返回列表 回覆 發帖

[分享] 一幕心酸的情景

我話依家唔係指今天,係指當天。

呢幾日我都有經過該處,沒見那阿伯蹤影。

你安樂啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/1 20:25

咁唔該你寫野清楚一d囉
我話依家唔係指今天,係指當天。

呢幾日我都有經過該處,沒見那阿伯蹤影。

你安樂啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/1 20:25

果然如此,BEEBEECHAN真冷血。
果然如此,BEEBEECHAN真冷血。
hellboy 發表於 2011/4/1 20:29

你咁熱血, 每人俾幾舊水亞伯, 佢咪簡直唔需要開工添

我不信香港有缺乏社會照顧的老人。
若發現有, 我們不是教他去擺檔, 是教他去領取應有的福利。
你咁熱血, 每人俾幾舊水亞伯, 佢咪簡直唔需要開工添
beebeechan 發表於 2011/4/1 20:35

亞伯做生意喺明碼實價嘅。
我不信香港有缺乏社會照顧的老人。
若發現有, 我們不是教他去擺檔, 是教他去領取應有的福利。beebeechan 發表於 2011/4/1 20:35

人家就是想活得有尊嚴,不想靠政府養呀。
我諗左晚,唔係好明點解beebee對雞蛋仔阿伯咁多懷疑,又話可能鐵罐好平、又話可能小販管理隊會發還鐵罐、又話可能阿伯哭喊太浮誇。

但……

佢卻無懷疑過,耶穌釘十字架時受到既痛苦,佢既呼嚎,都好可能係假既,因為佢係全知既神,無理由唔知三日後會復活既。

如果阿伯明知三日後,佢套架撐會完壁歸還,佢仲係咁哀嚎,我就覺得係假架喇。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回復 23# beebeechan

唔係個個人都咁無骨氣要靠政府養0既!!人地都只是想攞返少少尊嚴去自力更生姐?咁都唔岩嗎??難道要好似大陸人咁落黎香港攞人地政府著數才是對嗎??
回復 27# AmiHO

又唔係個個大陸人都係咁既。

香港都好歡迎大陸同志來港消費架。
回復  AmiHO

又唔係個個大陸人都係咁既。

香港都好歡迎大陸同志來港消費架。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/3 11:18

咁又未必,大陸來港消費引致通漲。
回復  beebeechan
難道要好似大陸人咁落黎香港攞人地政府著數才是對嗎??

AmiHO 發表於 2011/4/2 21:36

有甚麼著數?
社會福利, 合資格便可取得, 不管是土生土長, 或由大陸移來的。
有甚麼大陸人在無資格下享受著香港的社會福利?
願聞其詳。
(最憎人, 人云亦云!)
有甚麼著數?
社會福利, 合資格便可取得, 不管是土生土長, 或由大陸移來的。
有甚麼大陸人在無資格下享受 ...
beebeechan 發表於 2011/4/3 13:17

有資格攞着數,都喺攞着數嘛。人地就喺唔喜歡有啲大陸人特登落黎攞綜援,無付出又增加政府負擔囉。
有甚麼著數?
有甚麼大陸人在無資格下享受 ...
beebeechan 發表於 2011/4/3 13:17

你能唔能夠忍受有些人存心來貪你d野,但一點付出都沒有,你唔比佢佢就嘈冤巴閉,又話唔公平乜乜物物!但係佢真係乜都沒有付出過就想要你0既野,你能忍受嗎??
老抽,你番教會???
人家就是想活得有尊嚴,不想靠政府養呀。
hellboy 發表於 2011/4/1 20:48

又未必, 人有很多種難處
老抽,你番教會??
(.......貧道叫...無間??)
回復 35# Guest from 116.49.99.x

邊個話?
今日蘋果頭條:
10日 3度掃檔拉人
撐雞蛋仔伯伯  70街坊圍食環

2011年04月11日

【本報訊】「係咪阿伯走唔郁好拉啲?」近 70名大坑街坊昨為賣雞蛋仔老小販齊聲怒吼! 72歲的吳旭輝在大坑擺車仔檔賣炭燒雞蛋仔 30年,靠一雙手養活一家五口,捉襟見肘亦拒吃綜援,近年被網民熱捧後卻成為食環署小販事務隊打擊對象,他聲稱自年頭開始不斷被抓,最近 10日內便被捉 3次,過去每次除罰款 800元,價值 2,000元的搵食木頭車亦要被充公。街坊昨得悉販管隊再捉吳伯,紛紛趕至聲援,一度群情洶湧,然而無法改變吳伯再被檢控的事實。

記者:陳冠強 劉柏麟 馮樂琳

吳伯 30多年前隻身來港,自稱妻兒全留在陸豐鄉間,長女 18歲無業,兩名兒子分別 15及 17歲,仍然在學,一家人全要他供養,自己則棲身於摩頓台附近信德街一間後巷木屋。吳伯昨午被帶返警署後隨即被檢控,獲准保釋離開,本周四在東區法院上庭。他離開警署後即回大坑找街坊協助,但其一對子女突然出現把他接走。記者到其報稱居住的木屋查看,發現該屋面積只有三呎乘五呎,沒有牀鋪,難以想像能夠住人。

