返回列表 回覆 發帖

教宗被雷劈

教宗演說 暴雨夾雜閃電驟降

【世界日報╱編譯中心綜合21日電】
2011.08.22 07:38 pm
天主教教宗本篤十六世20日在西班牙馬德里舉行彌撒,遭遇突來的暴風雨攪局。
歐洲圖片新聞社

天主教教宗本篤十六世20日於西班牙馬德里主持露天彌撒,受到數千名信徒歡迎。
路透

天主教教宗本篤十六世20日在西班牙馬德里對參加「世界青年日」的150萬人發表室外演說,演說時突然下起一陣怪異的暴風雨,演說被迫中斷,還吹垮一座大帳篷造成數人輕傷。 20日晚間的「世界青年日」活動在馬德里郊區露天舉行,場地相當於48座足球場大。暴雨夾雜閃電驟降,狂風吹掉教宗的絨帽,助手趕緊撐傘為84歲的教宗擋雨,一座帳篷被吹垮,壓傷六人,其中一人骨折。由於雨水毀壞了廣播系統,教宗不得不暫停演說。
朝聖者爭相尋找能躲雨的遮蔽物,一些無處躲雨的人苦中作樂,在雨中跳舞。雨勢20分鐘後減緩,教宗在歡呼聲中宣布:「感謝大家用喜悅的心情忍耐,你們的耐力勝過雨水。」

【2011/08/22 世界日報】@ http://udn.com/
http://udn.com/NEWS/WORLD/WORS2/6541296.shtml

全文網址: 教宗演說 暴雨夾雜閃電驟降 | 精采鏡頭 | 全球觀察 | 聯合新聞網 http://udn.com/NEWS/WORLD/WORS2/6541296.shtml#ixzz1Vrz45UCx
Power By udn.com

支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

當氣溫是熱到要派消防車向人群洒水降溫的話,
一埸及時雨被視作是一祝福都未嘗不可。
回復 2# beebeechan
一熱一冷
咁祝福後淋病,就正式共沐主恩
要壓傷六人,其中一人骨折,呢個祝福都幾正~

(唔係話我知被壓傷果D唔係真正既基督徒下話?)
要壓傷六人,其中一人骨折,呢個祝福都幾正~

(唔係話我知被壓傷果D唔係真正既基督徒下話?) ...
抽刀斷水 發表於 2011/8/24 08:14

無呢一埸及時雨, 多幾百人中暑呢?
回復 5# beebeechan

落雨就一定要忍唔住落到狂風暴雨又行雷閃電,輕灑甘露唔得既咩?

回復 6# 抽刀斷水

人地一早就睇到佢嘅問題:做嘢次次都唔記得事先問小杰,所以次次都按下葫芦浮起瓢,做唔到兩全其美
Don't know where God is but the Devil is in the details
被雷劈雨淋的人若是開心,
旁人說雷劈雨淋是天譴與她們何干?

被雷劈雨淋的人若是不開心,
旁人說雷劈雨淋是恩典與她們何干?
被雷劈雨淋的人若是開心,
旁人說雷劈雨淋是天譴與她們何干?

被雷劈雨淋的人若是不開心,
旁人說雷劈雨淋 ...
comet 發表於 2011/8/26 18:38

在西班牙被雨淋的予會人事, 是開心還是當是不開心?
被壓傷果六位虔誠教徒,分分鐘癲到會開心感恩架。
回復 10# 抽刀斷水

就算佢地唔開心感恩,您都開心感恩啦
被壓傷果六位虔誠教徒,分分鐘癲到會開心感恩架。
抽刀斷水 發表於 2011/8/26 23:03

首先, 若你認同一埸豪雨是對在埸的20, 30萬年青人的祝福,
難道祝福就會有些人多, 有些人少嗎?
給倒下帳蓬壓傷的六位人仕就收少了祝福?
大家都係收到同樣的祝福唶,
只是, 他們比其它人無咁走運, 多遇上一埸意外而已。

若豪雨跟本不是祝福, 咁更加不用多說了,
一埸天氣變化的意外唶。
回復 12# beebeechan
冇錯,其中道理又係同好多注中6合彩一樣。
因為人多,所以祝福攤簿咗,以致收到祝福之部份人仕不足以利用有限的祝福抵消時運低

解决辦法,以後青年節每年舉辦3,000次,每次限100名青年參加。咁,前納粹少年先鋒本篤16嘅祝福就不會被稀釋至同佢痾尿之力道一樣: 滴濕鞋
不會被稀釋至同佢痾尿之力道一樣: 滴濕鞋

沙文 發表於 2011/8/27 10:32

見你形容得咁肉緊, 唔知係咪「感同身受」呢?
回復 14# beebeechan

咁又唔係。教宗之所以搞成咁,係因為早年參與希特拉少年先鋒此等陰質社團以至雖能勉強晉鐸但始終報應不爽。
我誓死唔肯助紂為虐所以冇此症候
回復  beebeechan

咁又唔係。教宗之所以搞成咁,係因為早年參與希特拉少年先鋒此等陰質社團以至雖能勉強 ...
沙文 發表於 2011/8/27 11:27

你咁清楚既?
你係佢對鞋呀? 濕哂呀
回復 16# beebeechan

我同佢都有對Prada,佢濕咗同我借,我咪知咯

我同佢都有對Prada,佢濕咗同我借,我咪知咯
沙文 發表於 2011/8/27 11:47

你又收錯料哩
佢過對不是 Prada,
係無印良品, NoFrills

http://www.upi.com/Top_News/2008/06/26/Popes-shoes-not-made-by-Prada/UPI-36321214491465/
回復 18# beebeechan

佢確係成日俾人呃咖,唔係都唔會乸本爛書睇兩睇就信咗教啦

佢確係成日俾人呃咖,唔係都唔會乸本爛書睇兩睇就信咗教啦 ...
沙文 發表於 2011/8/27 11:53

俗語話女人要入得廚房, 出得廳堂, 上得床。
你來討論區, 知識唔夠, 修養唔好, 咀唔串。
高級模式 | 發新話題
換一個