返回列表 回覆 發帖

《返校》反思

回覆  龍井樹
bbc係鍾意辯論,而唔係鬧。閙個D係帶住仇恨,唔鬧衰鬧殘你死不瞑目噉嘅款,我真係好鄧佢哋辛 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 17:00

對某幾個壇者, 我真是在鬧囉。
因為他們根本不懂辯論, 連討論也不如,
跟他們辯論都是嘥膠氣
雖然耶穌會窒人,不過佢係最高智慧者,佢做到嘅野我哋未必做到,佢做嘢嘅目的我哋亦都未必完全明解,佢反 ...
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/26 23:15

你都識講哩, 耶穌是「最高智慧者,佢做到嘅野我哋未必做到」, 我只是很普通過普通既小小教友,
有的是一般人的脾性, 七情六慾。

而且, 耶穌也有頂唔順的時刻, 要在聖殿對商販『武力清埸』哩
(有無『無區別』鞭打群眾, 經上就無講勒, 或要召個特別調查委員會, 耶監會。。。睇睇)
公安條例17B應該入硬。
(2) 任何人在公眾地方作出喧嘩或擾亂秩序的行為,或使用恐嚇性、辱罵性或侮辱性的言 ...
沙文 發表於 2019/9/27 07:16

包唔包括啲廢青大聲叫: 五大訴求, 缺一不可
最多告噪音啫。
但係煽惑5000人非法集結開魚仔餅大食會就判得重尐
沙文 發表於 2019/9/27 07:50

秋高氣爽, 和你行山之喎
我既講法係,冇往績可以參考,冇辦法可以證明真偽既主張,隨便去揀支持或者反對,同賭舖大細冇分別。而你就將人生一切選擇都講成係賭博,以圖為賭徒解套。
龍井樹 發表於 2019/9/27 09:02

就好似買股票咁,
都唔係亂入市㗎啵,
要睇過往交易圖表,找出支持位(買入),阻力位(沽出)
公司業績,前景
唔係全部靠個賭字既
(雖然有啲盲毛真係賭)
不過,無論你做了多少功課,幾有信心,
都不擔保隻股升實,跌實。

基督宗教,可以睇以色列呢個民族 (上主選民嘛)過往歷史,
係咪同經上所講既落實呢?
信,都唔係盲目咁信既。

不過,無論你做了多少功課,
雖然好有信心,
都不會有個神出嚟俾個答案你既,
賭既成份唔多唔少都有。
對你呢種盲毛,乜都唔知時,
信有神,無神。。。。真係好似賭咁㗎咋。

我就唔認為我係在賭勒
你信個教定以色列?我講信上帝喎?除非你將教會或以色列等同上帝啦...
龍井樹 發表於 2019/9/27 10:51

上主用咗以色列做人辦。。。。

正所謂有辦你睇,信唔信由你
除非你將教會或以色列等同上帝啦...
龍井樹 發表於 2019/9/27 10:51

所以話你乜都唔知,咪真係買大,買細一樣㗎咋

你如何去判斷一個相士對你的批命, 係咪準架?
你當然會看也對你的過去, 現在一一講到幾多成準..
全中了, 那對他說你未來的, 都信信地卦.

聖經....也是對人說人將來的事
係咪可信?
看它對過去了的事 (天主對以色列所做的一切.......請看以色列歷史), 有幾多應驗了?
聖經所講的道理, 拿回現實生活中, 有幾多又應驗了?

將來會發生的事, 我點証明俾你睇會係咁, 發生了的事才可引証.
不過, 過往業績就擺咗上檯勒
(你唔去睇, 係你既事)
我前日求完黃大仙俾神力我,尋日一腳踩中狗屎就有飛機響我頭頂飛過,你係咪要改信黃大仙?

好地地有飛機 ...
龍井樹 發表於 2019/9/27 11:14

雖然我唔明你想翕乜春夏秋冬
睇就似乜『太子站死咗三個人』既「和你吹」
你咪當我後曱甴廢青
我前日求完黃大仙俾神力我,尋日一腳踩中狗屎就有飛機響我頭頂飛過,你係咪要改信黃大仙?

好地地有飛機 ...
龍井樹 發表於 2019/9/27 11:14

睇嚟你係成日行街都會踩中狗屎, 耷頭族?

踩狗屎都要神力?

踩狗屎同飛機飛過有乜關閪?

就好似破壞地鐵站同爭取民主有乜關咁
你明就好,以色列滅國又復國都係咁道理。
龍井樹 發表於 2019/9/27 14:26

見你呢一句。。。就知你有幾多料勒,
係有經你唔睇, 睇你亦唔曉

以色列亡國, 近二千年後又可以復國。。。係應驗了上主三, 四千年前便對以色列人講過既說話就真, 証明神既話都幾堅。
以色列會亡, (申命紀, 肋未紀就講咗)
會復國, 滅唔哂既。。。(見依撒意亞書, 耶肋米亞書)

猶如我上個星期就話股市會大插水, 插到亞媽都唔認得, 然後V-型又反彈
呢個星期個市真係咁表現時, 你都咪話我無料到囉
跟住。。。我話下星期會點。。點。。點。。。
(信唔信由你勒)
反基仔, 逢基必反。。。
真係好似班曱甴仔咁, 根本唔知乜係逃犯條例, 但只知反送中, 時代乜革命
即係祇有大細無圍骰,祇有莊閒冇和,我係基督徒我當然持呢個世界觀。非基督徒當然認為有圍骰
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/27 16:25

有啲人都會持圍骰論㗎,
例如:
教宗既言論
https://charterforcompassion.org/understanding-our-differences-and-similarities/pope-francis-assures-atheists-you-don-t-have-to-believe-in-god-to-go-to-heaven

你又點睇?

雖然佢係教宗, 不過, 佢唔係運用宗座權力講野,
身份同普通人一樣既唶....
不過, 都值得諗諗
萬金聖母像出巡嘅時候,臺灣各大宗教都派出代表隨隊巡遊
逃出魔幻紀 發表於 2019/9/27 20:49

你有無聽錯先。
我唔信基督新教會有牧師肯跟住天主教徒托住個聖母像巡行。
像, 對佢地係大忌, 仲要係聖母像! 忌 X 2
在這個比較官方的網頁
https://nspp.mofa.gov.tw/nspp/news.php?unit=406&post=154212

也只介紹萬金聖母出巡, 「為全台最大規模天主教活動」
没有提到有其他宗教團體(佛, 道)參予。

講者。 是想說台灣各地的天主教團體都會來參加盛事, 朝聖罷。

聖母出巡, 在其他區都有的活動。
在台灣, 我看就不宜這樣高調,  大鑼大鼓, 放爆竹。。。。因為與道教的甚麼『請神』形式太相似, 易産生誤會。
(這個在網頁中有提及)
唔明嘅嘢而去相信,就係盲從。
旁觀者 2019/9/28 00:46 提交

你點知人地係唔明?

盲喊
你咁唔明,係唔應該信。
高級模式 | 發新話題
換一個