食環署人員合力將吳伯的木頭車搬走。

吳伯聲稱居住的後巷木屋十分簡陋。

「可唔可以畀番架車仔我」

雞蛋仔伯伯再被食環署人員拘捕,近 70名街坊聞訊趕至聲援。

吳伯說,自己在銅鑼灣道一帶開車仔檔賣雞蛋仔已 30年,一直無牌,每日開檔約四小時,每月可賺取約 6,000元收入,當中約 4,000元拿回鄉下作家用,餘下的就留給自己生活,由於木屋不用交租,連電話也沒裝,故勉強夠生活。

吳伯昨向記者展示多張告票,說自今年 1月以來,連同昨日已共 7次(食環署稱只有 5次)被販管隊檢控,當中三次是在過去 10日內發生,之前六次均罰款 800元,而木頭車每次都被充公,要再購材料自行裝嵌,又要再買烤雞蛋仔用的金屬夾等,成本 2,000元,「賺埋都唔夠罰」。對於為何被食環署「針對」,他坦言不明所以,說每次被捉都只是懇求對方不要充公他的搵食工具,從沒與執法人員發生衝突。

昨早 11時半,吳伯推車仔到銅鑼灣道 166號一間茶餐廳門外行人路邊準備開檔,約五分鐘後,九名販管隊人員突然撲出將他擒住,說要檢控他,吳伯再次與對方理論,懇求「拉還拉,可唔可以畀番架車仔我?」此時茶餐廳員工得悉後即走出抱不平,不少街坊早對吳伯屢次被捉感不滿,聞訊後即趕來聲援,一度有近 70人聚集,不斷指摘販管隊人員「無人性」、「不近人情」,又紛紛為吳伯求情,希望販管隊不要撿走木頭車,有女街坊則安慰吳伯說:「唔使擔心,我幫你搵議員!」

警長:去法庭幫阿伯求情

吳伯展示近日收到的告票。

販管隊人員見群情洶湧,遂向上峯要求增援及報警,警方未幾派出近 20人到場調解及戒備。當時一名警署警長為平息紛爭,曾向販管隊人員查問是否可酌情放過吳伯的木頭車,但對方回應指:「上頭話冇辦法」。警署警長無奈地向街坊解釋,說警方不能干預食環署執法,又說:「你哋放心!我會叫阿伯返嚟搵你哋,你哋或者可以去法庭幫阿伯求情。」街坊聽後深感無奈,事件僵持約一小時後,吳伯終被押走。

販管隊之後合力將吳伯的木頭車搬走,但仍有街坊阻撓,當時販管隊向在旁警員求助,有警員回應:「差人係拉人嘅,唔係拉車嘅!」拒絕插手,街坊最後和平散去。

食環署發言人稱,涉事小販今年被五次檢控在街上無牌販賣,署方人員每次均明確向對方表明,因其販賣熟食,為保障食物和環境衞生,故須即時作出拘控,而不須先作口頭警告。署方強調對熟食無牌小販一直嚴厲執法,不存在選擇性執法。

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110411&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15155814
抽按:真是人間有情,好過泠血beebee多多聲~

港府或助"雞蛋仔伯伯"合法經營
Wednesday, April 13, 2011

大坑"雞蛋仔伯伯" 吳旭輝的經歷,正如一句格言所說, "不打破雞蛋,就吃不上煎蛋" 。

74歲的吳旭輝今年已六次被控非法擺賣,但食物及衛生局局長周一嶽昨天表示,港府可能幫助他合法販賣雞蛋仔。

至今已有4000網民加入Facebook一個支持吳旭輝的群組。周一嶽也表示對吳旭輝深感同情。

周一嶽說,吳旭輝不打算領綜援,決心繼續工作,這種美德值得尊敬。但他也強調,保證食物安全和打擊非法販賣活動是食環署的應盡責任。

周一嶽說,港府希望能就販賣地點向吳旭輝提供建議,譬如可以在街市檔位合法販賣。自70年代以來,香港就再未向街頭熟食小販發放過牌照。

http://chinaoutlook.scmp.com/zh- ... mp;Section=topstory
抽按:真是人間有情,好過泠血beebee多多聲~

港府或助"雞蛋仔伯伯"合法經營
Wednesday, April 13 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/13 20:28

人地係局長, 權力和可運用的資源大過我同食環署奉命執法的職員很多。
李首富甚至可以將名下任何一間舖位贈予老伯賣雞旦仔, 人間仲有情。

若要犧牲你的利益來「人間有情」, 唔知到時你會點呢?
如呢位亞伯周局長未為他合法擺賣前又在你家門前擺賣, 拉唔拉得?
應唔應該拉?
高級模式 | 發新話題
換一個