返回列表 回覆 發帖

超級無敵反基必勝問題

有一日小須諗通左啦,反基既終極問題
如果用聖經既講法,宇宙歷史只有5000年
問題係,n多星系係地球超過5000光年range(姐係光要用超過5000年先黎到地球
而我地可以睇到5000光年既星球,所以宇宙歷史唔會有5000年
多謝

以神創論來說
神造『宇宙』, 和造『一個有幾十億年歷史』的宇宙..都係同樣是造..無分別, 工夫都係差唔多.

看神造亞當...一造完工時便是成年人.....不是先造一條虫, 慢慢成長成一個胎, 一個嬰兒亞當, 孩童亞當, 少年亞當, 咁要經時間至成年成長的亞當.
叮一聲----就係一個成年人亞當。
咁這男子的過去20年, 去了那裡?
神一造..就能造出一個已有20年成長卻沒有20年過去的人.

咁..叮一聲..造個有幾十億年歷史卻沒有幾十億年過去的宇宙又有幾難? 同一道理唶.

咁若我話在6000多年前神創造了一個有45億年歷史的宇宙
得唔得呢?
咁睇你信創造論有幾多囉......若跟本不信創造, 這仍是廢話一堆
你繼續諗哩.......你仲未通
恐龍都是他造的,
十幾萬年過去了.................

恐龍都是他造的,
十幾萬年過去了.................

dior13dior13 發表於 2010/12/4 00:32

傻豬....
若幾十億年也可以「造」出來,
「十幾萬年」為甚麼又不可以?

你爺爺進棺材了也是一瞬間造出來的擺在那裡

這個神繆信徒, 真的是個謬棍
這個神繆信徒, 真的是個謬棍 ...
dior13dior13 發表於 2010/12/4 00:48

怎麼......三帖未夠, 便來發髀氣矣?
真是詞窮得緊要

不是, 我沒有發脾氣, 這是一個比喻, 也可以是個事實, 因為神是大能的

一些時間一造一下就過去了~!!
不是, 我沒有發脾氣, 這是一個比喻, 也可以是個事實, 因為神是大能的

一些時間一造一下就過 ...
dior13dior13 發表於 2010/12/4 00:57

你明白神是有大能的便好了。

明白了, 神徵真是大能的
有一日小須諗通左啦,反基既終極問題
如果用聖經既講法,宇宙歷史只有5000年
問題係,n多星系係地球超過5000光年range(姐係光要用超過5000年先黎到地球
而我地可以睇到5000光年既星球,所以宇宙歷史唔會有5000年
him1006 發表於 2010/12/3 23:18

這的確是個很好的例證
現在所看到的﹐就是好幾千幾萬年前已經發生了
你繼續諗哩.......你仲未通
beebeechan 發表於 2010/12/4 00:11

唔好諗唧~ 諗下其他野好過啦。
佢咁講,咩都通啦
路人甲
佢咁講,咩都通啦
him1006 發表於 2010/12/4 11:40

你好似好唔順俾人講通左咁囉

你又要回帖, 卻又無力作反駁囉。
唔好諗唧~ 諗下其他野好過啦。
抽刀斷水 發表於 2010/12/4 09:43

好采, 呢dee題問又不是我拿出來論的。

有人以為問了一題必勝題問咁唶.
原來實在只是未經思考而已。
佢咁講,咩都通啦
him1006 發表於 2010/12/4 11:40

咁基督徒想贏﹐連耶和華都出賣﹐你就睇開d喇

其實都有得益
至少基督徒都已經說明世界的過程不能在幾千年之內誕生發展
所以基督徒就說耶和華在幾千年前 “造” 一個幾十億年的宇宙出黎
“造” 一個只有歷史而沒有過去的宇宙
“造” 一些只有歷史而沒有過去的恐龍(骸骨)出黎

我無讀過大學﹐但依家份公需要大學學歷和歷練
但我有能力“造"這個歷史﹐說明我有
但其實我根本冇這個過去
現在世界上d造假既野 同 d假學歷原來是來源於耶和華

有一部電影 dark city
就好比現在基督徒說的那樣
一切歷史看似是真的﹐其實都是假的
我無讀過大學﹐但依家份公需要大學學歷和歷練
但我有能力“造"這個歷史﹐說明我有
但其實我根本冇這個過去

三教童 發表於 2010/12/4 13:23

聖經描述天主造亞當, 造完時亞當己是一個成年人, 不是由一個婴兒, 孩童咁長大。
咁你話我知, 亞當未成年前的日子去了那裡?

天主無話給你生命時附送學歷, 所以你的學歷也是要辛苦地讀回來的。

你自己都說亞當一開始已經是成年人
就是他根本就沒有這些 婴兒孩童 的經歷同歷史

但如果亞當走去同人講他的 婴兒孩童 的經歷﹐
他的信息是來自創造者﹐就是他的創造者造假
就是世界不能在幾千年內誕生發展
就“造” 幾十億年歷史但沒有過去的宇宙出黎

耶和華去造假﹐造了有歷史但冇過去的事物出黎
難怪人類都會造假﹐社會上的老千的源頭是來自耶和華,
今日偽造自己是醫生﹐明日就變律師
偽造這些歷史﹐其實是沒有這些過去的

實際上, 人類只能在地上捨到掘到有幾千萬年歷史的骨頭, (隨手一塊花崗岩都有上萬年歷史哩, 何需要恐龍化石?  那一塊石不比人類歷史長久?).......其餘的都是由人來「推測」而已。
高級模式 | 發新話題
換一個