返回列表 回覆 發帖

[發問] 請問在基督教中,除了天堂和地獄外,還會有其他選擇嗎?

請問在基督教中,死後除了天堂和地獄外,還會有其他選擇嗎?
可以做遊魂野鬼或者惡魔嗎?<---請將呢2種講晒比我聽
朋友, 坦白從寬 抗拒從嚴, 你信是不信?
不明白就不信,不知就不信,我不會盲目去相信
回復 1# **Christ99

基督新教就只有這兩個可能,但天主教就有煉獄靈薄獄 (limbo)。
咁姐係究竟有冇重可以留係人間的魂/轉左去做第2 D野

已del,向下看
路人甲
聖經中耶穌話死左就冇,唔可以番黎
him1006 發表於 2010/12/12 01:00

係咩?
係咪咁架?
你睇部乜野經? 錯版架?

經文說, 耶穌死後, 下降陰府三天, 向亡靈宣講。
陰府既不是地獄, 也不是天堂。

路加福音富心拉匝祿死後也在陰府後悔生死未及悔改, 希望托在天堂的祖先亞巴郎勸在生的兄弟早日悔改。

陰府是一個怎樣的「地方」, 聖經透露了很少。
己知陰府不像地獄, 不是永久的隔絕, 在內的靈魂也有感覺, 認知。
可能是一個緩存靈魂的區域, 有待耶穌再來時的死人的復活和接受審判。
天主教信經: 我期待死人的復活和來世的生命。

像 cache memory 或 recycle bin, 資料等待回復, 或永久的棄置。
經文說, 耶穌死後, 下降陰府三天, 向亡靈宣講。
陰府既不是地獄, 也不是天堂。

路加福音富心拉匝祿死後也 ...
我期待死人的復活和來世的生命
beebeechan 發表於 2010/12/12 02:00

咁係咪姐係代表著基督教也承認有前世今生呢樣野?
咁係咪姐係代表著基督教也承認有前世今生呢樣野?
**Christ99 發表於 2010/12/12 08:24

前世今生 是佛教思想
基督教是今生與來世, 沒有前世

基督教與佛教共同的是: 人死非燈滅
係咩?
係咪咁架?
你睇部乜野經? 錯版架?

記錯記錯,sor
路人甲
記錯記錯,sor
him1006 發表於 2010/12/12 09:15

其實我都唔係好熟經文,
兇你一兇就「大」到你, 你當堂「縮窒」。
前世今生 是佛教思想
基督教是今生與來世, 沒有前世

基督教與佛教共同的是: 人死非燈滅 ...
beebeechan 發表於 2010/12/12 09:00

咁來生既我咪都係有前世,有d矛盾-.-
咁來生既我咪都係有前世,有d矛盾-.-
Guest from 113.254.187.x 發表於 2010/12/12 11:20

如來生的你, 尚記得你這一世, 咁即係你跟本未「死」? 個殼甩左唶
the game is NOT over ...yet.
如來生的你, 尚記得你這一世, 咁即係你跟本未「死」? 個殼甩左唶
the game is NOT over ...yet. ...
beebeechan 發表於 2010/12/12 11:29

我冇講話記得自己前世做過咩,但都知道自己有前世
   另外還可以透過催眠等方式記起自己前世做過什麼重要事
   假若你話催眠等方式記起前世係假的,我都可以話呢個世界上跟本就沒有神
我冇講話記得自己前世做過咩,但都知道自己有前世
   另外還可以透過催眠等方式記起自己前世做過什 ...
**Christ99 發表於 2010/12/12 12:22

咁你前世係乜東東?
乜可以通過催眠知道一個人的前世架咩?
(我未聽過)
咁你前世係乜東東?
乜可以通過催眠知道一個人的前世架咩?
(我未聽過)
beebeechan 發表於 2010/12/12 12:24

我當然都未試過啦,更加唔知
好似一個健康舞班咁,你入去係可以跳下健康舞,不過你都唔會無啦啦走入去報名啦
同樣道理,你都唔會無啦啦去報咩催眠前世班呀

你基本上在雅虎打催眠前世你都會搵到d料,慢慢睇
講講下好似講到離晒題咁,唔好意思

回復 3# **Christ99

所以摟, 你抗拒就是魔鬼, 他們就建立組織捉拿你, 捉到了就把你抓到火行架上去, 這就是地獄了

這樣世間就有魔鬼有地獄了

至於真實的地獄不用相信, 根本沒有, 因為出於絕對不會說謊的基督徒之手, 版本太多穿幫了

在我有限的記意裡還看過有和大筆和尚存在的地獄, 當然是出於我們亞洲基督徒的手, 這個版本的只有我們亞洲有歐

美國還有些小眾的天國外星球版本........

美國的地獄遊歷怎麼看都只有美國人才會清楚的情態歐, 完全只有當事人的識知能力寫出來的
bbc你給那邊廢了武功, 就走來這邊作惡?
高級模式 | 發新話題
換一個