返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

白痴蒼蠅之家
紅酒的確可以是藥.....笨蛋!
beebeechan 發表於 2010/11/8 04:53

所以您成日去pharmacy問有冇紅酒賣就係咁解嘞 唔好阻住人做生意啦陰公
所以您成日去pharmacy問有冇紅酒賣就係咁解嘞 唔好阻住人做生意啦陰公 ...
沙文 發表於 2010/11/9 02:37

噢......你好叻仔呀
你知藥房係無紅酒賣架
(你是否在謙1006那庇護中心架?)
回復 123# beebeechan

紅酒係藥酒, 藥房點會冇呢?
您平日品嘗的紅酒, 必定係在藥房買
若然撞到冇紅酒賣之藥房, 您就在褲袋淫一本聖經出來同佢理論:「紅酒的確可以是藥酒...」
那你為何要將神的話加鹽加醋呢?

箴23:31 酒發紅,在杯中閃爍,你不可觀看,雖然下咽舒暢,終久是咬你如蛇,刺你如毒蛇 ...
beebeechan 發表於 2010/11/9 01:06

我哪裡有將上帝的話加鹽加醋?
叫我礦泉水得架啦
謙1006難打,哈哈
路人甲
回復 116# beebeechan

那是整個句子, 不要亂拆

笨蛋
那你為何要將神的話加鹽加醋呢?

箴23:31 酒發紅,在杯中閃爍,你不可觀看,雖然下咽舒暢,終久是咬你如蛇,刺你如毒蛇 ...
當你為滿足肉慾而酗酒, 好酒都變蛇了
beebeechan 發表於 2010/11/9 01:06

箴23:31 酒發紅,在杯中閃爍,你不可觀看,雖然下咽舒暢,終久是咬你如蛇,刺你如毒蛇。

還我加鹽加醋勒.....

真是個廢物
回復 128# dior13dior13

算了 ,當可憐這窮人吧
著名的馬太效應, Matthew Effect 固然係一種社會現象, 但其所根據之經文, 卻是基於甚為幼稚的假設

Mat 25:14天國又好比一個人要往外國去,就叫了僕人來,把他的家業交給他們。 按著各人的才幹,給他們銀子。一個給了五千,一個給了二千,一個給了一千。就往外國去了。 那領五千的,隨即拿去做買賣,另外賺了五千。那領二千的,也照樣另賺了二千。但那領一千的,去掘開地,把主人的銀子埋藏了。
過了許久,那些僕人的主人來了,和他們算賬。
那領五千銀子的,又帶著那另外的五千來,說,主阿,你交給我五千銀子,請看,我又賺了五千。主人說,好,你這又良善又忠心的僕人。你在不多的事上有忠心,我把許多事派你管理。可以進來享受你主人的快樂。
那領二千的也來說,主阿,你交給我二千銀子,請看,我又賺了二千。主人說,好,你這又良善又忠心的僕人。你在不多的事上有忠心,我把許多事派你管理。可以進來享受你主人的快樂。
那領一千的,也來說,主阿,我知道你是忍心的人,沒有種的地方要收割,沒有散的地方要聚斂。我就害怕,去把你的一千銀子埋藏在地裡。請看,你的原銀在這裡。主人回答說,你這又惡又懶的僕人,你既知道我沒有種的地方要收割,沒有散的地方要聚斂。就當把我的銀子放給兌換銀錢的人,到我來的時候,可以連本帶利收回。奪過他這一千來,給那有一萬的。
因為凡有的,還要加給他,叫他有餘。沒有的,連他所有的,也要奪過來。
把這無用的僕人丟在外面黑暗裡,在那裡必要哀哭切齒了。

究竟主耶穌有冇資產管理、或者營商經驗嘅呢?佢個古仔based on 一個很理想化的assumption:「做生意就賺梗」,佢嘅心態就同一般打工仔以為只要有錢做生意就賺硬, 到時就唔駛挨騾仔。佢地唔知其實在現實世界邊有咁理想,你有capital五千就賺五千, capital二千就賺二千? 如果話冇投資就要罰, 咁有做但賺下蝕下結果啱啱break even又點計呢?輸錢又點計呢?

