返回列表 回覆 發帖

【原創作品】Hellboy決戰教會教徒耶毒焦點評述

那未你自己已經前設了聖經前後茅盾,你還解甚麼?解出來的不一定沒有合理的相反,意義何在?你又要話聖經前後茅盾,又要話聖經說要守律法,又不否認聖經說不用守律法,你自己的做法基本已經是自相茅盾。
jimmychauck 發表於 2012/10/16 23:06

聖經前後矛盾早就不是新聞,那有些經文要人有行為,又有些要人單靠信心,有什麼出奇?

反正我要帶出來的論點,就是你們基督教最賴以為聖的聖經,也是一本亳無公信力的垃圾。你們基督徒所信的宗教 - 基督教,就是一個沒有任何可信之處的垃圾,而你們之所以信,是因為你們斷章取義、莫視事實、指鹿為馬、誤人誤己。

亂倫不會生子?生子會絕後?你啥邏輯?google搜尋「獸父淫女因姦成孕」,你找不到上千條新聞?
彼等離教者宣稱人類進化而來,第一個人類出現時如何交配?第一個人類家庭出現時,和哪一個另外家庭婚配?豈不絕後?有現在你跟我在exchristian.hk討論?你啥邏輯?

絕後的原因是,近親(不只是人倫關係,最重要是基因的方面)亂倫定必胎死腹中或者出生後嚴重畸形缺陷,以至出生後不久死亡,根本沒有可能持續繁洐,總之,畸胎的父母輩無可能生產到現代眾多正常的人,因為畸形缺陷的父母輩再加上再一次近親亂倫所生的後代必因遺傳而畸形死亡,再加上由於上一輩也是畸形弱智的關係,根本沒有可能有能力在下一代年輕時給予適當的照顧養育,以至就算畸胎在後天就算能短暫存活,但不久便定必因身體缺陷和欠缺照顧而死亡。
    聖經前後矛盾早就不是新聞,那有些經文要人有行為,又有些要人單靠信心,有什麼出奇?

插部份:
    一、神將所有人放在耶穌裏,叫所有人無條件藉耶穌得救。
    答:要落在耶穌的地獄般的天堂的條件:

從你的回答,你一直只是在插「無條件」,不是幫你抽絲剝繭地談這麼久,還不知你在插甚麼。自己表達得不清不楚,命題也定不好,講甚麼人家?jimmychauck 發表於 2012/10/18 00:10

第一、命題唔喺我定,喺條友定。

第二、你自己理解力低關我咩事?

反正我要帶出來的論點,就是你們基督教最賴以為聖的聖經,也是一本亳無公信力的垃圾。

一點沒帶出來,你還以聖經很有公信力的態度解解解解解,一味說基督教的甚麼甚麼是錯的。jimmychauck 發表於 2012/10/18 00:10

笑死人,自相矛盾就是聖經其中一個本質,垃圾就是聖經本相,我導出了這一點,你為何還會以為我以聖經很有公信力的態度……?

而你們之所以信,是因為你們斷章取義、莫視事實、指鹿為馬、誤人誤己。

我那裡斷了?我把羅馬書三章八章一起解、雅各書連一起解,跟你講以經解經、前文後理,全部連一起解,你一句有敢回過?說你「斷章取義」,你一句有敢回過?現在把聖經斷開來解了(所以自然解錯了),說聖經前後茅盾,又還來說人「斷章取義」?你知不知道甚麼叫「斷章取義」?你說我怎樣錯,怎樣也輪不到「斷章取義」。閣下自己「斷章取義」地解得聖經「前後矛盾」,還好意思說人家「斷章取義」、「氣數已盡」,大概「醜」字也不懂寫。jimmychauck 發表於 2012/10/18 00:10

說你斷章取義,是你莫視我引用的經文,然後就憑羅馬書一兩章便斷章取義因信稱義是不用行為得救。仲有,我點樣斷章取義?分明就喺你順口雌黃,你當然識寫醜字,因為你是厚顏無恥。

