 架嘛~ 
花開花落花無缺!

高級模式 | 發新話題
換一個