返回列表 回覆 發帖

變性

基督教對於同性戀、同性婚的觀點係相當明確,但對於變性及變性婚,就很少聽佢地提。不知基督教對於變性有冇寶貴意見呢?

即是例如,陳版友想同抽刀斷水結合,於是去變性,咁,是否符合一男一女婚姻呢?佢地可否去天主教堂為教友嫁俾外邦人之禮堂結婚呢?

又,若是大儍貓變男人後與陳版友共結秦晉,教會拒之,咁大儍貓以自己其實係女人,仲未改身份證上性別「女」,只不過新娘都係著swallow-tail之嘛;咁,教廷是否接納哩個解釋呢?
又,若是大儍貓變男人後與陳版友共結秦晉,

沙文 發表於 2011/8/26 20:03

我犯了甚麼罪, 要咁懲罰我呀?

或者是:
大儍貓做了甚麼功德, 可以有咁好既償報呀?
回復 2# beebeechan

版友姓陳未必實係您啫,您自問有咩素質吸引到大傻貓呢?
回復  beebeechan

版友姓陳未必實係您啫,您自問有咩素質吸引到大傻貓呢? ...
沙文 發表於 2011/8/27 00:57

因為我姓陳囉
陳盡可呼嘛
回復 4# beebeechan

推陳出新,您out啦

老漢仲可以推車

馬力細d唶....一樣行得架
回復 6# beebeechan

係呀。好似前納粹少年先鋒祝福會咁馬力細

係呀。好似前納粹少年先鋒祝福會咁馬力細
沙文 發表於 2011/8/27 12:15

係架....馬力咁細
話知係曾經黑手黨, 秘密警察, KGB, 紅領巾, 紅衛兵...都無相干了。
回復 8# beebeechan

係呀。所以曾經誘拐小孩都係無相干,可照樣晉鐸。您終於都明啦

係呀。所以曾經誘拐小孩都係無相干,可照樣晉鐸。您終於都明啦 ...
沙文 發表於 2011/8/27 15:29

唔好意思. 唔明啵
回復 10# beebeechan

您唔明唔緊要
照樣晉鐸,久不久又姦一鑊就得咖啦

您唔明唔緊要
照樣晉鐸,久不久又姦一鑊就得咖啦
沙文 發表於 2011/8/28 22:25

你都唔可以成日留係你塊福地到哩
進入一分鐘便要離境?
給驅逐出境
無永久居留權
好少人可以好似神父搞咁耐
神父通常可以留幾耐咖?
Don't know where God is but the Devil is in the details
神父去同人祝聖一間新屋,
都係幾分鐘就搞掂架哩。
若是大儍貓變男人後與陳版友共結秦晉,教會拒之,咁大儍貓以自己其實係女人,仲未改身份證上性別「女」,只不過新娘都係著swallow-tail之嘛;咁,教廷是否接納哩個解釋呢?
沙文 發表於 2011/8/26 20:03

現在的科技沒有那麼發達(由動物變成人),況且即使有,我們不知寫身份證的人會接納這個解釋
現在的科技沒有那麼發達(由動物變成人),況且即使有,我們不知寫身份證的人會接納這個解釋 ...
33336666 發表於 2011/8/29 10:18

由動物變成人?
回復 15# 33336666

現在冇啫,將來聖教會都要接受新科技的洗禮。

例如將動物基因與人類基因結合培養出具有勳物能力之新人類(飛人與用鰓呼吸潛水人)的婚姻

又好似機械人婚、或半機械人(換機械身體得以永生之人或AI機械人)之嫁娶

又或複製人婚、又或自己複製之後再變性同自己結婚
又或地球人與外星人婚、回力棒星雲女人與M51子母星系神父之婚姻.....等等
回復 17# 沙文

原來如此
#17, #18, 便見到人可以變豬。
回復 19# beebeechan

Why??
高級模式 | 發新話題
換一個