返回列表 回覆 發帖

死人去打仗? !

死人去打仗? !
列王記上
16:6 巴沙與他列祖同睡、葬在得撒.他兒子以拉接續他作王。
16:8 猶大王亞撒二十六年、巴沙的兒子以拉在得撒登基作以色列王、共二年。

聖經說巴沙死於亞撒二十六年

歷代志下
16:1 亞撒三十六年、以色列王巴沙上來攻擊猶大、修築拉瑪不許人從猶大王亞撒那裡出入。

但竟然在亞撒三十六年可攻擊猶大?!
對圣经内容唔驶咁认真啦!就算耶稣出世都系段古無痛苦。十几二十年嘅误差都算少了!圣经话人类历史只有大约6千年咪仲离谱啦!
咁如果跟本唔係誤差呢?
唔係誤差,跟本就係錯哂
引用mythbuster:totally busted
路人甲
有南北兩國嘛,濃力同西歷都唔同啦。

蛋糕兄,睇舊約做咩? 睇死人咩。

我地要找出聖經的錯處!!!!
道可道,非常道。名可名,非常名。
回復 5# 啤酒狂人

濃力同西歷差咁多年?
回復  啤酒狂人

濃力同西歷差咁多年?
芝士蛋糕 發表於 2011/12/18 12:18

虧你還有點半信半疑。。。。。嘿!
半信半疑??
信在那裡??
芝士蛋糕,你搵得出咁刁鑽嘅「錯處」,冇理由搵唔到解釋點解有錯嘅相關資料wor...
http://www.ccbiblestudy.org/Old%20Testament/14%202Chro/14GT16.htm
芝士蛋糕,你搵得出咁刁鑽嘅「錯處」,冇理由搵唔到解釋點解有錯嘅相關資料wor...
...
Jennifer 發表於 2011/12/18 18:25

說明佢唔係「搵」, 只是「貼」。
貼街招, 地鐡門口, 行人天橋派傳單者係唔需要知佢派既單張內講乜。
...
Jennifer 發表於 2011/12/18 18:25

睇到我笑~~
「Asa並非指亞撒統治期間,而是「亞撒之國」,意即南國猶大(亞撒是猶大王),以別於由北面十個支派組成的以色列國。以色列分為南北兩國,始于羅波安之時,即九三一或九三0年,於是,第三十六年即是主前八九五年。因此,巴沙有可能在這一年攻擊猶大(參Leon Wood,IsraelHistory P.346,指出巴沙攻擊猶大之事,發生於亞撒第十六年或主前八九五年)。照此推論,歷代志編者所抄錄的那份古老的猶大官方記錄,以九三一年為南北國分列之年,而代下十六1的「三十六年」,乃由九三一年開始計算。另外,十五19的「三十五年」,亦由南北國分裂時開始計算。但自此以後,歷代志編者的選材,似乎又再轉回以登基年記載時間的資料.........................」
聖經果然是由人作的,喔呵呵!
睇到我笑~~
「Asa並非指亞撒統治期間,而是「亞撒之國」,意即南國猶大(亞撒是猶大王),以別於由北面十 ...
芝士蛋糕 發表於 2011/12/19 10:39

仲有呢個~
「 至於第二個解決方法,由奇裡提出,他認為代下十六1的「三十六」及十五19「三十五」,都是手民之誤的結果:前者應該是「十六」,後者是「十五」(參Keil and Del1tzsch,)Chronicles,pp.366-67)。假如原稿將「十六」的讀音全部記下(sissah 'asar),就不可能與「三十六混淆(selosim wases)。但經文若以希伯來字母記數方式來記載這個數字(並非埃及伊裡芬丁蒲草紙的記數方式),「十六」就極容易與「三十六」混淆。因為在主前第七世紀開始,代表「十」的字母yod,與代表「三十」的字母lamed非常相似。只要原稿有小小污點或破損,抄寫員就極容易將yod寫成lamed,結果,出現了二十年的時間差距。這個錯誤之所以產生,極可能是代下十五19首先被抄錯了(將原來的「十五」誤看為「三十五」);當這位抄寫員(或稍後時期的另一位)抄至十六章一節時,便誤以為「十六」是「三十六」之誤(因為十五19已被改寫為「三十五」),於是,他便在自己那份抄本中將「十六」改為「三十六」。..........................」

聖經果然是由人作的,笑死我啦~喔呵呵!
仲有呢個~

聖經果然是由人作的,笑死我啦~喔呵呵!
芝士蛋糕 發表於 2011/12/19 10:46

你是用"笑"來掩飾你的無知罷

睇你既反應便知你是今天才懂得有這些詮釋存在咁囉。
聖經果然是由人作的,喔呵呵!

芝士蛋糕 發表於 2011/12/19 10:39

聖經不是由人作,難道是由黑猩猩作架咩!
聖經不是由人作,難道是由黑猩猩作架咩!
beebeechan 發表於 2011/12/19 11:41

既然是人"作"的,就不是真實既記載,而是"作"出來的,對不對?既然不是真實記載,為何要相信聖經講既呢?
既然是人"作"的,就不是真實既記載,而是"作"出來的,對不對?既然不是真實記載,為何要相信聖經講既呢? ...
大黃傻貓 發表於 2011/12/19 19:04

以上的書, 通通都有個「作」者架。
嗯。。。。。呢d書乜係「作」架。咁是"作"出來的,對不對?既然不是真實記載, 你唔好咁認真哩啵!
係咪咁?

你老左呀, 退化了咩? 用d咁低既論點來作論既
回復 16# beebeechan

有個作者就係正常嘅。要四十幾個作者就騎呢嘞。
回復  beebeechan

有個作者就係正常嘅。要四十幾個作者就騎呢嘞。
沙文 發表於 2011/12/20 11:11

73本書, 40幾個作者, 有乜咁奇?
見識少, 少見多怪
你是用"笑"來掩飾你的無知罷

睇你既反應便知你是今天才懂得有這些詮釋存在咁囉。 ...
beebeechan 發表於 2011/12/19 11:32

你是用"見到人笑耶教"來掩飾你的無知罷

睇你既反應便知你是今天才懂得有這些詮釋存在咁囉。
你是用"見到人笑耶教"來掩飾你的無知罷

睇你既反應便知你是今天才懂得有這些詮釋存在咁囉。 ...
芝士蛋糕 發表於 2011/12/20 11:23

咁等我教你點回帖
你應就Jennifer的回帖, 人地俾出了兩個解釋, 咁解釋那裡可笑, 點解要笑既理據你講出黎,
不是擘大個口, 白痴地笑. (雖然這是你的長項)
高級模式 | 發新話題
換一個