返回列表 回覆 發帖

有趣圖片--深圳教會

這是深圳的一所教會的情形,可以了解到中國式教會的文化,究竟那裡最有趣?

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
內地教會不像香港那樣, 是需要國家規檢! 你應該替他們悲哀!
原帖由 Guest from 203.198.79.x 於 2007-7-23 14:50 發表
內地教會不像香港那樣, 是需要國家規檢! 你應該替他們悲哀!

無須悲哀吧,只要離教就OK了。   可能你已看到中間大字寫上「國慶聖樂讚美會」了吧,但這並非最有趣的。

各位猜猜看,哪些地方有趣呢?
音樂會都完咗啦...
慢事急行,急事慢行。
我唔明點解獻唱完唔鼓掌就是將一切榮耀歸於上帝。咁為上帝鼓掌唔得嘅咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-23 01:13 發表

無須悲哀吧,只要離教就OK了。   可能你已看到中間大字寫上「國慶聖樂讚美會」了吧,但這並非最有趣的。

各位猜猜看,哪些地方有趣呢? ...
個講台有Omega廣告
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-7-23 18:24 發表
我唔明點解獻唱完唔鼓掌就是將一切榮耀歸於上帝。咁為上帝鼓掌唔得嘅咩?

嘻~沙文似乎已看到這個有趣現象。

中國大陸人的文化就是如此,有甚麼都鼓掌通過、鼓掌讚成。一般外國、香港等其他地方的教會,唱完歌大都不會鼓掌。然而似乎是國內同胞獨有這種鼓掌慣性,因此在右上角特別吩咐大家唱完歌不要鼓掌。

其實,學沙文話齋,拍下手又有乜所謂呢?讚美主除左舉高雙手外,仲可以為上帝鼓掌架嘛。

其他在圖片中有富中國特色的,包括為國慶獻唱,這在香港教會似乎是找不到了。另外,就是在座的只有小貓三四隻,大家都不坐在一起,似乎亦暗示了基督教在中國也不太流行。
原帖由 沙文 於 2007-7-23 18:45 發表
個講台有Omega廣告

左邊有個拍到一半的A,似乎是代表這個:http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_and_Omega
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-23 02:48 發表

左邊有個拍到一半的A,似乎是代表這個:http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_and_Omega
下面有行中文字,睇唔到寫乜。

講起鼓掌,我都有一段往事。我第一次陪薏蘊去教會,不知就裡,為了表示欣賞,唱完詩我就拍掌。點知得我一個人拍........

事後,有個姊妹來話我知,佢地要將荣耀俾上帝,所以唔可以拍手掌。當時,我就係咁樣問佢。在一旁的牧師聽到我爭論,就加埋把嘴話,「其實我地唱詩並唔係唱俾你聽,係唱俾上帝聽,所以你唔駛鼓掌。」

我就問,「咁我『無意中』聽到,覺得好聽,拍下手都得卦?拿,好似頭先我夠唔係同你講野,你無意中聽到,都可以解釋俾我聽啦?」
原帖由 沙文 於 2007-7-23 19:05 發表
下面有行中文字,睇唔到寫乜。

為的是紀念我。
原帖由 抽刀斷水 於 2007-7-23 02:46 發表
另外,就是在座的只有小貓三四隻,大家都不坐在一起,似乎亦暗示了基督教在中國也不太流行。
係因為佢地建堂時過份高估了教徒人數。但係,其實都有得補救嘅。俾我做牧師,我就會咁:本來預備有幾十人獻唱的詩班,改為獨唱。其餘詩班成員坐到觀眾席充撐場面,咁,就唔駛咁難睇啦
原帖由 沙文 於 2007-7-23 21:22 發表
係因為佢地建堂時過份高估了教徒人數。但係,其實都有得補救嘅。俾我做牧師,我就會咁:本來預備有幾十人獻唱的詩班,改為獨唱。其餘詩班成員坐到觀眾席充撐場面,咁,就唔駛咁難睇啦 ...

你估個個詩班成員都可以獨當一面既咩?咪又係係度濫竽充數。如果有D成員走音走得太厲害的話,到時可能比依家更少人。

因此,都係唔好俾你做牧師了。

回復 #12 抽刀斷水 的帖子

車,您都揾黎講茄,為了唔俾我做牧師,就淨係响度踩我,又冇提出建設性方案去幫人!

啲聖詩早在填詞之時就已經係走音嫁啦,關詩班成員咩事喎?
以見過既內地教堂,無咩驚喜!

提醒唔好拍手,尤其亂咁拍,香港文化節目場地反而都應該教一下。
點解台前面放左咁多綠色植物?綠化教堂?
高級模式 | 發新話題
換一個