返回列表 回覆 發帖

[分享] 一幕心酸的情景

見有人咁關注賣雞蛋仔既吳伯,
咁我又細心睇下個畸屎。

有幾個問題:

(1)

吳旭輝在大坑擺車仔檔賣炭燒雞蛋仔 30年,靠一雙手養活一家五口
吳伯說,自己在銅鑼灣道一帶開車仔檔賣雞蛋仔已 30年,一直無牌,每日開檔約四小時,每月可賺取約 6,000元收入,當中約 4,000元拿回鄉下作家用,餘下的就留給自己生活

疑問
(a)30年前置家, 現在仔女都大, 可以做野哩卦, 仲要72歲既荖荳擺檔養家?
(b)賣雞旦仔可以養一家五口, 利錢都幾深下囉, 或佢生意都唔錯。

(c) 這是早前未事發前拍下的吳伯賣旦仔照

吳伯手腕上的飾物: 手錶玉珠鏈
雖然我唔識貨, 或者都唔係好名貴既野, 但實在又不應是一個每月只得$2000洗費的人可以負擔得起的飾物。

亞伯好似唔止得一隻錶

(好野黎添呀)

至少, 亞伯也不是每月收入6000, 4000養家自留2000 咁悽慘。

(d)每日開檔約四小時
如生活捉襟見肘, 也不會一日只做四小時咁他條係嘛?
日搏夜搏哩.

一日只做4 小時便可養一家5口 30 年..........咁好搵呀!!!!!!!!!
(我真係有點衝動去賣雞旦仔!)

(e)
當中三次是在過去 10日內發生,之前六次均罰款 800元,而木頭車每次都被充公,要再購材料自行裝嵌,又要再買烤雞蛋仔用的金屬夾等,成本 2,000元
最近 10日內便被捉 3次,過去每次除罰款 800元,價值 2,000元的搵食木頭車亦要被充公

10 日內三次罰款800, 共 $2400
做三架車, $6000
加埋現在又做緊另一架: $2000
合共: $10400
一個在10日內隨時拿得出一萬幾千元的亞伯, 係咪每月只得$2000生活咁慘先?

佢既行為出賣了他的說話, 我會懷疑他說話有幾多真實, 誠信有幾高。

(e)
吳伯 30多年前隻身來港,自稱妻兒全留在陸豐鄉間,長女 18歲無業,

30年前, 1981年..是中國經濟開始起飛的年代, 經濟特區內大把工作, 唔需要「隻身來港」卦, 
為工作, 為生活要離鄉別井, 大多是年青一輩, 30年前亞伯42歲哩, 離鄉別井找工糊口養家...有點超齡

熟識小販擺賣行業的都知後巷小屋是擺放生財工具的地方而已, 木頭車雜物, 居所應在樓上某單位。
點解大廈業主容許一個街外人佔用大廈公地?
係咪真係咁人間有情?
業主知唔知非法佔用地方的人...一旦使用該地超過業主提出訴訟的期限, 土地使用權便會雙手奉上給了佔用者先?
我買十蚊, 亞伯在樓上有個單位。

我都生活在香港30年以上,以生活在香港的經驗, 我多聽到的是小販擺賣, 省皮費, 免稅, 利深.....賺到可以開舖, 置業。 例如香港仔魚旦, 東大街牛腩麵, 正街甜品
鮮聽到擺了30年仲係咁霉。

亞伯72歲, 可領老人金, 無工可領綜緩....現在唔識字既香港人都知這是權利。

亞伯無申請綜緩係咪不是有風骨, 是因為無資格, 綜緩是要資產審查的。

亞伯話:

只想「整好嘢畀人食」
吳伯烤雞蛋仔闖出名堂,但他自言賺的錢不多,每月只有約 6,000元收入。他的炭燒雞蛋仔每底賣 10元,「星期日最好賣,可以賣約 100底」,以此計算,他在周日營業額有 1,000元,但當中 400元是成本,而平日則多數只可賣 40底。吳伯解釋,自己的雞蛋仔受歡迎,只因用料十足,「整 100底就要用 150隻雞蛋,蛋多先好味,雞蛋一箱 350隻就賣 350蚊,麪粉同油都未計」。

我又睇睇雞旦係要點造
鸡蛋仔
材料:
面粉4安士
生粉1安士
发粉1平茶匙
鸡蛋2只
砂糖4安士
淡奶2安士
清水4安士

亞伯造一底只用隻半蛋!
(炭燒加即燒即食可能好味一點)

「整 100底就要用 150隻雞蛋,
一箱蛋350隻, 可造230底雞旦仔
每底賣$10
收2300元, 蛋成本 $350,減麵粉, 糖, 油......炭...

