返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

據説上帝六日創世,休第七日。所以
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係on strike,係taking a nap.而家瞓醒嘞。
下文係:猶太佬學上帝。開六日工,休第七日。後來基督教演變成主日崇拜。但係佢地忽略了一個事實,上帝開六日工係日日通頂唔駛瞓的,而猶太佬同基督徒就好他條,每日都瞓番幾粒鐘。
其實有心學上帝,無心挨眼瞓,好似冇乜誠意咁喎?
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔係on strike,係taking a nap.而家瞓醒嘞。

沙文 發表於 2023/10/26 21:42
醒來勃起硬堀堀.....
回覆 2243# 沙文

你點知上帝開工嗰六日係通頂既呢?
回覆  沙文

你點知上帝開工嗰六日係通頂既呢?
抽刀斷水 發表於 2023/10/27 00:32

其實一個神不是應該冇日夜觀念,冇時間觀念,冇疲倦觀念的嗎?神啵!?
因為在本fairytale的描述,之前是沒有太陽月亮黑白,時間,什麼都沒有。

全靠呢個叫做天主的製造/創造/阿茂整餅,製作出來的疲倦,休息,白天黑夜,對不?
當然這位天主亦是從石頭蹦出來的…呀,sorry,石頭還未被創造。

自有永有是fairytale教的說法,
不過外太空的自有永有生物卻不像人類囉,(下面有圖)
所以照著天主造人,又是笨人才會信,…

不過有實證者可以提出,根據天主形象,我們係應該似以色列人。

什麼叫做休息? 什麼叫做白天黑夜?
這個神真是所有fairytale裡面最攪笑的一個,
有冇教徒可以答?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 2245# 抽刀斷水
因為如果有休息, 係會講明㗎嘛,如果唔係,佢做乜L嘢話畀你知佢第七日休息呢?
回覆 2247# 沙文

咁又未必既,唔通佢創世期間,痾屎痾尿、打乞嚏、R Pat Pat、打冷震,經文又要記載咩。
回覆 2248# 抽刀斷水

咩未必?如果佢有就一定會記低。
記唔禮得喺法庭發誓或者答老婆問話時點講?the
truth, the WHOLE truth, nothing but the truth.

若果講少咗就係不盡不實。而聖經係100%信實咖嘛
回覆 2249# 沙文

超,咁呼吸、眨眼、心跳、拔甩循環、甩幾條頭髮,又要寫明呀?
如果有就要咯,唔係點叫WHOLE
5:36

又不可指著你的頭起誓、因為你不能使一根頭髮變黑變白了。

其實這個theory係totally BS, 我向羅莎蓮指天誓日: 如果我日後對你負心一定會畀雷公劈死。我都唔可以使個天落雨啦, 但係都得骨

又例如, 公務員唔可以使旗上任何一粒星變做青天白日, 但係一樣有糧出

發誓, 同你可唔可以使指住發誓嗰樣嘢變, 其實係冇任何關係嘅

更何況, 唔好話變黑變白, 而家變綠變紫都得啦
2:16                耶和華 神吩咐他說、園中各樣樹上的果子、你可以隨意喫.
2:17                只是分別善惡樹上的果子、你不可喫、因為你喫的日子必定死。

3:2                女人對蛇說、園中樹上的果子我們可以喫.
3:3                惟有園當中那棵樹上的果子、 神曾說、你們不可喫、也不可摸、免得你們死。

大家有冇發現上帝同夏娃所理解嘅唔可以食嘅棵果樹係有出入嘅呢?

上帝指定一種樹, 但係夏娃得到嘅資料, 係某個特定位置嗰棵樹

佢哋對唔可以食邊一棵樹嘅理解係唔同喎

大家諗下, 喺上帝講完嘢之後, 嗰一種樹會唔會繁殖變多咗呢?

呢個誤會係點嚟嘅呢?

係因為其實上帝根本冇話過夏娃唔可以食任何一棵樹嘅果

夏娃之所以以為自己唔可以食, 係畀佢老公揸住雞毛當令箭點紅點綠,以訛傳訛之間所以就出現咗究竟係邊一棵樹都搞不清楚這個誤會

所以我哋對於原罪其實唔使咁介意嘅,純粹係一場誤會嚟嘅啫

上帝交代得唔清唔楚,做人既好難跟到架喎大佬。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
也不可指你的頭發誓,因為你不能使一根頭髮變白或變黑。

我老婆都親自證實耶穌係狗噏。
頭先佢照鏡,忽然間鬧我:“你睇下,我又畀你激到出多幾條白頭髮! 你肯乖乖哋嗰排我就唔會有白頭髮嘅。 ”
可見其實我係有控制頭髮變白或變黑的能力。
點解教徒自己都要柴耶穌台呢?
也不可指你的頭發誓,因為你不能使一根頭髮變白或變黑。

可見其實我係有控制頭髮變白或變黑的能力。

沙文 2024/1/5 18:07 提交

係喎。。。
例如:
日本number one…無味染。
Salon de Pro
"也不可指你的頭發誓,因為你不能使一根頭髮變白或變黑。"
咁樣講, 即係耶穌要求指住發誓嗰樣嘢, 必須係要宣誓人能夠施行一定程度的控制
咁我指住自己條j發誓應該ok啩? 我可以控制佢變軟變硬喎

"

我可以控制佢變軟變硬喎
沙文 發表於 2024/1/21 02:24

有冇失控...你想佢硬時佢就軟
高級模式 | 發新話題
換一個