返回列表 回覆 發帖

為何基督教既牧師永遠抗衡中國傳統民俗文化?

直到現在,很多基督教牧師一聽到以下字眼就會視為邪惡
那些文字就是:「風水」、「祭祖」、「睇相算命」、「玄學」等等!
其實小弟曾經研究以上學問多年,發現中國玄學裡面很少涉及鬼神迷信,
反而裡面有充足的的科學辯證,為何那班所謂的牧師,從來不去研究就這
些學問,就視之為邪惡、迷信!
何其無知?
基督教既牧師 當然會反對啦...

我未見過一個開明既基督教既牧師.
基督徒话圣经提过不能占星!但系基督徒又唔Lum吓3王系靠粒星先至搵到耶稣嘅!
基督教既牧師 當然會反對啦...

我未見過一個開明既基督教既牧師.
kwongyauleung 發表於 2011/8/11 23:45

你見過幾多過
基督徒话圣经提过不能占星!但系基督徒又唔Lum吓3王系靠粒星先至搵到耶稣嘅! ...
ali 發表於 2011/8/11 23:52

占星學同用星搵人唔同呀~~
幾個jar.. 見識少呀.

有一個最近見報.. 話咩  佛都有火   唔知佢開唔開明呢... 佢仲打人呀.

你呢.
小弟由細到大見識到傳道人或竹師的總數大約都有三、四十個,夠未?呢幾十人當中,真係無一個係開明到會接納基督教以外既精神文化喎!
反而八十年代尾接觸過二、三個外籍神父非常開明,又一個甚至肯幫人開張切燒豬,燒衣紙添!
你見過幾多過
khoroz 發表於 2011/8/12 11:14

開明的基督徙我看過不少(我就讀基教學校)  

他們(如老師,學生)致少也會尊重別人的意願(你不願意信教也不會煩你)

但我從來沒有見過開明的牧師........
當華人清楚自己要信華人的基督教而不是歐美的基督教
就像俄羅斯有俄羅斯式的基督教
埃及有埃及式的基督教

這些奇怪的牧師就會越來越少了

佛教也是經過幾千年才變成現在跟華人文化沒什麼大衝突
的狀態

基督徒自己要有自覺啊
小弟由細到大見識到傳道人或竹師的總數大約都有三、四十個,夠未?呢幾十人當中,真係無一個係開明到會接納 ...
阿修羅 發表於 2011/8/12 11:29

咁樣define開明,有D基督教反對既野,身為傳道人或牧師會做嗎
政府叫你唔好吸毒,咁政府又唔開明?
當華人清楚自己要信華人的基督教而不是歐美的基督教
就像俄羅斯有俄羅斯式的基督教
埃及有埃及式的基督教

這些奇怪的牧師就會越來越少了

佛教也是經過幾千年才變成現在跟華人文化沒什麼大衝突
的狀態

基督徒自己要有自覺啊
comet 發表於 2011/8/12 19:26

我是信金手指式的基督教!

親眼看過新聞報導像片, 來台灣拜土地公的神父, 敢問您他是信那一式的?
回復 12# dior13dior13

神父拜土地公的真正原因得要問他本人才知道啊!

有聽過在歐洲某些地方,
會做一些神龕,裡面放著被封聖的人的牌位或塑像,格局和祭拜方式
就像土地公祠。

這洋神父會不會把台灣土地公當成奉天主旨意、保佑當地的聖人來拜啊?
風水術數和毒品一樣害人嗎?
風水術數和毒品一樣害人嗎?
阿修羅 發表於 2011/8/14 21:39

差很遠

九十七式基督教,殘殺式基督教~!

殺光你全家小的少的喫奶的已婚的與未婚的與老人和不信基督教的你全家。

九十八式,神風式基督教~!

綁炸藥衝鋒式自殺炸彈炸死所有回教徒與不信基督教的人。
神父拜土地公的真正原因得要問他本人才知道啊!

有聽過在歐洲某些地方,
會做一些神龕,裡面放著被封聖的人的牌位或塑像,格局和祭拜方式
就像土地公祠。

這洋神父會不會把台灣土地公當成奉天主旨意、保佑當地的聖人來拜啊?
comet 發表於 2011/8/14 17:28

不是, 這是第九十九式,土地公式基督教!
傳統文化嘛……
除非傳教需要~~做牧師又駛乜識

無根草無知易信教
咁多傳統智慧佢地唔消滅返 d 點傳教~~~
quote:“占星學同用星搵人唔同呀~~”

马太
2:2    那 生 下 來 作 猶 太 人 之 王 的 在 那 裡 。 我 們 在 東 方 看 見 他 的 星 、 特 來 拜 他 。
2:7    當 下 希 律 暗 暗 的 召 了 博 士 來 、 細 問 那 星 是 甚 麼 時 候 出 現 的 。

古时歆天监都系咁样占星啦!

這種問題也要問, 阿修羅本質是宗教大蠢毛
高級模式 | 發新話題
換一個