「星期日最好賣,可以賣約 100底」,而平日則多數只可賣 40底
亞伯份口供話平均一日賣40底, 假日100底
當佢好勤力開足工
一月可賣1440底 (40底x26日 + 100底x4星期日)
收$14400

1440底用蛋2160隻, (6.1箱), 成本 $2159
一日只做四個鐘,月入過萬
份工唔錯丫

800罰款加2000木頭車, 打埋入成本到都仲做得過
(拉完又開檔, 好明亞伯都係預左條數)

真係唔怕拉, 即拉即開呀

平均一月拉一次, 兩次都仲有得做
亞伯今次咁漀, 因為10日便拉了3次, 超出了佢預算卦, 開始入肉了?

亞伯話
妻兒全留在陸豐鄉間,長女 18歲無業,兩名兒子分別 15及 17歲
亞伯54歲先係大陸生依家個大女...那時是80年代.....搵到個銀身痕就真(大家心照哩)
三年抱兩, 都好勤力扑囉...返鄉都好頻密

外界捐款$800俾亞伯?
嘿...梗係唔吼豆哩...(佢心諗, 我去葡京一口都唔止哩, 北上搵北姑俾貼士都有呢個數)
抽按:真是人間有情,好過泠血beebee多多聲~

Wednesday, April 13 ...
抽刀斷水 發表於 2011/4/13 20:28

我或是冷血
但我不是無知和易受擺佈, 想呃我係好難

睇見d人咁易受傳媒擺佈, 我都好心酸

好多人, 逢基必迷信, 也有人逢政府都是欺壓小市民....
天主教就是孌童, 十字軍, 燒女巫
有時..會唔會好似睇電視就係按1台, 睇無線.....慣性收視咋
亞伯月入個萬, 
現在加控:
(1)逃稅 (入息超過個人免稅額 108000)
(2)非法佔用私人土地 (如大廈業主法團做野既話)
(3)無熟食牌售賣明火處理的熱食

吳伯手腕上的飾物: 手錶玉珠鏈

雖然我唔識貨, 或者都唔係好名貴既野, 但實在又不應是一個每月只得$2000洗費的人可以負擔得起的飾物。

beebeechan 發表於 2011/4/14 06:37

咁嘅爛鬼錶同珠鏈,喺旺角買,錶廿蚊有找,鏈五蚊有貨,$2000點樣負擔唔起呀?
我或是冷血
但我不是無知和易受擺佈, 想呃我係好難
beebeechan 發表於 2011/4/14 08:06

咁難呃,咁有分析能力?做乜唔回應我第26樓所提出既疑問?
http://exchristian.hk/forum/redirect.php?goto=findpost&ptid=6963&pid=77674

仲有……傳媒未做野之前,我已貼了此文,唔好暗寸我被傳媒擺佈呀下。
「整 100底就要用 150隻雞蛋,
一箱蛋350隻, 可造230底雞旦仔
每底賣$10
收2300元, 蛋成 ...
beebeechan 發表於 2011/4/14 07:53

你冷血唔同情阿伯都算,還要出言侮辱又屈人地去搵北姑,你果然冷血之中最冷血的教徒!!
小心你收尾個幾年囉,到你又老又窮又病(仲有唔知你有無仔送終)個時,可能都唔會有人可憐你同情你,因為可憐你同情你的人都係好笨的,香港人咁聰明唔會受你攞佈
你冷血唔同情阿伯都算,還要出言侮辱又屈人地去搵北姑,你果然冷血之中最冷血的教徒!!
小心你收尾個幾 ...
AmiHO 發表於 2011/4/14 19:14

都是用已知的資料作合理推算唶...
中年漢, 54歲, 有個$$$, 大陸女人, 80年代, 內地,  72歲亞伯有個18歲大女.....
都是用已知的資料入合理推算唶...
中年漢, 54歲, 有個$$$, 大陸女人, 80年代, 內地,  18歲大女..... ...
beebeechan 發表於 2011/4/14 19:23

這是你自己推算一廂情願諗出黎姐,但唔係事實黎喎,你未證實的話就唔好亂咁屈人!!

