返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 主說: 當寬恕和孝敬父母

移鼠教訓徒眾:
        「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太 ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 03:03

你係唔知經中有要孝敬父母, 兄弟和睦既句子囉。
回覆  Dalvm
呢個話題其實好大好複雜,我仲未搞得掂。我曾經問過唔少資深嘅修女同神父,因為所有配件嘅都 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/19 23:27

政見立埸與信仰係兩回事嚟
同宗教信仰都可以有唔同政見。

呢位基督教朋友看來就唔多認同反送中

真正的基督徒林鄭與她的十字架
https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=13341&extra=page%3D1

其中一段話民眾為反一個人, 寧可釋放一個殺人犯。。。。不要公義
我幾認同喎。

經書中的對對錯錯, 經常都在日常生活中重重復復發生。
送中條例係天誅教徒鄭月娥提出嘅,天誅教香港堂口嘅頭頭陳日君等等都未有異議。
        理性思維者會問: ...
旁觀者 發表於 2019/6/19 23:51

吓,,,,,陳日君等等都未有異議?
乜你新聞觸覺咁遲鈍呀!(可能睇得《辟邪紀實》太多, 人都蠢咗)

陳日君有出嚟遊行㗎喎
証明呢位旁觀者係盲從一族
至於嗰條臺灣殺人犯,放咗佢大家損失唔大
size=2]beebeechan 發表於 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 15:42

嗯。。。。。
又不是我的女兒給謀殺了,
的確「損失不大」。

(那麼,第日也不一定是我的親朋戚友會「俾人老屈無辜辜變成殺人犯」,玩咁激,玩到咁大。。。為乜?)

香港人唔係成日上大陸消費玩樂,嫖。。。。又唔驚既?
要屈你
跟本唔使乜逃犯條例

要為政治目的而整你的話,就算是民主法制建全的英美加,歐洲。。。。都是一樣的黑暗,手段挪碴, 亦不需要甚麼逃犯條例才可入手。
但有些人認為政府是人民的公僕,仲食緊人民既糧餉。

...
抽刀斷水 發表於 2019/6/20 18:56

公僕是全人民夾份出糧俾佢地,
    不過,有啲人就要公僕只係服侍佢一個,要優先處理佢既需求
殺耶穌放殺人犯事件中,猶太人考慮嘅係:耶穌幫唔到或者唔肯幫佢哋現世即刻復國,亦都保護唔到佢哋免受羅馬攻擊,淨係識搞搞震去搗亂街市鞭打兌換店老闆,而且話佢個神幾威佢自己係猶太君王噉話,所以佢唔死勢必激嬲羅馬皇帝屠殺猶太人,因此必須殺耶穌以免禍,呢度有害怕同討好羅馬帝國嘅成分。
size=2]beebeechan 發表於 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 15:42

呢段分析有啲予盾。

一邊說當時猶太人期望有個默西亞,幫佢地趕走羅馬人,光復以色列。

下邊又說驚呢個耶穌默西亞「激嬲羅馬皇帝屠殺猶太人」「必須殺耶穌以免禍」?

咁當時猶太人想唔想推翻羅馬統治咁呢?

即係只想用和平示威 (最多掟幾嚿磚唶),係談判桌上使羅馬人徹出以色列的福地?
其次係香港政府同大陸係從屬關係,根本冇得say no,
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 23:25

咁2047年一到, 又根本唔使逃犯條例, 
送中無得反。
今日點撐, 最多俾你玩多28年。

咁2047年前, 快啲走?
呢樣嘢其實係噉嘅:嗰啲猶太人鋪曬啲衫同埋啲棕櫚枝喺地下高呼賀珊娜賀珊娜嘅時候,佢哋係諗住盼望左好耐 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/20 23:01

其實高呼賀珊娜賀珊娜, 又係咪同要釘死耶穌, 係同一班百姓呢?

耶穌背負十字架時, 路加福音中有此描述:
有許多人民及婦女跟隨著耶穌,婦女搥胸痛哭衪。
耶穌轉身向她們說:「耶路撒冷女子! 你們不要哭我,

如百姓都是想耶穌死, 抵佢死既心態, 應該係叫賀珊娜賀珊娜,
唔係『搥胸痛哭』
妖酋曾怒批梵蒂岡18宗罪
旁觀者 發表於 2019/6/21 00:17

https://kknews.cc/world/qey56g.html
原本只係15條 ,去到你到就加碼。。。。?
三條係利息?
忠告:借錢梗要還, 咪俾錢中介
呢到都要加呢種忠告:
轉載梗要查, 咪俾人呃哂
我都唔想坐洗頭艇或者第日比人引渡。
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 12:23

呢個星期, 睇班憤青既暴行, 泛民的咀臉。。。。
真係比送中更可怕囉
呢20年嚟睇住這種自由小啲小啲再少啲

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 15:56

講真, 又真係唔覺喎
20年來, 亂翕亂港既人愈嚟愈勁就真, 
啲人鐘意翕乜就乜, 
(好似呢個壇上既人咁。。。。好自由喎)
但係而家啲後生仔要喺社會上向上爬仲難過中六合彩,佢哋乜都冇,連希望都冇,

係咪呢個先係主角嚟呢?
依家出埸勒
各人有各人睇法啦,後生仔社會經驗少,血氣方剛感性思維多D,好正常,。

就係咁先至好煽
但係一個銀有兩面

依家班在警總, 入境處大樓既憤青, 
只係準擲銀時開公, 唔要字。
只睇一面
呢個moment 釘死派已佔多數。

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 13:42

猶如依家反送中咁?
唔通千千萬萬嘅耶穌門徒住喺城外,千千萬萬反耶穌嘅百姓住喺城內?

逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 13:42

都有理據㗎。
古代城市人口分佈不同今日的都會。
古代城市, 是窮人住在城周邊, 麻瘋病者更要住到武雷公咁遠
社會上的上層人仕, 經師, 祭司就住城內中心, 愈近大殿, 總督府, 皇宮就愈有體面。
呢班人係在羅馬統治下的既得利益者。
當然反對默西亞, 司祭又反對耶穌稱天主子, 拉走佢既客。

猶如送中, 反送中, 一時呢邊把聲大聲咗啲咁囉
耶穌死後,
有人拎出家族的一個新墓
有人唔怕, 向比拉多要攞番耶穌條屍
有人帶沒藥及沉香調和的香料,約有一百斤來殮葬耶穌
說明耶穌都有上層社會既支持者既, 只係唔夠人多勢兇, 無圍堵癱瘓總督府
我同作者嘅立場大纜都扯唔埋,講唔到。
.
逃出魔幻紀 發表於 2019/6/21 23:08

唔需要扯埋既,
各抒己見
高級模式 | 發新話題
換一個