返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

一個例子都搵唔到呀?
抽刀斷水 發表於 2023/6/1 12:46

只係說明是你搵唔到
征服者本身都會出書留名既,佢地當時都唔當印第安人係人,無乜罪疚感
...
抽刀斷水 發表於 2023/6/1 12:56

「佢地當時都唔當印第安人係人,無乜罪疚感」呢啲只係你的鹽與醋...不是出自作者原文。
征服者本身都會出書留名既,佢地當時都唔當印第安人係人,無乜罪疚感
...
抽刀斷水 發表於 2023/6/1 12:56

89年天安門事件, 91年五大訴求.....都有兩個版本既復述喇。
無傳教士的版本, 豈非更是一本獨秀?? 更加無罪疚感囉
只係說明是你搵唔到
beebeechan 發表於 2023/6/1 21:30

依家係你對你所聲稱「傳教士也經常向殖民政府抗議,反對政府人員奴役地方百姓」提出唔到理據,我問你係咪一個例子都搵唔到,你叫返我搵?
89年天安門事件, 91年五大訴求.....都有兩個版本既復述喇。
無傳教士的版本, 豈非更是一本獨秀?? 更加無 ...
beebeechan 發表於 2023/6/1 21:32

你改口承認有其他版本存在,即係我成功推翻咗你所講既「無傳教士, 這些惡行, 山高皇遠, 更加冇人知」啦。
你改口承認有其他版本存在,即係我成功推翻咗你所講既「無傳教士, 這些惡行, 山高皇遠, 更加冇人知 ...
抽刀斷水 發表於 2023/6/1 22:04

傳教士係講征服者「惡行」
戴卡斯蒂略就係講佢地點「英勇」作戰。
無傳教士, 後人只能知「英勇」的事囉

呢到係咪「成功推翻咗」:傳教士同殖民征服者坐埋同一條船, 就係同流合污
只係說明是你搵唔到
beebeechan 發表於 2023/6/1 21:30

只系說明是你根本无能够用搵唔到就
监人
赖后
(就像 - 基督教)
呢到係咪「成功推翻咗」:傳教士同殖民征服者坐埋同一條船, 就係同流合污
beebeechan 發表於 2023/6/1 22:12

就只係靠呢兩本書呀?之前仲實牙實齒話「傳教士也經常向殖民政府抗議,反對政府人員奴役地方百姓」咁喎,個訓令又解唔通,越揭越多屎。

做過咪認咗佢囉,反正可以話「唔應該用現代觀念判斷以前既事」丫嘛。
就只係靠呢兩本書呀?之前仲實牙實齒話「傳教士也經常向殖民政府抗議,反對政府人員奴役地方百姓」 ...
抽刀斷水 2023/6/2 12:27 提交

挑….
你拎嚟嗰本新西班牙信史咪咪又只係話西班牙人英勇作戰之喎。亦無話傳教士參與其中添。
你又何必刻意添加你的意思:傳教士與殖民統治勾結,幾一廂情願囉
高級模式 | 發新話題
換一個