返回列表 回覆 發帖

淺談「奧卡姆剃刀」原則

政府想減樓價,問題反而係在於「泛民主派」,和好多「理科人」,因為唔了解經濟學原理下,經常提出背道而馳的目標,令目標難以達到。

回覆 21# Guest from 203.145.94.x

講咁耐,你都只係cherry pick一啲無關痛癢嘅問題黎答。

但係,反而係泛民主派主動阻止「大規模填海」和「北部都會區」開發,因此,泛民主派表面叫樓市跌,實際暗中推高樓價。
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/25 17:20
政府想減樓價,問題反而係在於「泛民主派」,和好多「理科人」,因為唔了解經濟學原理下,經常提出背道而馳的目標,令目標難以達到。
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/25 17:23

咦,乜泛民主派冋"理科人"咁犀利,未35+都可以否決政府施政?
吖乜租管又係民主派冋"理科人"癈除嘅?
咁把砲,高鐵撥款又否決唔到?改議事規則又阻止唔到?不如你幫我數晒歷年來阻止到嘅法案嘛。真係比blame the victim更加犀利。

你啲claim,係ordinary 定係 extra ordinary 呀?(extra ordinary者,顧名思義,比ordinary 更 ordinary )
都係一個可能性,雖然可能性機會高,但仍舊係可能性,不是答案。由於無法證實其關聯,奧卡姆原則下,可以CUT。

話題要轉了嗎?
雖然泛民和無econ知識的市民,不能否決政府施政,但會有影響。
主動阻止「大規模填海」和「北部都會區」開發,會暗中推高樓價,係經濟供需定律,唔係假設,唔係可能性,所以無違反奧卡姆定律原則。
回覆 23# Guest from 203.145.94.x

我諗果啲Greenwich University 哲學博士同 Nottingham Trent University工商管理碩士對政府嘅影響,一定比啲民主派律師呀會計師呀教授呀要小得多啦。
回覆 23# Guest from 203.145.94.x

咦,乜泛民主派冋"理科人"咁犀利,未35+都可以否決政府施政?
真係比blame the victim更加犀利。
用五千億換取30年後樓價跌一千蚊尺?咁嘅假議題你都拎得出黎講,係咪其實再冇其他野可以講?
你連宏觀經濟有邊際效應都好似唔知,讀吓書先學人拋書包啦。
回覆  Guest from 203.145.94.x

我諗果啲Greenwich University 哲學博士同 Nottingham Trent University ...

拋到博士就死啦,點搞民主呀
民主係要大部分人識,要初中LEVEL
問題係我講那些,中四都有教,
但你中四無修就唔會識,就算你讀到博都係咁話
如果要民主,有需要把中四野downgrade to Form 3
回覆  Guest from 203.145.94.x

真係比blam ...
[

邊際效應唔係宏觀經濟學,微觀和宏觀都有
回覆 26# Guest from 203.145.94.x

冇時事常識,就冇㗎啦。
邊際效應唔係宏觀經濟學,微觀和宏觀都有
Guest from 203.145.94.x 發表於 2024/7/25 23:18

你講清楚啲啦唔該,唔急㗎,慢慢講。
早前有位版友話,香港2019年暴動主因,係貧富懸殊,住屋問題。反送中只係表象。
我話,就算係真,2019年暴動主題是反送中,政府不會收到。
就算政府知道,行政上也不可能處理,呢為遊行和暴動的主題唔係呢樣,會違反奧卡姆剃刀原則。

現在就要重溫一下政府官員張曉明在2020年6月紀念基本法頒佈30周年的講話:「那麼,到底甚麼是香港現在的主要問題呢?答案無疑會見仁見智。我認為,香港的主要問題不是經濟問題,也不是困擾基層民眾的住房、就業等民生問題,或者利益階層固化、年輕人向上流動困難等社會問題,而是政治問題。」
早前有位版友話,香港2019年暴動主因,係貧富懸殊
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/7/29 10:59

我諗你可以去報名參加無中生有之王大賽。
高級模式 | 發新話題
換一個