返回列表 回覆 發帖

靈魂樂土的艱辛探索歷程

是否所有性罪犯都要閹?
還是只閹神父
神父這類軟弱的生物,最能夠保護他們免受撒旦引誘的方法,莫過於鎖起他們把他們關進監牢裡。 ...
龍井樹 發表於 2019/5/29 14:52

這個世界有好多令人感染到便至死的細菌, 病毒,
為免你這「軟弱的生物」受感染, 也應把你終生關在一個無菌房內,與世隔絕 ,
以策安全。
當聖殿掌管大地時,根據以下經文,就所有性罪犯都要閹架喇:

瑪竇福音:Chapter 5
29若是你的右眼使 ...
瑪竇福音:Chapter 5
29若是你的右眼使你跌倒,剜出它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裡,為你更好;
30若你的右手使你跌倒,砍下它來,從你身上扔掉,因為喪失你一個肢體,比你全身投入地獄裡,為你更好。

抽刀斷水 發表於 2019/5/29 23:38

根據呢段經文, 
基督徒, 誰個不是單眼, 傷殘的, 都不能上天國矣!?
你的意思是:因為相信經文而導致出現荒謬結果,因此經文另有解釋?

這種思考邏輯,就造就了千年神 ...
抽刀斷水 發表於 2019/5/30 01:10

難道你認為耶穌真是叫人剜眼, 砍手嗎?
叫人給人打左臉, 俾埋右臉佢打?
你的意思是:因為相信經文而導致出現荒謬結果,因此經文另有解釋?

這種思考邏輯,就造就了千年神 ...

這種思考邏輯,就造就了千年神學系統的建立,即是對聖經矛盾、邪惡意思的掩飾和改變。

即係當有人說: 今日天氣唔好, 落狗屎!
我唔會認為是有狗的糞便從天掉下來咁解
這種思考邏輯,就造就了千年神學系統的建立,

就是有千年神學給你參考, 幫你思考,
你卻不去參透一下,
只用你的兩毛錢釋經。。

猶如有超強的計算機你不用,
卻用打算盤來計數。
如果是免疫力缺乏症的病人,無菌室是常用的對策。
龍井樹 發表於 2019/5/30 15:58

不過依家係有人話個個神父都要閹。

即係無「免疫力缺乏症的病人」都要關,以防萬一咁話

係咪有點白痴莫辯?
回覆  逃出魔幻紀

明顯地,口語化來說,即是:

你[目及]女,即係姦淫咗條女,要挖隻眼出黎;你摸女,都即係姦淫咗條女,要斬咗隻手出黎。

這些都在回應「不可姦淫」的誡條,如果信徒把這段經文的強烈信息,強行「解釋」成那是其他比喻,說只是誇張手法,未免過於牽強。如此,「姦淫」應也是另有所指,十誡又要重新「解釋」成是比喻,這種釋經方法雖然無敵,卻也難以使人信服。

抽刀斷水 發表於 2019/5/31 20:59

你好堅持經文要有字讀字, 唔可以係比喻,誇張手法, 否則難以使人信服。
那為何讀到上主分開紅海, 上主幫若蘇厄打仗, 把日停止了一天。。。。
反基們(包括你罷) 便來說是以訛傳訛的神話罷!
耶穌把水變酒, 五餅二魚, 又會話係串通, 做把戲而已, 玩魔術。
要把神蹟淡化。

對「經文就一定另有解釋
這種態度,所以我也不嘗試說服你了。
」, 也是發生在你的理解上。

說簡單, 你的標準是:
讀法能抺黑信仰的, 對你便是真。
讀法是去歌頌信仰的, 便是神話, 迷信。
請問姦淫係咩比喻黎架?
抽刀斷水 發表於 2019/6/2 20:44

姦淫不是比喻。 
上文講既係, 耶穌說剜眼砍手, 是誇張寫法, 
不是說姦淫有另外意思。

人除了不要真正犯罪外, 連思, 言上的罪也要避免。

再者, 眼使人犯的罪, 不一定都是[目及]女, 思想上起淫,
唉,既然要神父獨身禁慾,但又不讓他們斷絕情慾,諸多理由推搪,保留了無法宣洩的性慾,結果就是持續不斷的 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/2 23:56

獨身禁慾唔係性罪過的原因嚟。
唔少已婚男女, 有窿用, 有插用...一樣係性侵, 性淫。。
主要都係人唔能夠好好控制『慾』, 
唔係因為無地方渲洩
結果就是持續不斷的神父性侵孌童個案出現
抽刀斷水 發表於 2019/6/2 23:56

持續不斷的神父性侵孌童個案出現時, 也是有持續不斷的普通人性侵孌童個案出現, 
唔好因為無報導, 無新聞價值, 就當無咁既事
但係性罪行既先決條件就係有性慾嘛,只要排除這個條件,就無法構成相關罪行。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/3 00:20

性慾, 你都有㗎喎,
係咪你就可以隨便渲洩?
但係性罪行既先決條件就係有性慾嘛,只要排除這個條件,就無法構成相關罪行。 ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/3 00:20

人人都有性慾㗎哩。。
你我他都要好好控制㗎喎。
係咪因為你亦會有性慾, 都會有可能犯性侵, 都要把你先閹了?
我又唔係聲稱禁慾既人,我既性慾仲有合法用途既。
抽刀斷水 發表於 2019/6/3 16:32

在正常社會倫理上, 你仍是要對你周邊很多女仕, (今日也要包括男仕)禁慾。 不是你想渲洩便渲洩。
當然, 只犯罪而不犯法的渲洩方式很多
簡單比喻:

一個揸住支槍既人,聲稱唔會用支槍。

請問佢做乜仲揸住支槍? ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/4 00:11

咁你有兩粒lin頭都係唔會用㗎哩
你又唔割咗佢?
簡單比喻:

一個揸住支槍既人,聲稱唔會用支槍。

請問佢做乜仲揸住支槍? ...
抽刀斷水 發表於 2019/6/4 00:11

又可以咁睇
神父雖然係發過願, 終身事奉上主。
不過, 人還是容許有自由旨意。
有神父覺得頂不住了神父的生活, 
是可以還俗的, 當回普通的信徒, 成家立室都未定。
有誰知將來會發生甚麼安排?
那時, 還俗了的神父條野便要拎嚟用㗎啵。
高級模式 | 發新話題
換一個