返回列表 回覆 發帖

信左教的女朋友

如果係埋一齊成日因為信仰吵,  分手是不錯的決定.
現在D所謂基督徒的聖經知識太弱了,想向別人傳,讀好本聖經才說
64891687 發表於 2011/3/27 20:15

你錯了
信耶穌的, 不讀聖經又何妨? 亞公亞婆目不識丁, 不讀經,可以做虔誠基督徒。
天主無叫人讀聖經才可上天堂。

不信的人不用讀聖經。

但不信, 又要反, 來批批評評的才需要多讀聖經。

你是那一類?
如果係埋一齊成日因為信仰吵,  分手是不錯的決定.
tommy 發表於 2011/3/28 13:04

這個樓主最不忿的就是分手前未與女友共處一室, 共赴巫山遠足唶!
回復 62# beebeechan
您錯了。亞公亞婆目不識丁,係扮虔誠基督徒啫。咁都可以呃到您
回復  beebeechan
您錯了。亞公亞婆目不識丁,係扮虔誠基督徒啫。咁都可以呃到您 ...
沙文 發表於 2011/3/28 13:24

咁又喺喎, 睇聖經是「親近神」,聽神話語的過程,是履行愛上帝的訓示的過程,再加上知道明白道理又行道理的人才是虔誠,唔讀聖經就明白唔到道理, 只聽牧師神父擺佈, 點虔誠呢?
咁又喺喎, 睇聖經是「親近神」,聽神話語的過程,是履行愛上帝的訓示的過程,再加上知道明白道理又行道理的 ...
hellboy 發表於 2011/3/28 13:48

睇聖經是親近神
親近神不一定只有睇聖經。
(你唔識邏輯架咩?)
只聽牧師神父擺佈, 點虔誠呢?..
hellboy 發表於 2011/3/28 13:48

你受 Richard Dawins, Bart Ehrman, Dan Brown .....等擺佈...也不見得便是有智慧啵

在這裡受 C眼文, 滴屙的貼文擺佈更見愚昧!
你受 Richard Dawins, Bart Ehrman, Dan Brown .....等擺佈...也不見得便是有智慧啵

在這裡受 C眼文, 滴 ...
beebeechan 發表於 2011/3/28 21:54

我反基是憑自己智慧,不是靠人的。
睇聖經是親近神
親近神不一定只有睇聖經。
(你唔識邏輯架咩?)
beebeechan 發表於 2011/3/28 21:52

唔讀聖經就明白唔到道理的,因為牧師神父都只會斷章取義,所以唯有讀聖經又行道理才能虔誠。
我支持佢分手吧啦.. 緣份既野..無左就係無左..
唔讀聖經就明白唔到道理的,因為牧師神父都只會斷章取義,所以唯有讀聖經又行道理才能虔誠。 ...
hellboy 發表於 2011/3/28 22:26

斷章取義...點都不及你
我反基是憑自己智慧,
hellboy 發表於 2011/3/28 22:24

你有咩?
憑你發過的帖來看, 真的是「有限公司」。
回復 72# beebeechan
有限公司係較為decent
您係無限公司即係山寨式經營

.
回復  beebeechan
有限公司係較為decent
您係無限公司即係山寨式經營

.
沙文 發表於 2011/3/29 07:18

乳無輪廁
唔知你翕乜手大日
乳無輪廁
唔知你翕乜手大日
beebeechan 發表於 2011/3/29 07:29

你咪就喺語無倫次啫嘛。
斷章取義...點都不及你
beebeechan 發表於 2011/3/28 23:37

牧師神父仲會刻意隱瞞對教會信仰不利的經文,又輸打嬴要,唔睇聖經真喺無法認識神親近神過喎。
牧師神父仲會刻意隱瞞對教會信仰不利的經文,又輸打嬴要,唔睇聖經真喺無法認識神親近神過喎。 ...
hellboy 發表於 2011/3/29 11:22

經文全部都在聖經內, 人人都睇得
點刻意隱瞞?
不如話你睇得少仲好哩.....不學無術
錯,是不鼓勵別人看這些經文,或將之曲解
點刻意隱瞞?
不如話你睇得少仲好哩.....不學無術 ...
beebeechan 發表於 2011/3/29 22:01

睇聖經都唔一定有野學, 衰野就大把!
點刻意隱瞞?
不如話你睇得少仲好哩.....不學無術 ...
beebeechan 發表於 2011/3/29 22:01

你真喺混帳,之前已講過有人目不識丁,依賴牧師神父講道,既然喺咁牧師神父故意不提對信仰教會不利的經文以作隱瞞,喺很自然的醜事。我就喺睇得聖經多,越睇越覺得矛盾荒謬才離教,對這些當然很清楚。
高級模式 | 發新話題
換一個