返回列表 回覆 發帖

我生於一個耶和華見證人的家庭,我十分痛苦

回復 40# beebeechan

我已講了樓主距離畢業只有數個月,數個月後找到工作,就會有自立能力。

我真不知道你的時框是定了多少秒。
回復  beebeechan

我已講了樓主距離畢業只有數個月,數個月後找到工作,就會有自立能力。

我真不知 ...
抽刀斷水 發表於 2011/11/21 13:29

以樓主既學歷工作經驗,入職人工除去食用交通費,租個劏房也掹掹緊。係咪要租個床位呢?
樓主是否願作出這犧牲來換取自主先?
呢個要樓主自己來衡量勒。
我覺得如果樓主你屋企真的是愛你這個兒子的話
就算你搬了出去住,佢地都唔會真的同你斷絕來往的
我諗佢地當時咁講,只係想大你兇你而已。等你受制於他們罷了
你要同佢地講就算他們控制到你肉體返教會但總不能控制到你個心信唔信耶穌
問他們這樣有意思嗎?這樣逼迫法真的會令人相信他們的神嗎?
回復 42# beebeechan

咁你就唔可以話係「辦不來」啦。

To be or not to be,佢都有得揀丫嘛。

同埋如果大學畢業,搵到工後响新界租間屋仔,你認為有咩係支持唔到呢?

咁你就唔可以話係「辦不到」啦。

To be or not to be,佢都有得揀丫嘛。

同埋如 ...
抽刀斷水 發表於 2011/11/21 15:19

我,(或者包埋了解佢既父母)睇死佢唔會放棄現在的,去「住間屋仔」卦。
回復 45# beebeechan

你睇唔睇死佢係另一回事,佢有無得揀又係另一回事。

仲有,呢個係「離教者的支援」分區,你要係度睇死人同埋唔支援人離教,唔該過主。

你睇唔睇死佢係另一回事,佢有無得揀又係另一回事。

仲有,呢個係「離教者的支援 ...
抽刀斷水 發表於 2011/11/21 15:36

好似當事人都認為在經濟狀況不許可下,目前是不願揀你所指的路。
所以,你既建議是不可行。

樓主是想要一個不用離家而又可離教的方法唶。
我,(或者包埋了解佢既父母)睇死佢唔會放棄現在的,去「住間屋仔」卦。 ...
beebeechan 發表於 2011/11/21 15:26

或者到佢去到最痛個時,就激發到佢0既決心呢,世事好難講,唔好咁快就睇死人啦
或者到佢去到最痛個時,就激發到佢0既決心呢,世事好難講,唔好咁快就睇死人啦 ...
AmiHO 發表於 2011/11/21 15:50

我比較反對的是朋友一向你訴婚姻的苦,你一開口便叫人:離婚囉。
廿歲仔的確未必能一下子有豐厚的收入,如果給我選擇,我會情願捱窮也不願意也賺來的錢供養一個無愛的家庭並與我無關的教會。這對父母假如是我的父母,我一定不會妥協。只要我有餓不死的把握,我會立即離家出走,找一處屬於自己的天地。床位也好,訓街也好。父母一天未接受到我已長大的現實,大家就各不相干。與其同住辛苦,分開對大家都有好處。
我有一個夢。
離教者之家能夠成為一個讓基督徒認識愛和學習愛的群體,大家言歸於好,主內主外一家,四海皆兄弟。
一切爭戰和怨恨,都是浪費氣力的無聊動作。
大家省回這些寶貴的力氣,便可以為世界作出更美好的建設。

親愛的朋友,有心聲無處傾訴?
主夫人願意成為您的聆聽者。
我比較反對的是朋友一向你訴婚姻的苦,你一開口便叫人:離婚囉。
beebeechan 發表於 2011/11/21 15:55

我睇樓主所講,佢已經平心靜氣同佢父母溝通過,但總是不得要領,看來只有去獨立搬出去住,才能解決到問題,一個想把樓主控制得貼貼服服的屋企,一個想擺脫屋企的枷鎖想自由的樓主,兩者還繼續勉強相處下去的話,遲早逼到樓主透不到氣來走上不歸路,這樣的悲劇有人想見到嗎?
或者beebee既「睇死」反而可以對樓主起到激勵作用既,who knows?

