返回列表 回覆 發帖

信仰與中西醫的關係

萬物的生成, 皆因「緣起」,
都係好奧妙,
含糊, 空泛到解咗即係無解過咁
解咗仲使人矇過未聽解前
你信移鼠啲啥呢?
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬 ...

「人到我這裏來,若不恨自己的父母、妻子、兒女、弟兄、姐妹和自己的性命,就不能作我的門徒。」《路加》14:26 ?
    「至於我那些仇敵不要我作他們王的,把他們拉來,在我面前殺了罷。」《路加》19:27?
    「一粒麥子不落在地裏死了,仍舊是一粒;若是死了,就結出許多子粒來。愛惜自己生命的,就失喪生命;在這世上恨惡自己生命的,就要保守生命到永生。」《約翰》12:25?
旁觀者 發表於 2020/4/21 00:42

「神」就造出眼前個智商如BB仔嘅巨嬰!
旁觀者 發表於 2020/4/21 00:48

你應該係從相中睇到「小便炒飯」過種低B白痴仔
含糊, 空泛到解咗即係無解過咁
解咗仲使人矇過未聽解前
05:39

馬上便有辦睇
佛教是用無明的概念來解釋輪迴的形成,並說人類最初是由二禪光音天退化而成,解釋很清楚。
信徒不會因N-1個神父出現問題而不信,咁同樣道理,某某中醫師話你乜乜物物搞到你頭都暈,又係咪代表中醫唔w ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/21 11:49

N-1 論題內的貼呀, 貼呀......一百幾十宗.....還只是教會中少撮神父出現的問題。
魔幻紀指出的:「中醫嗰啲『調和營衛、引火歸源……』之類嘅病理解釋」是整個中醫界的問題。
兩者是不一樣。
我係講緊某中醫師話「火包住風,風又包住火,火再包風風再包火」。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/21 20:25

同『調和營衛、引火歸源……』都是一類,用字不同唶
究竟中醫是否最終成為西醫,佛教是否最終成為天主教,就是要看看不受強權和軍事的威脅之下,人們會投向哪一方。

抽刀斷水 發表於 2020/4/22 13:56

你把中醫的没落政治化了, 扯到了是殖民地時代, 在強權軍事下促成。
猶如你把基督教的普及也灑上殖民地政治的添加劑。

你亦忽視你自己貼文內的內容,(你只是睇你想睇到的觀念而已)
作者羅婉㯗也在「緒論」開宗明義中提及:

腐朽的大清帝國即被英、法、美、俄、日、奧、意、德攻佔了古老的帝都,北京。自此中國人開始經歷一段「自我懷疑」的時代。所有舊學,全被批評為封建迷信,應掃到垃圾桶去。其中魯迅、余雲岫(中華民國衛生部長)對此看法最為同意,一度興起全面取締中醫念頭。

這是有些受過教育的中國人自己的醒覺, 不是甚麼『強權軍事下促成』

我看是西方的東西來到了, 舊的比不上, 優勝劣敗,
猶如包羅萬有的超級市埸取代了50, 60年代的街頭雜貨舖一樣。 當中没有甚麼強權施壓, 要人接受.
就是要看看不受強權和軍事的威脅之下,人們會投向哪一方。

抽刀斷水 發表於 2020/4/22 13:56

魯迅父親水腫, 求當時的名醫 (中醫)
竟開出以下藥方:
『經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀』
今日的你, 收到這藥方都媽媽聲哩。。。
(這已經是當時民間普及的醫術, 主診者是名醫, 那....庸醫會是怎樣???)

要揀甚麼醫, 中或西。。。。不用滲入甚麼政治因素, 你都會選了罷
或者今日真係仲有人會選『經霜三年的甘蔗,同穴分公母的蟋蟀』入藥,
猶如版上仲有人會用《辟邪紀實》來說天主教愚民。
你講到西醫用藥好似好嚴謹咁,但呢隻武肺用既藥,暫時都係用現有醫其他病既藥亂咁試:

連著名既偉 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 22:00

呢個比喻唔岩喎
covid-19係人類醫學史文未出現過既病, 未有研發到的藥物疫苖對付而人又病到要死, 那用相關的藥來試試也是可以,不試, 病者便會死。
況且, 這些藥也是舒緩病者臨終前的痛楚, 用也無妨。

猶如50, 60年代, 得肺癆便是無得醫既病, 
今日肺癆己不是不治之症。

研究出對付 covid-19 的藥物後, covid-19 便是一般的感冒。

西醫, 未臻善, 十全十美,都會有庸醫, 點都正路過中醫用公母蟋蟀卦

正如天主教, 雖唔係最真 (N-1論題都貼唔少哩), 都好過邪教, 東南西北方閃電, 天地統一。。。
我無用比喻喎。
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 23:34

咁你搬
『西醫用藥好似好嚴謹咁,但呢隻武肺用既藥,暫時都係用現有醫其他病既藥亂咁試:』
係為乜目的? 想表達乜?