絕後的原因是,近親(不只是人倫關係,最重要是基因的方面)亂倫定必胎死腹中或者出生後嚴重畸形缺陷,以至出生後不久死亡,根本沒有可能持續繁洐,總之,畸胎的父母輩無可能生產到現代眾多正常的人,因為畸形缺陷的父母輩再加上再一次近親亂倫所生的後代必因遺傳而畸形死亡,再加上由於上一輩也是畸形弱智的關係,根本沒有可能有能力在下一代年輕時給予適當的照顧養育,以至就算畸胎在後天就算能短暫存活,但不久便定必因身體缺陷和欠缺照顧而死亡。

你知唔知咩叫「絕後」呀?「立時絕後代」呀,查下字典唔該,用字準d唔該。
俾埋你啱呀,你咁叻,跟住你自己邏輯解埋落去丫(千祈唔好斷自己章取其他義呀托賴)jimmychauck 發表於 2012/10/18 00:10

你真喺蠢過隻豬,如果你生仔女,然後佢地全部死晒,而你再沒有生育能力,又或者繼續生下去也注定是兒女死亡,這樣我們便稱為絕後,因此我們經常會用到「從此絕後」這種講法。總之,照創世記的故事,由於亞當必絕後以及若不是亞當後裔便與原罪或罪性無關的關係,人類根本沒有可能遺傳到罪性或原罪,人類只是被你們基督徒老屈是萬惡不赦的罪人,其實根本與你們信的魔鬼無仇無怨,只是你們和你們信的魔鬼要侵略毀滅我們這個人類世界的藉口。

彼等離教者宣稱人類進化而來,第一個人類出現時如何交配?第一個人類家庭出現時,和哪一個另外家庭婚配?豈不絕後?有現在你跟我在exchristian.hk討論?你啥邏輯?jimmychauck 發表於 2012/10/18 00:10

這一層我不知,但由於人類遇到的是大概類同的生境,在這迫使人適應進化的環境下,人的祖先於進化的時候,應該是一批批的。

氣數已盡?hellboy一點自知之明都沒有。

閣下當然是氣數已盡,不過如果你想死雞撐飯蓋,我也可以倍你玩玩。
挑。。。唔夠人講又用呢招。

篇野係你貼係到,所以狗翕也歸你。
下次你做下過濾先哩,狗翕野咪亂貼,保 ...
beebeechan 發表於 2012/10/19 12:20

你講咁多都喺驚我會繼續挑戰啲基督徒,越來越多人離教啫,我唔會上當既。
觀察:一日到黑淨識得話人氣數已盡,隔左你十五個鐘,返屋企就答你啦,我等你答都等超過廿四個鐘,你自己豈 ...
jimmychauck 發表於 2012/10/20 00:41

你真喺蠢過隻豬,話你氣數己盡,喺因為見你黔驢技窮,再沒法提出任何有用的論點,而不是指你的回應時間。

條友話得救無條件,冇話聖經前後矛盾。jimmychauck 發表於 2012/10/20 00:41

廢話!話得救無條件已經證實喺錯!

你自己對聖經理解能力低,干我甚事?jimmychauck 發表於 2012/10/20 00:41

你的聖經知識比我缺乏,便話我理解力低,你一而再,再而三地信口雌黃誹毀我的聲譽,指鹿為馬,點唔關你事?講說話又不負責任,簡直卑鄙無恥!

離教者均為張開眼晴講大話的人
jimmychauck 發表於 2012/10/20 00:41

又再一次信口雌黃,不知所謂。

你說我「斷章取義」,是因「我漠視你引用的經文,然後就憑羅馬書一兩章便斷章取義因信稱義」,然後問你自己如何斷章取義?
唔......
我說你「斷章取義」,是因「你漠視我引用的經文,然後就憑雅各書幾句便斷章取義行為稱義」。明白沒有jimmychauck 發表於 2012/10/20 00:41

閣下黔驢技窮,已經要用到低裝老屈,我的論據明明也有包括羅馬書,與雅各書互相呼應,例如羅馬書 10:4「律法的總結就是基督……」,另外也有「希伯來書 12:25」「以西結書 33:12-19」「路加福音 第18章 」作互相呼應,如何斷章取義?

