返回列表 回覆 發帖

[發問] 希望大家聽聽我的故事

我細細個就比媽媽帶左去領洗,聽講當日打颱風橫風橫雨咁,或者其實我本來就唔應該信教啦……
大個小小之後媽媽就帶左我去教堂聽主日學,因為媽媽係主日學的家長義工(not導師),所以我比其他人早少少上主日學,上堂都係做下手工咁,識到朋友仔,幾開心咁.再遲少少媽媽就帶左我去一個教會組織度一大班人玩下學下做個好人咁啦.升小學果陣我去左間教會女校,果度D修女對教徒同非教徒都好友善,冇乜點叫人信教,只係叫我地要做個好人,上宗教堂都係聽下聖經故事咁,冇乜特別.上到junior2之後我星期六返學校學音樂,星期日好攰,無心機上主日學,媽媽見我辛苦,冇再要求我逢星期日都要去教堂,一個月去一兩次就算.D修女比人調左去另一間school.junior3果位好虔誠的老師教得好有品,逢係導人向善嘅教會都可以信,唔信教都冇問題,最重要係做個好人,天主教徒冇乜野特別勁過人,只係佢地相信天主.但係自從上到junior4宗教科個老師係D「半唐番」,上堂同學生吹水,成年冇教書,再加上呢年我揀左讀由學校開的主日學,修女教,不過佢好惡,唔似以前果兩位修女咁nice,我同果個教會組織D人又有D摩擦,冇再去(我的藉口是考中學好忙).我成績差,去左間無信仰鷄校,中一勉強領左教堂主日學嘅堅振(聖體聖事junior4搞掂左),冇再去教堂,好勤力讀書.F.2呀媽收到果個教會組織D人電話,媽媽問我去唔去聚會,因為以前我好唔鐘意果位導師已經冇再管我所屬果一Group,我可以放心參加,我覺得亦無不可,反正又唔洗死嘅,咁就去啦,去到見到幾乎全部都唔識,仲要個個大過我,響學校同D老友就話聲大夾惡姐,對住D唔識嘅姐姐真係嚇都嚇死,所以勁怕醜,佢地對我都幾好,之後又有CAMP去,其實都幾開心,因為唔算hardsell,又好少話將聖經掛在口邊,而且同性戀同婚前性行為都可以攞出泥講,算開通架喇,因為果期有位屬於果個教會組織的人(當然係去世了)當上聖人,所以都有講下,亦不是只睇好的一面,不好的也有談及,講好的一面多也正常吧,耶穌就話可能假姐,呢位聖人冇可能假掛.之後一直都有去下D活動,但係最近有件事令我好嬲,話說遲少少又有camp去,點知入營時間同我一早約好同學+老師去聽Concert做Project撞到正一正,camp site在新界,我D同學又住NT,咁聽完Concert搭MTR去到目的地個MTR station,我同個營友私下約好到時佢去MTR station上camp site就得啦,最多遲三粒鐘到.我就通知個負責人,係通知!!!點知佢話叫我一係去聽Concert一係去camp,又叫我咪去聽Concert,叫我上網抄,我話比佢知個Concert 係我個miss申請免費,涉及政府資助,報左名就一定要去,條友一於少理,話呢個係天主比我的考驗,呢個camp一年得一次,Concert成日都有,佢知我好想去Camp,所以就攞黎要脅我!
佢知我份Project唔一定要聽呢個Concert,求其一個都可以,但係依家我同D同學約好左,唔去唔得嘛!
我近年除此教會組織同新轉去嘅教區學校D活動以外,已無參加任何宗教活動,所以咁搞一搞,可能成了離教者.
我好彩,一直以來無論宗教科老師,修女,父母比我嘅價值觀都係「逢係導人向善嘅教會都可以信,唔信教都冇問題,最重要係做個好人,天主教徒冇乜野特別勁過人,只係佢地相信天主」,所以「耶教洗腦」云云通通都沒有遇上.........
朋友們和父母亦表示不會因我離教而離棄我,尊重我的決定.
我真係好迷茫,希望大家比D意見我.
看完喇。

看來你其實一直當教會聚會和活動是聯誼性質吧?老師、修女、父母都說信不信都可以,那麼你大可以順著自己的感覺吧,想信就信、想不信就不信,想或不想參加教會活動都可以的哩,一切都由自己決定。

(可能太自由又無所適從了嗎?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 2# 抽刀斷水

首先謝謝你的意見,其實我junior6時上教會主日學已經常常反駁導師的論點,導師亦十分樂意理性討論,令我受益匪淺,再加上上年去Camp的得着,所以我上教會不是「掛住玩」.....因為我有位信基督教(新教)的朋友邀請了我上她的教會christmas celebration+mass ,那才叫聯誼性質吧.我去了一次,再也沒去.
我的疑惑是我不知自己是認同某些神父修女教徒的價值觀,還是認同天主教教義,若是前者,離敎可也!
小孩子寫野唔中重點,多多包涵.
「逢係導人向善嘅教會都可以信,唔信教都冇問題,最重要係做個好人,天主教徒冇乜野特別勁過人,只係佢地相信天主」

你父母認為信教就是心靈寄托,就如同馬克思主義,毛澤東思想的魔子魔孫。真正追求宗教的人是因為要追求世界的真理。你是要心靈寄托還是要追求真實??

