返回列表 回覆 發帖

[搞笑] 邊有人死蠢得咁交關:一面話冇上帝,一面話苦難是上帝製造

邊有人死蠢得咁交關:一面堅稱沒有上帝,一面堅稱苦難是上帝製造!!
搞笑...搞笑...搞笑...
假設 → 有例子推翻假設 → 假設是錯
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
邊有人死蠢得咁交關:一面堅稱沒有上帝,一面堅稱苦難是上帝製造!!
搞笑...搞笑...搞笑... ...
Guest from 121.202.61.x 發表於 2011/5/27 20:17

假設?? 呵呵~在離教者之家找到何只一個這樣的人!!
咁又點?
咁又點?
Guest from 219.78.80.x 發表於 2011/5/27 23:47

咁又點? 咁咪正死蠢LOR....
介紹個網比你地睇:思方網 - 常見的對確論證 http://philosophy.hku.hk/think/chi/valid.php

留意:否定後件律 (modus tollens)

睇完再諗下邊個先係死蠢都未遲~
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
介紹個網比你地睇:思方網 - 常見的對確論證

睇完再諗下邊個先係死蠢 ...
抽刀斷水 發表於 2011/5/28 00:34

介紹比你地睇:四不架構中的 - 不一致謬誤
"上帝存在"
"同時上帝存在"
睇完馬上知邊個係死蠢 ...
介紹比你地睇:四不架構中的 - 不一致謬誤
"上帝存在"
"同時上帝存在"
睇完馬上知邊個係死蠢 ...
介紹個網比你地睇:思方網 - 常見的對確論證

睇完再諗下邊個先係死蠢 ...

如果你咁都算駁得通的話.
小心基督徒也可用這方法來反駁你...
如果你咁都算駁得通的話.
小心基督徒也可用這方法來反駁你...
Guest from 121.202.17.x 發表於 2011/5/28 01:06

基督徒最近好興用"子矛子盾"

無謂同d"遊客"講啦
我地既論點係冇上帝,論據係:假如有上帝,點解要俾人間咁多苦難
ed咁廢既野聽過幾百萬次
ed既基基都係咁小學雞(注:冇睇唔起小學生之意)
路人甲
回復 11# him1006

我都好想對邏輯紊亂的人介紹一些思考方法嘛,就算樓主本人看不明,其他遊客也許會獲益的。
無謂同d"遊客"講啦
我地既論點係冇上帝,論據係:假如有上帝,點解要俾人間咁多苦難
e ...
him1006 發表於 2011/5/28 14:03

係囉...
咁點解人間會有咁多苦難?
你試下唔用天主, 用你既「邏輯思維」, 用「科學」解俾我知。

宗教就是去彌補「邏輯思維」, 用「科學」上辦不到的事。
無謂同d"遊客"講啦
e ...
him1006 發表於 2011/5/28 14:03

運動心理學: 係催眠後,那些運動員係勁的架!
如果真的冇上帝,而進化論又是可信.
那麼人間苦難就是隨機發生,你遇到你唔好彩lor. 拉個"不存在的上帝"為苦難作解釋把鬼咩???
反教蠻點解你哋真係要死蠢得咁交關呢!!!
一面話冇上帝,一面話苦難是上帝製造
一面話冇耶穌,一面話耶穌的私生子今在法國定居
一面話聖經只是神話不可信,一面話聖經記載了上帝殺人無數的鐵證
搞笑...搞笑...搞笑... ...
Guest from 121.202.61.x 發表於 2011/5/27 20:17

反教人仕中又確係好多這類"死蠢得咁交關"的人....
咁又點? 咁咪正死蠢LOR....
Guest from 121.202.61.x 發表於 2011/5/27 23:58

好正!!
介紹個網比你地睇:思方網
http://philosophy.hku.hk/think/

好野呀,呢個網!好多野學,好充實,好實用!多謝!
一面話冇上帝,一面話苦難是上帝製造
一面話冇耶穌,一面話耶穌的私生子今在法國定居
一面話聖經只是神話不可 ...
Guest from 121.202.109.x 發表於 2011/5/29 01:19

一面話冇上帝,一面話若果上帝是存在,苦難便是上帝製造,這樣只是對無可能的假設,例如說If I could fly, I would fly to you.沒有矛盾。

聖經的神話中描述的上帝一角是殺人無數、殘暴不仁、癲狂極端情緒化,而聖經當然只是神話不可信,也沒有矛盾。
高級模式 | 發新話題
換一個