返回列表 回覆 發帖

天主教香港教區主教湯漢獲任命為樞機

天主教香港教區主教湯漢,獲教宗本篤十六世任命為樞機,成為歷來第七位華人樞機。前香港教區主教陳日君就在零六年晉升為樞機。

教宗的任命儀式將會在下月十八日進行,任命後會有一百二十五名樞機,有資格投票選出下任教宗。

http://hk.news.yahoo.com/%E5%A4% ... 9%9F-123000900.html
有資格投票選出下任教宗。

抽刀斷水 發表於 2012/1/6 21:30

同時, 也是有資格被選為下任教宗
原來教宗係小圈子選舉選出來的。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
原來教宗係小圈子選舉選出來的。
抽刀斷水 發表於 2012/1/7 18:54

唔通係一人一票公投咩
你娶老婆時係咪要經我投票通過架?
quote:"同時, 也是有資格被選為下任教宗"

任命教宗紧系用抽签啦,补选犹太个空缺都系抽签决定。乜你。。無睇圣经架咩!?
quote:"同時, 也是有資格被選為下任教宗"

任命教宗紧系用抽签啦,补选犹太个空缺都系抽签决定。乜你。。 ...
ali 發表於 2012/1/8 03:14

識多少少野先九翕哩
唔通係一人一票公投咩
你娶老婆時係咪要經我投票通過架?
beebeechan 發表於 2012/1/8 00:52

乜唔係有人反對就唔結得婚既咩?

quote:"識多少少野先九翕哩"

Lee个format系無料到嘅回答!bbc又词穷了!
抽签系个天决定,投票系枢机之间嘅利益交换!
抽签系个天决定,投票系枢机之间嘅利益交换!
ali 發表於 2012/1/8 23:58

咁個天決定左由主教團代辦嘛.
quote:"識多少少野先九翕哩"

Lee个format系無料到嘅回答!bbc又词穷了!
ali 發表於 2012/1/8 23:19

這些年, 來慣個版既版友都知我不會詞窮。
你擔心是你詞窮還好哩。
你詞窮也不是第一次耶!

講真, 我也不期望你咁快就斷氣架喎。
辯論, 有來有往, 有交流係好事。
quote:"這些年, 來慣個版既版友都知我不會詞窮"

那些年,你都系死鸡撐饭盖口者!anything else?!
quote:"這些年, 來慣個版既版友都知我不會詞窮"

那些年,你都系死鸡撐饭盖口者!anything else?! ...
ali 發表於 2012/1/9 13:30

咁係d「飯桶」蓋無力唶,壓不住死雞。
試下用壓力煲哩。
高級模式 | 發新話題
換一個