返回列表 回覆 發帖

英天主教組織創「做愛前禱文」

【本報訊】英國一個天主教組織出版書籍,鼓勵教徒夫婦在做愛前一同唸出特設的禱文,目的是「淨化意圖」。

旨在「淨化意圖」

倫敦公教真理學會出版了這本厚六十四頁的書籍,鼓勵新婚夫婦唸出特別整理的「做愛前禱文」,旨在「淨化」他們的「意圖」,令他們明白夫婦間的性行為並非出於私利及享樂主義。書中亦刊載合乎婚姻及家庭生活每個階段的禱文,例如是訂婚、計劃生育、懷孕、照顧孩子及年老父母。書中也備有關於婚姻及家庭意義的天主教教義,提倡婚姻必須專一及長久,而且譴責墮胎行為。

澳洲新南威爾士省的警員則獲發特別設計的《聖經》,在宗教上給予他們指引。該《聖經》內有專為警員而設的禱文,以及關於道德、服務、誠實、領導、憂傷、罪惡及寬恕的文本。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/china_world/20090903/00180_024.html
英文: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1210519/Never-mind-pillow-talk-couples-told-Roman-Catholic-church-PRAY-sex.html#ixzz0a8mcgXQ8
抽按:沙文會否趁老婆典床典蓆之時,諗此禱文給她聽聽?
回復 1# 抽刀斷水

我肯定他會唸玉女經
回復 2# 淚兒

慾火焚身啦念個屁ㄚ
跟我的政治.宗教立場不同沒關係,很歡迎你與我討論其他非政治.宗教性的話題。
法官: 原訴人以乜野理由申請離婚?

原訴人律師: 我當時人因為與訟人不合理行為及未能履行丈夫責任而提出離婚.

法官: 與訟人同意嗎?

與訟人律師: 我當時人唔同意.

法官: 點解?

與訟人律師: 因為我當時人一向顧家盡責,不論工作以至家務都一手包辦,每月收入都90%交由妻子打點;平時對妻子更加係無微不至,而且不煙不酒,從未去過風月場所,連一本大便都唔會睇;所有男人應該做既都做得到亦做得非常好.而且,佢係一個耶徒.

法官: 咁非常好吖,原訴人點解重要離婚?

原諒人律師: 係因為與訟人每次都係敦倫其間,正當台前幕後都準備就緒既時候,就會赤條條咁衝向床邊跪地念三分鐘相好主禱文.

法官: 咁都係生活習慣啫,並唔構成離婚理由喎.

原訴人律師: 但每次與訟人念完禱文,佢原本朝氣勃勃既生殖器就會無晒心機.而且,當我當時人要令佢再一次死灰復燃既時候,與訟人都會斷然拒絶.

法官: 理由係?

原訴人律師: 因為與訟人聲稱佢地敦倫係耶神既旨意,並唔係為咗享樂,所以聖靈會充滿佢生殖器,令佢重現生機,最後每次都令我當時人呆等至入睡.

法官: 唔....咁到咁耐有無邊一次水到渠成吖?

原訴人律師: 有,曾經有幾次與訟人不能自己;趕唔切祈禱就揮軍南下.但就係地動山搖既時候,與訟人不停咁叫住"耶和華"同唱住"奉獻全身歌",令我當時人有強烈被多過一個人侵犯既感覺.最後,與訟人竟然係決定性既一刻大叫"瑪利亞",更令我當時人感到極度難堪同羞辱.所以會提出離婚要求.

-------------------------------------------

問你死未?
做好男人,是讓身邊所有人開心
做賤男人,只是不想自己太傷心
謝謝樓主大大的分享!
......我是覺得在夫婦行房之前,唸頌經文或是祈禱的話,我想我會作不下去!

就好像要佛教徒在行房之前,唸頌佛經、心經、普門品、六字大明咒、往生神咒、金剛經、楞嚴經,外加上三不淨觀一般,我懷疑有誰能夠與另一伴玩得下去?

這些神職人員有些管太多了!
苦瓜雖苦,卻為養身良藥!
娑婆世界雖苦,但是卻為修行的藥膳!
避之,長不大兼營養不良,善巧方便迎之、不沉迷之,則離淨土近矣。
【抽按:沙文會否趁老婆典床典蓆之時,諗此禱文給她聽聽?
抽刀斷水 發表於 2010/1/30 02:27

她很猴急的,未讀夠3句己被佢擒咗矣
做愛都要...阿當阿娃有沒有做先
不知道有沒有"上廁所祈禱文" ?
自由主義者的原則...有而且只有一個...就是把人當人...殷海光
回復 1# 抽刀斷水

我有個問題。
做愛前禱文有冇分自願性同非自願性兩個version嘅呢?
回復 10# 沙文

你近排好委屈咩?
回復 11# 抽刀斷水

幫人問啫
确实有好多嗰Version嘅:有天盖地式、观音坐莲式、狗仔式、半边烧鹅髀式、床边咬蔗式、老汉推车式。。。。
回復  抽刀斷水

幫人問啫
沙文 發表於 2011/9/1 00:11

典型的六十年代白夫人信箱, 讀者的開埸白:
"我有個朋友, 近日性事有點困難, 起頭不夠硬...老婆又多需索....無力負軛, 唔知點算好..........
......──心急人上──"
回復 14# beebeechan

六十年代係好多教友非自願性地在告解箱內進行此等行為,所以心急人就幫朋友問白夫人咯
回復  beebeechan

六十年代係好多教友非自願性地在告解箱內進行此等行為,所以心急人就幫朋友問白夫人咯 ...
沙文 發表於 2011/9/1 03:46

「此等行為」所指何事?
呢到講野, 不用隠隠誨誨, 大大方方開門見山都無所謂架
回復 16# beebeechan

種類繁多費事盡錄嘛。您向聖教會負責 suspend聖職department查詢詳情啦

種類繁多費事盡錄嘛。您向聖教會負責 suspend聖職department查詢詳情啦 ...
沙文 發表於 2011/9/1 04:02

哦....連這個部門叫甚麼名堂你都未弄清架?
你真係好多野都唔識....
(包括唔識收口!)
回復 18# beebeechan

乜您識咩?不如表演下俾大家睇啦

乜您識咩?不如表演下俾大家睇啦
沙文 發表於 2011/9/1 21:02

咁你要好好記著呢個名哩:
Congregatio pro Doctrina Fidei

表演完畢....謝幕
高級模式 | 發新話題
換一個