就算聽您話放給兌換銀錢的人, 唔好彩放咗俾雷曼弟兄, 咁主耶穌您係咪話寧願收埋在地裡冇咁嬲呢?您以為「你在不多的事上有忠心,我把許多事派你管理。」就好醒乎?您買基金都要睇disclaimer: 基金業績僅供參考, 過往表現未必會重現嘛。萬一五千同二千兩位基金經理都蝕清光,只有埋在地裡嗰位幫您保本, 您又另一副嘴臉嘅啫
Don't know where God is but the Devil is in the details

on居仔,
今時今日既投資者買入一隻基金, 一年, 兩年都無表現, 原來個on膠基金經理一直都係手持現全, 連定期都唔識做, 俾你都呱呱嘈哩‧
基金經理唔落地獄都要炒尤。
有經驗的投資者, 在未投資在一間公司前, 都會睇睇個ROE。
係你咁膠, 先唔理。
你真係唔好亂投資囉, 你唔曉
回復 131# beebeechan

基金經理話cash is king,等金融海嘯先撈底都得啫, 或者主人剛發完爛渣炒咗佢第二日即刻傳出次按危機, 個基金經理等了很久這機會但可惜已被炒, 其他兩個賺5,000同2,000的基金又調頭蝕到喊呢
所以, 兲主真係唔好亂請基金經理
http://www.hkej.com/template/mag ... id=64&title_id=5501
有經驗的投資者, 在未投資在一間公司前, 都會睇睇個ROE。
係你咁膠, 先唔理。
你真係唔好亂投資囉, 你唔曉 ...
beebeechan 發表於 2010/11/11 16:14

就係有耶穌咁膠的投資, 先唔理:
"過了許久,那些僕人的主人來了,和他們算賬。"

返屋企先發現原來no pain no gain, 過了許久, ROE同春药一樣, 係會過期咖  :爽:
太9:17 也沒有人把新酒裝在舊皮袋裡.若是這樣、皮袋就裂開、酒漏出來、連皮袋也壞了.惟獨把新酒裝在新皮袋裡、兩樣就都保全了。

其實, 有大把人把新酒裝在舊皮袋裡。
想舊皮袋裝新酒而不裂開並不難,不要裝太滿, 豫留一些空間俾氣體發脹就得了。
下下都話要新皮袋,邊有咁多新皮袋?一有新酒就要新皮袋, 首先就是浪費:路16:1 耶穌又對門徒說、有一個財主的管家.別人向他主人告他浪費主人的財物。

其次,造新皮袋係要劏羊的, 而好牧人要點呢? 不但不劏羊,仲要劏自己:
約 10:11 我是好牧人、好牧人為羊捨命。

今為了裝新酒, 又浪費又劏羊, 咁管家點好法呀?牧人點好法呀?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回復 132# beebeechan

箴23:31 酒發紅,在杯中閃爍,你不可觀看,雖然下咽舒暢,終久是咬你如蛇,刺你如毒蛇。
回復 132# beebeechan

睇清潔成句,佢係叫你唔好飲酒,飲得多會如毒蛇
你地班基基唔係同蛇係牙齒印架咩?????
路人甲
睇清潔成句,佢係叫你唔好飲酒,飲得多會如毒蛇
你地班基基唔係同蛇係牙齒印架咩????? ...
him1006 發表於 2010/11/14 07:52

挑.....你都識講哩
「飲得多」先係嘛。
酗酒...幾時都係唔好, 教會也從來無咁教導過。
回復 138# beebeechan

咁請您飲唔太多濃酒啦
箴 31:6        可以把濃酒給將亡的人喝
風水佬呃您十年8年

而耶穌狗噏有幾廢, 則可以立刻試到
太9:16 沒有人把新布補在舊衣服上.因為所補上的、反帶壞了那衣服、破的就更大了。

若您針黹唔好,可叫阿媽代勞,有爛包賠

高級模式 | 發新話題
換一個