我看了, 是你想話西醫用藥都是亂打亂撞, 只係有咁岩撞中咗。
比喻:

我既目的、論證好明顯咋喎,我都唔係陰濕既人,一直都係話西醫並不是科學嘛。 ...
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 23:45

西醫醫術不是科學, 
但有科學在後台支援
我同意中醫係比較冇咁"霸道",中藥冇咁"散",所以一般人陰啲陰啲暗病唔精神虛弱腳軟就中意睇中醫,但係覺 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/22 23:42

因為少人研究中草藥的副作用, 唔知就以為無,
濫用中草藥也是慢性毒物, 多數對肝, 腎功能有損。

去睇西醫, 肝酵素高, 醫生第一樣就問:最近有無食中藥?
題外話,究竟尐人想聽「令尊仲有三個星期命」,定係叫你去搵一尐唔存在既藥,等你仲有個希望咁呢?後者其實幾符合「信望愛」既呢。
抽刀斷水 發表於 2020/4/22 23:48

如兩個, 「搵一尐唔存在既藥」,「信望愛」
都係為病人好而講既大話,
咁叫人信望愛, 多些祈禱。。。。比較好醫德囉
若說對臨終病人, 家屬安慰, 
說多祈禱, 一切交給神,
好過說找些甚麼甚麼不存在既「天山年初一開出的靈芝」之類之類

況且, 亦真係有報導有些待等死的病人, 醫生都無計可施,
卻又會無緣無故好番哂既事例。 我唔話係神蹟, 不過唔知點解。而當事人就說是........祈禱呀, 見到白衣貌似耶穌既人作祝呀。。。。。。(見到佛祖觀音。。都有)
你咁講冇錯,不過我係講感冒傷風嗰D,今次武肺,大陸好多人被食中藥食到面黑黑肝病,睇到都心噏 ...
逃出魔幻紀 發表於 2020/4/23 00:14

好似應驗魯迅那句話:

「中醫不過是一種有意的或無意的騙子」。

「今次武肺,大陸好多人被食中藥食到面黑黑肝病」應屬於後者。
元兇是:無知
依家西醫藥被大藥廠壟斷,其他小型藥廠和個人根本難以參與,
抽刀斷水 發表於 2020/4/23 23:43

呢個係經濟架構的問題, 不是中西醫的問題。
猶如幾間連鎖超市壟斷零售市埸, 雜貨舖難以生存一樣。

你的心頭怒火, 放錯了位置
三藩市就有家中醫學院,學科有中醫藥理、針灸,入讀嘅都係白人,其中包括藥劑師。這家學院設有門診部,執藥嘅亦係白人。每年求診人次多達十萬,而且病人大多為外籍人士,如西裔等。
旁觀者 發表於 2020/4/24 02:33

你講辟邪紀實, 義和團時就一副洋人無野好既態度。
反基時就話洋教乜。。。洋教物。。。

呢一帖, 你卻表露了洋奴心態囉,
很強調甚麼入讀的是白人,外藉人仕, 西裔來抬高身價,
能與白人扯上了便有地位? 有鬼佬就係好?

你在三藩市開間雲吞麵舖, 請個鬼妹做伙記, 搵個鬼仔煮麵, 有幾個鬼佬入嚟, 咁你就話雲吞麵已經係被西方接受拿?

美國醫療保險有無包括睇中醫既開支咁呢?
中醫在西方有無地位, 你自己睇
係囉,世界唔承認中醫,唔知點解仍然有20所中醫院校在《世界醫學院校名錄》咁呢?
耶穌的手能拿蛇,飲毒 ...
leefeng 發表於 2020/4/24 07:15

之不過去年便有八所中醫學院被除名啵
中國8所中醫大學 遭世界醫學院校名錄剔除
https://www.worldjournal.com/6628174/article-%E4%B8%AD%E5%9C%8B8%E6%89%80%E4%B8%AD%E9%86%AB%E5%A4%A7%E5%AD%B8-%E9%81%AD%E4%B8%96%E7%95%8C%E9%86%AB%E5%AD%B8%E9%99%A2%E6%A0%A1%E5%90%8D%E9%8C%84%E5%89%94%E9%99%A4/

係原來有, 現被刪, 是數目減了, 
由一兩間變咗做20間入榜先話係好事唶。
由多變少, 即係另一回事囉
你都係同旁觀者繼續摸嚟摸去哩。。。
無乜料唔好亂出貼
美加醫療保險其中有一項有牌照的中醫,針灸,係可以申保的!
leefeng 發表於 2020/4/24 07:29

莫非中醫治療領域:砭, 針, 灸, 藥, 按蹺, 導引, 食療。。。只得一款針灸見得下人????
高級模式 | 發新話題
換一個