返回列表 回覆 發帖

[發問] 華人社會的實用宗教觀與三位一體

係囉, 
基督督說人有靈魂, 死後仍在的, 
就有人飛撲出嚟話白痴, 亂翕24, 人死燈滅.....

用另一套詞匯講哩。。。。人有法身, 報身, 應身
咁就有人, (有時係同一個人添) 飛撲出嚟話真係有智慧, 玄妙!
發人心省
唔係點解要叫呢類人做『反基』
因為係「基」野, 所以一定唔啱!要抗爭
逢基必反
對基不對事
大眾對佛教、道教所說的神,多視為神話故事,没十分認真。基督教就不同了,強要人信,不信就要殺 ...
旁觀者 2019/6/14 01:38 提交

佛徒鬼得閒同你講佛祖係神話故事
「富豪」的比喻更不知所謂。

不知所謂時,
你無以反辯

說明是很有所謂
開句聲已可令牠子女變好

咁鐘意園藝既人就收皮哩。。
個個買盤假花膠草咪得囉
唔使淋水,唔怕謝。
開句聲已可令牠子女變好,為何自己還要去變條屎蟲﹖你搞咁多做乜呀﹖
旁觀者 發表於 2019/6/14 01:38

你係大首富, 
你個仔咁同你講: 「老荳, 第日你死咗, 啲家產都係我㗎哩, 我使撚讀書, 你慳啲哩!」
(雖然都會講緊係事實嚟, 不過, 老荳都會幾心痛)
如果你回應不到, 
就說句:『不知所謂」哩!
勉強都可以係應酬咗㗎哩
基督教就不同了,強要人信,不信就要殺死。
旁觀者 發表於 2019/6/14 01:38

又套落番今日的社會時事上, 
你呢番話, 正如班憤青矒青咁, 以為逃犯條例一過, 
亞福亞水既大陸公安都可以命令港府交人咁...................好。。。很。。。。驚呀!!
其次,有錢不是萬能。一般反對三位一體的人,他們的理由不外乎是因為這個故事的劇情太爛。對生物學有一般認識的人都知道,人獸交是不能繁衍後代的。其他獸類的染色體數目跟人類的有所不同,根本就沒有結合和繁殖的可能性。自己同時是自己的父親和兒子,自己向自己禱告,全能上帝的兒子坐在他無處不在的父上帝的右邊... 凡此種種荒謬情節,有正常邏輯思維的人自然是不可能接受。

龍井樹 發表於 2019/6/14 10:46

無可否認, 「三位一體」是一個極難令人信「神是這樣的」概念,很爛, 很天方夜譚的鬼話.....

不過, 若然係『有正常邏輯思維的人』,用少少常理, 二千年來, 為何教會都要推銷這個咁難令人收貨的概念呢?
把神打造成 007, 蘭保打不死的形象, 塑造成 American Heros....不是更容易, 更叫座, 更討人好嗎?

因為教會的教長, 神學家, 參透了又參透了,即使科學是愈來愈倡明,
都明白: 神的確是這樣的囉。

你今日不明白三位一體是甚麼, 
好理解, 猶如。。。你不能向一個天生盲眼的人解釋說明甚麼是黃色, 紅色, 藍色。
但當人一旦有了視力時, 分辨紅黃藍,就不再是甚麼難事了。
一日你燈滅了, 化成煙, 以另一個形態存在時,
明白三位一體, 又可能是一件易如反掌的事。
回覆  beebeechan

荒謬=正確?

我為什麼不信西遊記裡面的齊天大聖?
龍井樹 發表於 2019/6/14 12:16

因為神没有向人啟示過, 祂是齊天大聖的模樣。
如果經書上是有這樣的啟示, 教會也會這樣說囉

你找找經上那處說了神是齊天大聖
共賞一下
荒謬=正確?

荒謬。。。也可以是出於不明白
不等如一定是不正確
荒謬=正確?

再說, 荒謬, 正確....有時只是人的主觀判斷來。
正如反送中, 103萬人上街,
有人說是荒謬, 有人說是正確。

荒謬=正確?

又說, 
今日是荒謬的事, 
明日便會是正確

猶如, 早四五十年, 你對人說十多廿冊, 每冊成千頁的百科全書,
都可以放入一塊比手指甲還少的片內。
那時, 人會說你荒謬
今日....絕不荒謬, ,是正確

當人有足既知識理解能力時, 以為係好荒謬既野都會係正確㗎啵。
回覆  逃出魔幻紀

耶教有很多專家,齊天大聖這種民間宗教當然不能相比。

還有,我恨惡散播謊言,但不恨 ...
龍井樹 發表於 2019/6/14 14:23

首要條件都係你要有能力去証明「那些是謊言」。
這點, 你便辦不來了

邏輯上荒謬的事情,任何時候都不會正確。
龍井樹 發表於 2019/6/14 14:21

對不信人, 整部聖經, 或基督教的主要教理...有多少是荒謬, non-sense,不合邏輯的事?
6日創世, 洪水滅世建方舟收容所有動物, 三位一體, 處女生子, 死人復活...
有邊樣不是 nonsense?
全部都是主要教理, 教徒照收, 照信無疑.
這就是信!
洪水滅世建方舟收容所有動物, 三位一體, 處女生子, 死人復活...
不過, 每一個表面是荒謬的故事下的深層教導, 都是很有邏輯的囉。
耶教有很多專家,
龍井樹 發表於 2019/6/14 14:23

你叫得人做專家, 那專家講的當有一定權威性, 可信性。
專家說了, 你又不想信, 那專不專都無分別了,
不如看看街口亞吹水陳伯點樣講仲好哩。。。。吹吹水
   「上帝兒子」移鼠就吹水話信佢嘅,可以「不怕踐踏蝎子和蛇」;「永遠不見死」;「永不饑渴」;有求牠的,牠必成就……
        先不講咁多,我放堆五步蛇俾你踩下,你可想試下﹖
旁觀者 發表於 2019/6/15 00:06

牧師父親的行為如何令人反感

你唔敢回應, 側側膊,唔多覺, 唔等如係老師無教過你
高級模式 | 發新話題
換一個