返回列表 回覆 發帖

財政困窘 希臘轉向上帝求援

Source : 中廣

現金嚴重短缺的希臘政府,現在向上帝求援,矛頭指向教會。

「希臘東正教」教會是全國僅次於希臘政府的第二大地主,最近希臘民眾為抗議政府的緊縮措施,罷工示威抗爭,其中有一群人指責,教會支付的地產稅不夠。還有人指責,教會在國家有需要的時候,坐視不理會。另外,有人在Facebook上發起,要教會繳稅的活動,如今已經獲得十萬人連署支持。

有關希臘東正教到底擁有多少土地、房產、股票及商業營收,外界不得而知,但是專家估計,以教會擁有的500多座修道院、近八千個教區、 13萬公頃的土地、以及希臘銀行百分之1.5的股權來估計,希臘東正教的財產起碼在70億到150億歐元之間。

面對民眾的不滿憤怒,教會堅稱,如期繳交稅金。但是根據希臘法規,教會在很多方面都享有免稅的優惠。
向既得利益者開刀,將要革命(往往使用武力)才能達到。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
向既得利益者開刀,將要革命(往往使用武力)才能達到。
抽刀斷水 發表於 2011/10/24 00:13

訴諸武力,往往都是人的天性。你條原罪DNA 又作怪哩。
正一係亞當既子孫!
Source :

現金嚴重短缺的希臘政府,現在向上帝求援,矛頭指向教會。

「希臘東正教」教會是全國僅次於希 ...
android 發表於 2011/10/23 09:30

無產階級在無銀用時矛頭都係指向商家,地主。
訴諸武力,往往都是人的天性。你條原罪DNA 又作怪哩。
正一係亞當既子孫! ...
beebeechan 發表於 2011/10/24 19:07

請問歷史上有邊次唔駛?
以黑皮红边嘅神话书所讲,耶和华鼓励及帮助去打生打死。耶稣话自己嚟唔系要太平,而系要分化。。。假如真系有YHWH,嗰条原罪DNA都系他/她/它/祂/牠自有永有的!咁YHWH由谁跟他/她/它/祂/牠赎罪呀?!可否用再造DNA帮嗰忙?
請問歷史上有邊次唔駛?
抽刀斷水 發表於 2011/10/24 23:00

雖然大部份革命都是要淌血, 仍然有革命可以是和平地完成的, 可能你太善忘, 或這些歷史片段發生時你尚年青, 不上心囉, 如:
(1) 1980年蘇聯解體
(2) 1986年菲律賓人民力量的革命, 使馬可斯下台
(3) 1989 東德政府倒台
。。。更遠久的歷史中也可些, 不過, 餵住咁多俾你先哩。
回復 7# beebeechan

都係因為軍隊唔聽既得利益者既話姐,否則……

無預左流血既心態,就無今日啦。
回復  beebeechan

都係因為軍隊唔聽既得利益者既話姐,否則……

無預左流血既心態,就無今日啦。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/10/25 15:49

怎麼原因你慢慢研究, 總知:「無不流血的革命!」 是不成立的。
其實若果人民力量講唔掂,結果都會係開片。
武力始終都係終極真理,夭主都係靠佢食糊。所謂不流血,只係一個假象,其實背後都一定要有流血的威脅,您以為真係可以感化馬可斯?咪天真啦 --- 不過您唔天真又唔會信教
Don't know where God is but the Devil is in the details
其實若果人民力量講唔掂,結果都會係開片。
武力始終都係終極真理,夭主都係靠佢食糊。所謂不流血,只係一個假象,其實背後都一定要有流血的威脅,您以為真係可以感化馬可斯?咪天真啦 --- 不過您唔天真又唔會信教

沙文 發表於 2011/10/30 09:50

長篇大論的廢話, 托咩!
簡單答: 係咪有不流血革命發生過?
簡單答: 冇不流血革命發生過
示威時界損手都好平常
而眾多女示威者冇理由個個都並非經期即使阿基諾夫人本人時芳齡53, 亦未必已更年期,很可能1986年2月16日-22日期間都有流血
Don't know where God is but the Devil is in the details
怎麼原因你慢慢研究, 總知:「無不流血的革命!」 是不成立的。
beebeechan 發表於 2011/10/25 20:06

好叻喎!~(不過我都只係話「往往使用武力」之嘛)
雖然大部份革命都是要淌血, 仍然有革命可以是和平地完成的, 可能你太善忘, 或這些歷史片段發生時你尚年青, ...
beebeechan 發表於 2011/10/25 11:24

更正一下,蘇聯於1991年解體(路過)
好叻喎!~(不過我都只係話「往往使用武力」之嘛)
抽刀斷水 發表於 2011/10/31 17:39

你都未叻, 你只係話「往往使用武力」, 無話要使人「流血」.
你咪呦到無得駁時便玩文字考究哩.
更正一下,蘇聯於1991年解體(路過)
jiisui 發表於 2011/10/31 19:47

擺左六日都無人識更正
好采有你路過
回復 16# beebeechan

夭主教擺得仲耐啦。但係終會有更正的一天
回復  beebeechan

夭主教擺得仲耐啦。但係終會有更正的一天
沙文 發表於 2011/10/31 23:10

咁即係幾時呀? 等左2000年哩啵
回復 18# beebeechan

傻咖您?更正咗幾百年啦
http://www.lsmchinese.org/big5/0 ... /1-1/05catholic.htm
高級模式 | 發新話題
換一個