返回列表 回覆 發帖

[分享] 一幕心酸的情景

賣個雞蛋仔能賣幾個錢, 政府法令也太嚴了.....
賣個雞蛋仔能賣幾個錢, ..
dior13dior13 發表於 2011/4/15 20:12

最低限度就是一日做四個鐘便賺可養一家五口, 養了30年.
另外,我曾在此欄建議政府檢討阻街法例。(見《放寬檢控阻街政策》13.9.2010)一個賣雞蛋仔的流動車真的對行人構成很大的困擾和阻礙嗎?

抽刀斷水 發表於 2011/4/15 20:06

若是在談制定社會政策, 就更加需要考慮公平, 公正, 安全衛生。
街邊擺賣, 不阻礙你, 不等同也不阻礙其它人。
受阻礙的人是否不需要政策保護, 和要為小數人的利益犧牲。

賣雞蛋仔可以發牌, 那賣豬腳薑, 賣牛雜的, 賣鹵水食品的又應不應獲發牌?
大家同樣是傳統街頭小食

你會唔會建議你個仔在街上買黎食?
你會唔會建議你個仔在街上買黎食?
beebeechan 發表於 2011/4/15 23:19

我剛吃完。我會建議小兒選擇滾熱的那檔,因為比較衛生。

每次行登打士街,都看到兩三間舖在弄炸物,炸得臭豆腐味傳千里,我都戥住係樓上D居民慘架--之但係人地有牌有舖架喎。
每次行登打士街,都看到兩三間舖在弄炸物,炸得臭豆腐味傳千里,我都戥住係樓上D居民慘架--之但係人地有牌有舖架喎

抽刀斷水 發表於 2011/4/16 01:03

你屋企條街變左傳統小食擺賣區, 保留傳統作業嘛.. , 你住樓上既會唔會慘?
之但係......人地又可能由周局長發出關愛小販牌喎
之但係人地有牌有舖架喎。
..
抽刀斷水 發表於 2011/4/16 01:03

氣味與油煙過多, 都可以投訴的事項。
排放超標便可檢控。
等我又學下人貼下新聞先

雞蛋仔伯伯 原是綜援漢
(星島)2011年4月16日 星期六 05:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)「雞蛋仔伯伯」吳旭輝揚言拒領綜援    ,自食其力養活一家五口,獲得全城尊重及同情,但接近吳伯人士向本報透露,吳伯疑為增加家庭收入,已領取綜援多年。近日突然低調的他,昨出乎意料承認阻街、無牌販賣和無牌烹煮三項控罪,被判罰款七百八十元,然後匆匆離開法庭,表現耐人尋味。

記者:連家欣 陶法德

睇黎單畸屎真係幾令人心酸。
領埋綜援都要開工,可見綜援真係唔夠啦。本來我都同法老一樣 -- 耶和華使沙文的心以及号一器官剛硬,但我都心酸到流男兒淚
Don't know where God is but the Devil is in the details
領埋綜援都要開工,可見綜援真係唔夠啦。本來我都同法老一樣 -- 耶和華使沙文的心以及号一器官剛硬,但我都 ...
沙文 發表於 2011/4/16 12:26

小心靚模也使你器官剛硬, 使器官流「淚」。
但接近吳伯人士向本報透露
beebeechan 發表於 2011/4/16 11:06

莫非是beebee?

賣旦仔月賺過萬, 加綜緩, 老人金.....收入好過一小白領
你話心唔心酸

小白領朝九晚七,
佢一日開工4粒鐘, 仲可以頻頻返陸豐
莫非是beebee?
抽刀斷水 發表於 2011/4/16 13:52

稍為有點新聞觸角的記者, 都應跟跟呢單野, 一定有料寫。
不過....加下d記者仔............只懂心酸, 跟大隊,
回復 70# beebeechan

能夠流淚嘅器官只得眼啫,靚模冇咁嘅本事。天主就乜都得
回復 73# beebeechan

唔係你去報串呀?
回復  beebeechan

唔係你去報串呀?
葉仔 發表於 2011/4/17 12:35

拿...你唔好再追問哩!
一度令人心酸的亞伯也會發火架下!

吳伯表現極不耐煩,幾度爆粗大罵,

這位以傲骨感動市民的吳伯,
為擺脫記者跟隨其他乘客「攝位」出閘,兩度違法逃票。
港鐵發言人表示,根據港鐵附例,如發現乘客沒有付車費或持有效車票乘車,可徵收附加費,最高500元;嚴重會遭檢控,最高罰款5000元。
回復 76# beebeechan

違法,係gay督教特長。
Edict of Milan頒佈之前,信耶穌又夠違法啦。若不是靠違法,福音焉有今日?
所以,貴教係擁護違法嘅
高級模式 | 發新話題
換一個