返回列表 回覆 發帖

[新奇發現] 已故神父聖痕造假

【本報訊】已故天主教聖人庇護神父(Padre Pio)雙手的聖痕,被指是以腐蝕性的石碳酸偽造。意大利歷史學家盧扎托指,梵蒂岡圖書館發現庇護神父偽造聖痕的證據。庇護神父雙手有着跟耶穌釘十字架一樣的傷痕,五十年來一直流血,更有能力替人治療,一九六八年離世,終年八十一歲,其後獲封聖人。

http://the-sun.on.cc/cnt/china_world/20111117/00423_008.html
這位聖人聖比奧神父締造的奇蹟, 不止是身上有傷滴血。

據說他還有其它的神通本能:
(1)分身在不同地點亮相的神通
(2)治癒信徒疾病
(3)包括預知人未來的命運、未聽人告解就知道信徒所犯的罪行等。
(4)死後四十年屍身無腐爛, 並可公開給人瞻仰。

(5)在生時身體散發鮮花香味。

用硫酸來造五傷之說, 未能推反聖比奧神父其它的神通能力。
況且, 驗視過聖比奧神父傷口的人對傷口的描述與由硫酸造成的不一樣。
你要拆穿魔術師的所有魔術,才能確定他只是一個魔術師而非有超能力的人?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你要拆穿魔術師的所有魔術,才能確定他只是一個魔術師而非有超能力的人? ...
抽刀斷水 發表於 2011/11/22 15:11

你係細路bb有咳,你就話係肺炎啫。
回復 4# beebeechan

你細路一咳就話佢有病同佢請病假,就總係睇唔出佢係扮野果下死。
回復  beebeechan

你細路一咳就話佢有病同佢請病假,就總係睇唔出佢係扮野果下死。 ...
抽刀斷水 發表於 2011/11/22 16:19

就係佢唔止咳,有發燒,流鼻水,攰,無精打采,無胃口,。。。咁仲請唔請病假呢?
點解知道佢扮得咳,又唔懷疑一下佢其他病癥係咪扮既咁蠢既?
喂。。。。佢發燒,攰,無胃口,流鼻水都唔扮時,咁係咪仲係扮咳?
咁依家證實左佢係扮咳喎。
多口插句咀,其實根據聖經記載,耶穌乜神蹟都玩過(死而復活都得),點解現代信徒仍然要以神蹟人員是否擁有「神力」來決定其人是否「神聖」?玩得再大總大唔過耶穌卦?
假如跟过旅行团去北京的人,应该都跟导游去过宝树堂;在演讲厅里有个『香港吴刚』师傅表演赤手拿烧红的铁链,然后就说手掌受到2/3级烧伤。此时助手取出『宝扶灵』让师傅塗在手掌中,当然原来所谓被烧伤的手掌便马上痊愈了。往後当然是卖药的时间到了。。。。
神父演『神迹』,往後也当然是收奉献。。啦!
多口插句咀,其實根據聖經記載,耶穌乜神蹟都玩過(死而復活都得),點解現代信徒仍然要以神蹟人員是否擁有「 ...
Jennifer 發表於 2011/11/22 21:46

你咁講會唔會本末倒置呢?

醫生要判斷BB是否肺炎, 會睇睇佢有無持久咳, 發燒,
聽下呼吸時肺部是否清晰, 有無痰.....之類之類.

教會要判斷一個人是否聖人, 都要睇幾樣野架嘛...(包括, 佢生前有無行過神蹟)

你咁講, 好似是醫生為了要証明你有肺炎, 整到你有咳.
假如跟过旅行团去北京的人,应该都跟导游去过宝树堂;在演讲厅里有个『香港吴刚』师傅表演赤手拿烧红的铁链 ...
ali 發表於 2011/11/22 23:16

末世時, 假基督都會出現, 何況是假聖人, 假神蹟?
所以教會判斷一個人是否聖人, 都是經過繁複審理, 通常要事人死後五六十年才考慮封聖. 所謂, 要經得起時間考驗.
神父演『神迹』,往後也当然是收奉献。。啦!
...
ali 發表於 2011/11/22 23:16

神父做完「神蹟戲」都無錢落袋架啵,
咁落力扮演為咩?
回复13#bbc
quote:"所以教會判斷一個人是否聖人, 都是經過繁複審理, 通常要事人死後五六十年才考慮封聖. 所謂, 要經得起時間考驗."

教廷想点都得啦,圣经都無话要封圣!
回复14#bbc
quote:"神父做完「神蹟戲」都無錢落袋架啵,
咁落力扮演為咩?"

钱虽然系万恶,但神父未必等钱驶。神父可能钟意其他野嘅,一样可以奖励神父;例如:小朋友(特别系男孩子)、帮吓D性工作者之类。
况且食君之禄,担君之周。帮教会搵番D收入都好应该嘅!
回复13#bbc

教廷想点都得啦,圣经都無话要封圣!

ali 發表於 2011/11/23 01:23

乜聖經中又有話要信聖經先可得救架咩?
回复14#bbc

况且食君之禄,担君之周。帮教会搵番D收入都好应该嘅!
ali 發表於 2011/11/23 01:35

乜教會要上演神蹟戲來收入埸費架咩?
乜聖比奧神父治病要收手續費架咩?
大衛魔術師可以把自由女神變不見
還可以穿越萬里長城
造假的事情大家都會...包裝好不好而已
差別只在錢賺多賺少
還可以賺免費的苦力...
自由主義者的原則...有而且只有一個...就是把人當人...殷海光
回复17#bbc
quote:"乜聖經中又有話要信聖經先可得救架咩?"

真系好感动从你心底里说出这一句。。。之唔系基督徒自作多情咯,揽住本红边黑皮當系宝!
高級模式 | 發新話題
換一個