人生的美好在於未知。今日你離開「溫暖」的家園去訓街、去住劏房,或者會遇到更美妙的事情也不一定。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

講真,「離教」容易,「離家」難。這不只是錢的問題,俗語說:「切肉不離皮」,和家人20多年的關係、感情,也不是說割捨就割捨的。坦白說,「耶證」在不少基督徒/前基督徒眼中,與「異端邪說」基本上已畫上等號。希望你原諒我的坦白,我想說的,是這裡最清楚你家庭對「耶證」信仰的種種恐怕只有你自己,而教義雖有經有典,不過我想某程度上也存在interpretation的空間,何不試試「以己之矛,攻己之盾」,找出教義當中可能存在interpretation的點,嘗試以柔性一點,溫和一點的方法向父母表達你一展所長的意願於教義當中的合理性?至於具體如何做,恕我沒法教你,因為正如先前提及,我以前於教會所認識的「耶證」,就只有其「異端」性,並沒有什麼實質了解...

另一方面,我認為「好女兩頭瞞」其實也是一種生活智慧。我們在辦公室,在家,在朋友、情人面前,不也有好幾副樣子嗎?什麼是「真」,人越大,越發現何謂「真」,有時只有自己才知道(甚或連自己也瞞了,才是箇中強手...)。假如真相(或真理?)不能救人,卻可能會殺人(譬如你說令堂不能受刺激),那麼堅持自己的「真」,是否必然完全正確,意義又在那裡?會不會只如電視廣告說「赢左場交,輸左個家」?

我也同意其他朋友說,自由與親情實在兩難全。如果你有天放棄信仰追求完全的自由,那也應該是你要離家的時候了,因為你的虔誠家人定必會選擇與你劃清界線。個人認為看信仰比親人為重實屬不智,不過對於「敬虔」(或「盲信」)人士,這根本是夏蟲不可語冰。在這之前,如Ami所說,做好「安全措施」會讓麻煩更少一點吧...

你還年輕,前面路長著呢!未來就像空白的筆記本,記著,你永遠有權選擇下一頁該如何寫。Good luck!
回复26#bbc
quote:"....那麼, 給你現在有二, 三十萬資產有能力經濟獨立了, 你便開門便走之大吉?"

言下之意,你是否可以经济支持呀?

我老妈都好烦,系咪你又俾二、三十個嚟用住先架?
回复26#bbc
quote:"....那麼, 給你現在有二, 三十萬資產有能力經濟獨立了, 你便開門便走之大吉?"

...
ali 發表於 2011/11/22 00:59

你發錢寒咩!
一提到錢, 你乜尊嚴都無哂既?
又乞又爹又哎又西....

喂...喂....你咁想要錢?
我俾廿, 三十個你, 你幫我舐腳趾罅,
你做唔做呀?
做....就過數比你喱.

當年好多神父都想舐我腳趾,我卻狠心的拒絕他們舔,

不知現在困頓的我,是否是一種報應呢....

我自己知道有些神父是不會愛我的,我也要因而忍受苦難,是不是起初的我做錯了?
回复55#bbc

quote:"我俾廿, 三十個你, 你幫我舐腳趾罅,"

将你对脚嘅写真Post上嚟睇吓丫!
回复55#bbc
将你对脚嘅写真Post上嚟睇吓丫! ...
ali 發表於 2011/11/22 13:35

當然是比不上志玲哩!

未至有香港腳, 不過, 老泥就少不免勒.
回复58#bbc

志玲D娃娃音太扮野。老泥即系死皮,上大6搵个杨州师傅刮刮脚就靓嗮啦!
如果樓主不嫌辛苦既話,有八、九千蚊人工就可以自立的!
樓主可以選擇較偏遠的地區租住,有些地方千幾蚊到二千蚊都租到地方!
只要唔放棄就搵到出路,我支持你!
高級模式 | 發新話題
換一個