我只係睇到亞伯後巷個倉堆滿哂造車仔的物料, 好明佢係一早準備長拉長開。
拉完又開, 拉完又開....
佢既行為
也說明賣雞旦仔實在好搵.
這是你自己推算一廂情願諗出黎姐,但唔係事實黎喎,你未證實的話就唔好亂咁屈人!! ...
AmiHO 發表於 2011/4/14 19:26

哈...
咁事實都未証明, 就好多人(包括你) 就去「撐」人, 話去「支持」, 去搞小販革命, 茉莉花開

(呢兩日, 亞伯仲潛埋水添呀.........
証明佢跟本唔係在後巷住!  另有居所)
這是你自己推算一廂情願諗出黎姐,但唔係事實黎喎,你未證實的話就唔好亂咁屈人!! ...
AmiHO 發表於 2011/4/14 19:26

係推算黎
不過.......合唔合理既推算先?
係推算黎
不過.......合唔合理既推算先?
beebeechan 發表於 2011/4/14 19:43

第二d野唔見你咁有腦, 你個見錢開眼的算死草!
第二d野唔見你咁有腦, 你個見錢開眼的算死草!
葉仔 發表於 2011/4/15 15:45

咪係囉,梗係唔回應我第26樓所提出既疑問。
大家都咁熱心討論!

有道理就聽下別人講!不要以人閉耳!
1) 希特拉有聖靈感動, 所以他用人道方法處理猶太人。
2) 潛意識形成後,不能從意識層面改變。花大力氣理性討論後,僅記,這個討論,只會加強自身立場的潛意識,不能改變對方的立場。
抽按:真是英雄所見略同。

指點天下 - 王永平:制定關愛小販政策
(2011年04月15日)

在大坑擺賣雞蛋仔逾30年的74歲吳伯,因無牌擺賣熟食及阻街,一周內被食環署檢控3次,充公木頭車,亦是月內第7度被檢控。這個案引起極大迴響,逾4萬人在社交網站Facebook支持吳伯,有人要求政府給他發牌,亦有人發起「一人買一底雞蛋仔」行動。食物及衛生局長周一嶽對吳伯表示同情,及尊敬他決心繼續工作而不申請領取綜援的精神。周局長指食環署須執法,正研究可否協助吳伯找一個合適地點,讓他合法經營。

讚賞周局長之餘,我希望他更進一步,全面檢討及徹底改善現時的小販政策,避免類似事件不斷發生,而在激起民憤後,便作個別處理。

現時食環署有2千多名小販管理隊員,他們的職責就是每天巡邏街道,檢控無牌小販。

今次的吳伯,和去年同是74歲的婆婆,(見《政府安老,長者跪地》23.8.2010),是最佳的執法對象。現時的發牌制度,是否過於嚴苛,容不下一點彈性?以雞蛋仔為例,香港不少人都是在街上買來吃,這麼多年來,好像沒有出現過食物中毒的個案。台灣有不少流動熟食小販,難道他們的衛生標準比香港的低很多?日本對衛生的要求是全世界最高的,那裡也有流動熟食小販。究竟是香港的發牌制度最衛生,還是我們的發牌部門本著不發不錯的精神辦事?

另外,我曾在此欄建議政府檢討阻街法例。(見《放寬檢控阻街政策》13.9.2010)一個賣雞蛋仔的流動車真的對行人構成很大的困擾和阻礙嗎?期望政府重新制定一個合情合理和鼓勵自力更生的小販政策,體現落實關愛弱勢社群的承諾。

http://www.am730.com.hk/article.php?article=52773&d=1462
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個