我完全沒有漠視雅各書,是你漠視羅馬書一二三章,解錯第八章,我已前的論壇post早對該些問題答過N次。
大把資料教你不斷章取義地解兩卷書,你自己漠視罷了。
因信稱義 VS 雅各書 (行為稱義)
http://cclvv.net/nituoshen/02.fuyinzhenli/chapter10.html
google搜尋
唔該你,除非你係大陸,google唔係咩難事
結論:不閱讀人家留言,懶於搜集資料,為離教者特色。

你指出的文章已經拜讀,而網上或書本上支持既要行為亦要信心的耶毒講法亦數之不盡,雅各書二章24節與及其他眾多經文亦已經講得好清楚,要得救是既要信心亦要行為。

咁即係你都唔知開初係點啦。

我話你知,不可和近親交配是摩西出埃及時的命令,當時人類平均年齡已因近親交配從900多跌到100多,再下來基因破壞才開始導致畸胎。
咩唔得呀,你連莉莉斯飛走都信,我講咩講唔通呀。

現代法律不容許近親交配,最基本原因是因為這樣會引致畸形,而不是聖經的教訓。仲有,人類有900歲命只喺天方夜譚,從地球歷史中,從來沒有任何證據能夠證明,不過這不就正正貼合你的無恥心意,就是信口雌黃嗎?

唔識睇聖經,唔識解聖經,唔識搵資料,唔識推論、雙重標準、答非所問、冇自知之明、睜眼說謊,這些全部都與你吻合。
那看閣下回應的高技:
你真喺蠢過隻豬,話你氣數己盡,喺因為見你黔驢技窮,再沒法提出任何有用的論點,而 ...
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:11

睇啲唔睇啲嚟講,你都算高超。
我需要宣佈會議結束?
哈哈哈哈。
剪布,素為不想別人發表不利於自己意見的用途,hellboy此倡議,可見其居心及根本不想討論。
jimmychauck 發表於 2012/10/20 01:08

哈哈哈?你那些又無論點又無論據的廢話,仲好意思話人唔想討論?
講得太清楚我怕傷你自尊心咋,
成個壇, 最不用驚的那位正是你囉.
beebeechan 發表於 2012/10/20 22:12

我知,喺既話你就唔會同我糾纏不清啦。你依家咪就喺驚我令到啲基督徒離教,所以同我糾纏不清即。估唔到我雖然喺全論壇最弱雞那個,都令你驚到尿都瀨埋。
對你俾論點?
屣料少少喎....用佛跳牆餵豬
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:16

你講咁多都喺想撩交唉啫,喺你啲咁嘅人先會咁無聊。
我高超過你是鐵一般的事實
有目共睹哩
起碼我不用一日信口雌黃幾次
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:14

你話有目共睹啫,除左呀jimmy爺之外,有邊個會睬你?
回招咁慢既?
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:21

我唔同你講野唔經大腦嘛。
係架, 我真係驚...
驚我講深入少少既野你都唔會明白.
同你?
爛口臭咀便可以了 ...
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:18

READ....
你都唔知幾睬我哩...
爭住回我帖
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:22

我咁叫睬你咩?我喺趕緊老鼠出屋咋。
挑...我地討論既野, 你曉咩?
你搭唔到訕, 學師仔坐定定學野哩
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:23

你唔講我先諗到,原來你完全唔回覆主題,喺因為你根本唔曉,你話我心地幾善良至得咖。而你心地就毒左啲。
腦栓塞? 咁慢呀
俾人劈幾下先回到一下
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:26

族族,你睇吓你心地幾邪惡至得咖,果然喺一個純正嘅基督徒!哈!
學藝不精呀你.....輸哂哩
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:27

頻率無你咁高即,攻擊力強嘛。
#61 我鬧你既...
你回人帖, 回左幾多同主題有既野呀又?
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:29

嘥氣啦你,過主啦你,阻頭阻世。
你又蠢又慢, 比不上我....
你眼紅啫
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:30

好野喎,dudu阿q精神。喺好似你啲咁「du du」嘅「du du」爛仔,先夠膽死講出。
我同你對話, 真係唔使用腦架.....所以無栓塞問題囉
乜你回我帖要思前想後架咩? ...
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:30

你都無腦,點用呀?
哈...你梗係想我過主哩....
我唔鬧你, 你可以好得戚
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:33

我緊喺得戚啦,你啲咁嘅「du du」,終於黔驢技窮,惱羞成怒喎,我直頭笑到你面黃啦,哈哈哈!
係強呀, 牽強丫嘛
beebeechan 發表於 2012/10/21 14:35

牽強險勝丫嘛,我唔介意喎。
高級模式 | 發新話題
換一個