拒絕不等於仇恨

抽按:這篇值得深思

油尖多士 - 陶傑 2018-07-10

  英國一名基督徒醫生,因為堅持信仰,主張性別是天註定,而非自己認同所能決定,最終遭政府解僱。

  這名醫生在公立醫院系統的急症室任勞任怨二十六年,只因為不認同今天當道的政治正確的自我性別認同潮流,即如觸犯天條,罪無可恕。

  但醫生出於宗教信仰而相信性別天註定,不等於反對其他人去改變性別,畢竟,他從來沒有權力,也沒有發起任何政治運動,去限制或者剝奪其他人性別自主的自由,這才是言論自由,信仰自由的核心。正如美國曾經有一名基督教蛋糕店店主,也因為自己的信仰而拒絕一對同性戀伴侶的定單,最高法院判決店主勝訴,其實說穿了,拒絕一個人不等於仇恨,如此簡單而已。

  拒絕同性戀伴侶的定單,或者聲稱性別天註定,並不等於號召其他人發起杯葛,語帶恐嚇,在蛋糕店門口或醫院門口貼大字報,在同性戀或變性人的名字上畫大交叉,然後把他們抓起來公審或者公開羞辱,像中國文革時高喊打倒工賊、叛徒的口號,將有些人的名字畫上交叉,製造恐怖氣氛,務令被針對的目標精神受創,無地自容。個人的偏好和仇恨是兩碼事,有人喜歡蘋果,並不代表他憎恨橙。

  但今天的政治正確不但容不下異見,還倒打一耙,給這些異見貼上仇恨的標籤,既然性別自決的觀念值得包容尊重,為甚麼性別天注定的觀念就等於仇恨和邪惡,就應該打倒?比起這名醫生,到底誰才是真正充滿仇恨的人?

陶傑

http://hd.stheadline.com/news/columns/207/20180710/683113/
咁反對公民党的的士佬咪有權拒絕接載陳淑莊姐姐?
de omnibus dubitandum
我諗如果無明文規定不可拒絕提供服務的話,應該可以自行決定拒絕與否。

據我所知,的士司機、大律師,都係明文規定唔可以揀客既。
支持鼓勵每位離教者
咁的士司機、陳淑莊姐姐又会問点解做Bakery可以揀客,我就唔得,点解您又唔規定美心唔准揀客, 您仇恨我特登整蠱我乎?
de omnibus dubitandum
的士揀客,會造成短途客唔接,搞到尐人截的士截黎截去都截唔到,失去的士方便接載的原意。

大律師揀客,會引致有尐案件無人想接(例如勝算低、乞人憎既案件),咁個疑犯就失去公平審訊既機會嘞。

Bakery、美心揀客,你咪食第二間囉,又唔會影響到果個人餓死既。
支持鼓勵每位離教者
您可以搭第架的士, 又可以揾第個大律師
美心揀客, 都係失去方便食餅原意

設立造成例外的條例. 就顯得唔係才子所講咁大條道理
de omnibus dubitandum
你梗係未試過做短途客乞人憎,的士大佬吟吟沉沉定嘞。如果冇拒載法例,揀客揀到飛起,實截極都截唔到啦。

輸梗既官司,影響大律師個朵,有第二個大律師做咩?

食肆呢尐就無咁嚴重,相當於你想食肉唔會入齋舖,想食個雲吞麵走去甜品舖一樣,一樣會拒絕為你提供服務啦。
支持鼓勵每位離教者
食肆影響都很廣泛啫, 倘若基督徒開餐館, 貼出告示「離教者與狗不准入內」, 您係咪條氣順晒?
de omnibus dubitandum
加句「與狗」有貶低之意,如果唔加,相當於members only之嘛,何況見到滿店十字架刑具,請我都唔入去食啦。
支持鼓勵每位離教者
耶女waitress怕狗所以一定要加。
相當於 no dogs allowed之嘛, 您實接受格, 邊有貶您啫?


未必用刑具, 我老婆帶我去呢間嘅裝修就同一般餐廳一樣
http://thegospelcafe.ca/?page_id=205
de omnibus dubitandum
未必用刑具, 我老婆帶我去呢間嘅裝修就同一般餐廳一樣
沙文 發表於 2018/7/18 10:31



    你老婆用心良苦,特登搵間無刑具既福音餐廳同你撐枱腳,你食得開心尐啦,唔駛理離教者與狗架喇。
高級模式 | 發新話題
B Color Image Link Quote Code Smilies
換一個