想追求真實也不要信教或盲信教,信科學。。。。。
回覆 3# Guest from 42.3.182.x

有時是很難分辨的。我們可以假設一個情況:當你熟悉的神父、修女,發現捲入性侵醜聞,原來他們根本是說一套、做一套,淫亂無度。

先在腦海好好想像一下這個假設。

然後,你是否還會信仰天主教、以及認同天主教的教義呢?
回覆  Guest from 42.3.182.x
有時是很難分辨的。我們可以假設一個情況:當你熟悉的神父、修女,發現捲入性侵醜聞,原來他們根本是說一套、做一套,淫亂無度。

.
抽刀斷水 發表於 2012/4/13 11:46

當你發覺有警察也在犯法時, 便認為法律不再有意義, 不用去遵守耶?
(相信任何一個地方也有會犯罪的警察罷.)
拿教義與法律對比不倫不類   你以為華人社會是伊斯蘭國家嗎?  拿教義當法律啊?  你以為神父修女是警察  有公權力啊?   完全是基教宗教霸權心態作祟   這種宗教你不信就別信   別管他教義如何   若教義主張和平反戰  那打戰的時候你不就要束手投降
拿教義與法律對比不倫不類   你以為華人社會是伊斯蘭國家嗎?  拿教義當法律啊?  你以為神父修女是警察  有 ...
Guest from 111.252.88.x 發表於 2012/4/13 12:37

世界上沒有不會病的醫生,
當然也沒有無犯罪的神父修女,
無犯法的神父修女卻又是多著的.
拿教義與法律對比不倫不類  

若教義主張和平反戰  那打戰的時候你不就要束手投降

Guest from 111.252.88.x 發表於 2012/4/13 12:37

拿教義主張和平就等同國家受侵略時便會束手投降, 才是真真正正的不倫不類罷
拿教義主張和平就等同國家受侵略時便會束手投降, 才是真真正正的不倫不類罷 ...
beebeechan 發表於 2012/4/13 12:53

難得逼逼兄您老還有國家至上地概念阿   我還真以為基徒心中只有天國沒有國家哩
世界上沒有不會病的醫生,
當然也沒有無犯罪的神父修女,
無犯法的神父修女卻又是多著的. ...
beebeechan 發表於 2012/4/13 12:45

無犯法的神父修女沒啥好特別強調地  這世界守法克己的人多的  守法是基本的公民素養罷了
但也沒必要替犯罪地神職人員辯解   否則只是讓人徒增反感
當你發覺有警察也在犯法時, 便認為法律不再有意義, 不用去遵守耶?
(相信任何一個地方也有會犯罪的警察罷 ...
beebeechan 發表於 2012/4/13 12:09

法律的意義在於有人遵守,有人執法,有人司法,有人立法。

假如再無人遵守法律,沒人執法,沒人司法,沒人修正法律,法律就沒有意義了。

神父、修女淫亂,違反教義,可以用作無人遵守法律的類比。

把這個情況推到至極:假如所有神職人員都不遵守其所宣揚的教義,說一套做一套,你會如何看待這套教義呢?我就認為這教義已沒有意義了。

一神教從來就不會放過異己.
    加入這種邪教, 就等於為虎作倀!禍害人類!
睇完大家嘅comment,我好亂.
說句實話就是不想請教那些天主教徒才向你們請教呀!
個人認為你們會比他們宏觀.
結果比條新教徒(beebeechan)響度發神經!
希望大家就我的經歷分析下好冇離教.....thankssssssssssssssss
回覆 14# Guest from 42.3.182.x

說到底,最終的決定都是由你自己來做,我在5樓說的只是其中一個方法,去分辨你相信的究竟是神父修女抑或是這個神(如有)而已。
回覆 15# 抽刀斷水

如果D修女神父真係咁,我會替佢地難過.
回覆 16# Guest from 42.3.182.x

替佢地難過之餘,對你對呢個宗教既睇法有無改變呢?
回覆  Guest from 42.3.182.x

替佢地難過之餘,對你對呢個宗教既睇法有無改變呢? ...
抽刀斷水 發表於 2012/4/13 21:15

你又會唔會自摑一巴:
去分辨你相信的究竟是神父修女抑或是這個神(如有)而已。

剛才叫人不要以神父修女的所為來作為信的依據,
呢頭就叫人: 拿, 神父修女都做錯野, 你對呢個宗教既睇法有無改變?
回覆 18# beebeechan

你有意無意曲解別人意思,樓主都覺得很厭煩了。
回覆  beebeechan

你有意無意曲解別人意思,樓主都覺得很厭煩了。
抽刀斷水 發表於 2012/4/14 09:57

咁我點曲解了你意思先?
高級模式 | 發新話題
換一個