返回列表 回覆 發帖

主教恪守教規,殊堪嘉許

佢真係唔戴袋咖!

(法新社梵蒂岡4日電) 天主教教宗本篤十六世(
Benedict XVI)今天接受美國洛杉磯輔理主教札瓦拉(
Gabino Zavala)請辭。札瓦拉先前坦承育有2名子女。
梵蒂岡發表聲明說:「教宗已接受洛杉磯輔理主教
札瓦拉請辭。」聲明並未說明請辭原因。
教宗已要求對同性戀或結婚的神職人員採取行動,
並呼籲這些教士若不能信守守貞誓言,便應請辭。
洛杉磯主教葛梅茲(Jose Gomez)另外發表聲明說
:「輔理主教札瓦拉去年12月初告訴我,他育有2名子
女,現在已是青少年,他們和母親住在另外一州。札瓦
拉也說,他遞交辭呈給羅馬教宗,並獲接受。」
墨西哥出生的札瓦拉1977年獲任神父,在教會是具
有影響力的人物,曾經力爭美國廢除死刑,以及改善同
性戀者和墨西哥移民權益。(譯者:中央社王富民)
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔知主教的公子、千金係咪都信夭主教嘅呢?
係咪讀教會學校呢?受咗洗冇呢?點解本網唔派記者深入報道以上問題呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
咁本篤十六世要将Lee条友封圣咯!
回復 3# ali

其實,神父想娶老婆,technically係有路行嘅

教宗任命已婚牧師督導在美新信徒
更新時間 2012年1月1日, 格林尼治標準時間20:04

羅馬天主教教宗本篤16任命一名已婚原聖公會牧師督導在美國的聖公會信徒加入天主教教會的事務。
這位名叫傑弗裏·斯汀森(The Reverend Jeffrey Steenson)的牧師原本信奉聖公會教,並曾出任美國德州一蘇格蘭聖公會(Episcopalean)教會的主教;他現已皈依天主教。
斯汀森牧師將領導一個名為「個人皈依」(Personal Ordinariate)的組織。這個組織將使在美國的聖公會信徒在保持一些聖公會傳統同時也能加入天主教教會。
改信天主教的原聖公會神職人員可以結婚,無須遵守天主教神職人員必須終身禁慾的教規。
本篤16之所以首肯建立「個人皈依」組織,是因為有不少在美國的聖公會信徒不滿英國教會去年作出的允許女性神職人員升任主教的決定。
人手流失,教宗都唯有向現實低頭,開列head hunting特別優惠
人手流失,教宗都唯有向現實低頭,開列head hunting特別優惠
沙文 發表於 2012/1/20 00:27

你見識少唶
教會本來就有六品神職, 已婚者也可擔當。
回复4#沙文

technically都几复杂啵!天主教神父先要改入圣公会,结完婚又过翻底去『Personal Ordinariate』。梵蒂冈度条咁嘅桥嚟收靓,都搅尽脑汁咯!
回復 6# beebeechan

您見識少啫。以前係信公教前有老婆都要踢佢走嘅。今讓下又多一步,漸漸遲尐會改為教宗娶妾侍都得
回复4#沙文
technically都几复杂啵!天主教神父先要改入圣公会,结完婚又过翻底去『Personal Ordinariate』。梵蒂冈度条咁嘅桥嚟收靓,都搅尽脑汁咯!

ali 發表於 2012/1/20 00:37

估唔到你真係低得咁緊要
事奉教會,一定係只得當神父架咩?
回復 8# 沙文

據舊例,神父生仔,係要賣身為奴顧喎
http://www.newadvent.org/cathen/03481a.htm
回復  beebeechan
您見識少啫。以前係信公教前有老婆都要踢佢走嘅。

沙文 發表於 2012/1/20 00:39

你又要幾多斤束修?
願聞其詳啵
您出得起幾多?
您出得起幾多?
沙文 發表於 2012/1/20 00:47

你18, 22 咩?
問我:你出得起幾多?
你又唔知你五兜幾呀?
我問番你: 乜料咋?

quote:“事奉教會,一定係只得當神父架咩?”

咁修女都可以嘅。咁修女可唔可以又用过Lee招先过底圣公会,结完婚然后又翻兜『Personal Ordinariate』呢?
quote:“事奉教會,一定係只得當神父架咩?”

咁修女都可以嘅。咁修女可唔可以又用过Lee招先过底圣公会, ...
ali 發表於 2012/1/20 00:50

有配偶, 已經不能當修女, 神父。

要拋妻棄子來事奉神明, 只有佛祖才覺是偉大的行為。
陳世美不認妻咩

事奉家庭, 隣里也可以彰影天主的愛架啵。

儒家都有講:修身齊家治國平天下
家都未修好, 如何治國?
未學行先學走
quote:“事奉家庭, 隣里也可以彰影天主的愛架啵。”

之唔系,做乜鬼要做修女, 神父。。。搞到性压抑》性变态。
quote:“事奉家庭, 隣里也可以彰影天主的愛架啵。”

之唔系,做乜鬼要做修女, 神父。。。搞到性压抑 ...
ali 發表於 2012/1/20 01:03

結左婚既麻甩佬都可以十分之變態架
quote:“家都未修好, 如何治國?”

我都無话要上京考状元!?
quote:“結左婚既麻甩佬都可以十分之變態架”

系咪有野要分享?
quote:“結左婚既麻甩佬都可以十分之變態架”

系咪有野要分享?
ali 發表於 2012/1/20 01:07

你要到, 

18-22, 制服誘惑加送 BDSM,
high 爆你