返回列表 回覆 發帖

什麼信仰適合我?

但是反而信仰基督教的人正愈來愈少。

這真讓我百思不得其解。

抽刀斷水 2021/10/31 20:11 提交

你這種不看統計數據就以為世界就是你想像中那樣,
才是百思不得其解。
踏進現今資訊流通的時代,這些宗教如果不靈驗的話,相信很快就會一傳十、十傳百,之後這類宗教場所 ...

基督教沒有承諾現世的功名利祿,卻是在死後才會有美好的天堂,如此一般在世的人都無法驗證基督教是否靈驗

抽刀斷水 2021/10/31 20:11 提交

有那些大宗教不會說來世的事的?

只有是邪魔妖道才宣揚現世回報:如養鬼仔,落降頭,打小人,觀音借庫,風水命理改運程。。。。

又打個比喻
買藍籌股長線收息....是投資
即日鮮..................是投機

當然有人即日鮮都執到唔少, 但大部份人投機即日鮮都是輸到焦頭爛額的。

有人養古曼童好靈, 財運雙收, 好多人就養到惹邪魔上身。
都係信番啲正統宗教(長線投資在來世) 好勒
但是反而信仰基督教的人正愈來愈少。
抽刀斷水 發表於 2021/10/31 20:11

睇睇在中國既情況
基督教的人愈升又愈有啵! 高處未算高!

呢到條熱愛共產中國的反基F9 成日話信耶教就係反智, 無腦, 白痴....
咁豈不是也是在笑偉大祖國的同袍都是愈來愈反智, 無腦, 白痴....?? )
(仲話係愛國狗! 呸!, 真係愛你條鐵囉)
佛教道教都唔算正統宗教咩?
抽刀斷水 發表於 2021/11/1 00:28

佛教修來世, 涅槃, 輪迴。。。呢啲都唔係今世事

道教修今生, 有日白日飛升,羽化成仙, 長生不老。。。。仲話唔係修現世?
(所以茅山術士都唔係正統)
我想這不是在回應「信耶穌的原因」,而是回應「信耶穌的甚麼」。

Why 跟 What 的分別。 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/2 00:00

其實,WHY 和 WHAT, 好多人都知。
信仰,  最緊要的就是一個連結

耶穌叩門, 人都要肯開門先得, 不只是知 why 和 what
leefeng 發表於 2021/11/2 04:06

有啲人好藤雞, 日頭敲門也心驚

莫非身有屎
(所以你把口咁臭)
回覆  逃出魔幻紀

原來你早已分享過,真抱歉我忘記了。

我想進一步了解,為何會「覺得自己是一個 ...
可能你對我的追問會感到煩厭,但我就是沒有這種「覺得自己是一個有神主義者」的感覺。
抽刀斷水 發表於 2021/11/2 10:08

有時啲感覺係無得解, 好個人既
正如你周圍咁多女人, 點解你揀咗佢做你老婆?
旁人有時也不會明白點解你要選中她, 或是她選中你, 有比你更好的佢唔揀......猶如淑女愛流氓

潮語, 呢啲叫做「feel」, 宗教上就叫「召叫」
無神論者親戚對你的宗教觀有什麼影響?你是討厭他們因而不自覺地成為有神論者?還是有些有神論者曾 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/2 20:32

你好像看不明白「逃出」帖文意思
他說的那個無神論者, 其實也是信死後還有世界, 人死不是如煙滅
所以, 口中說無神, 心中有神的大把人 , 没有真正的無神論者
我也不排除真正有,也比較容易代入這種可能的真正無神論者的內心世界去思考。最難理解就是那些似是 ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/11/2 22:09

你說的那個共產黨員無神論者, 皆因黨規要無神而已. 規例管得口時管不到心。
正如現在的人當無神論, 就自以為是智力過人, 不信鬼神, 科學頭腦, 身份象徵。
(但有時不知不覺間, 又看到他們原來都是神神地)

中世紀時, 人站在生活的那塊土地上, 向海望, 心想海的盡頭是怎樣的, 是甚麼「地方」?
於是有了航海探險。 明白了地球是圓的。

後來人望著天, 想地球以外是怎樣的?
太陽系以外是怎樣的?
銀河系以外又是怎樣的...於是有天文學, 天體物理...

今日望的是宇宙有盡頭嗎? 盡頭以外是怎樣的? 至今都未有答案囉!

正如人, 也會思考死後會是怎樣的? 是盡頭嗎? 於是有埃及神話, 基督教, 佛教, 婆羅門,
猶如中世紀時的人望著大海一樣唶...

不知中世紀時有無人話「望著海想盡頭是怎樣的那些人」是白痴, 低能, 無中生有既呢

有些無神論者, 好似亞抽先生, 會唔會以為唔信有神才是正常, 信神是不正常既心態呢?
所以, 他才會問:「我想進一步了解,為何會「覺得自己是一個有神主義者」」

其實, 統計數字告訴我, 信有神佔大多數, 自稱不屬任何宗教的世界人口, 只有百份之16。
當中還是有一半以上是「不知論者」。能實牙齒說無神的, 都是6-8%世界人口。

所以, 應當是我們問:為何你「就是沒有這種「覺得自己是一個有神主義者」的感覺。」
無神論者才是異數。

數年後仍然記得丈夫,不能不說是信了共產黨,人性情義猶存...
leefeng 發表於 2021/11/4 01:55

文革時你可能仲未成蟲

那時真典型的:
父親和兒子相爭,兒子和父親相爭;母親和女兒相爭,女兒和母親相爭;婆婆和媳婦相爭,媳婦和婆婆相爭

胡適子批父「走狗」
https://www.ntdtv.com/b5/2011/10/10/a600865.html

猶有餘悸

你乜8-1都唔識就亂8+1翕
全部俱往已。
一切向前看。
上流寄生族 發表於 2021/11/5 00:24

那麼有人去揭發半世紀前神父性侵案, 天主教與加拿大原著民寄宿學校...時,
你又不說「全部俱往已。一切向前看。」

你的腦有大細邊, 所以看事不平衡?
在你指責其他的不公平之前,有沒有反省你自己的基督教所犯下的千億種罪行呢?
基督教煽動,教徒自high和 ...
leefeng 發表於 2021/11/5 01:37

咁文革時又係咪無
「父親和兒子相爭,兒子和父親相爭;母親和女兒相爭,女兒和母親相爭」呢啲事先?

你呢啲正係女人話隔嚟女人著衫少扣兩粒鈕就係暴露, 賤格
自己卻是晩晩接客......
理屈詞窮又講東講西,你先去試炮;講溫州話、荷蘭話俾大家聽下再講啦!
    爺爺有興趣想你舉些爺爺如 ...
旁觀者 發表於 2021/11/6 04:58

修佛既佛子都唔係個個有神通哩。。
你只修得「檑槳棍屁眼通」
他們受審判了嗎?

旁觀者 2021/11/6 05:49 提交

你仲未識乜嘢係「審判」
你以為神審判人只係得一次:等耶穌嚟先開庭,所以現世,亞爺太祖、在上千年死嗰啲就唔使審?

今期老師先教你兩個詞:「私審判」和「公審判」。
睇你都未聽過、唔曉。
天主教徒就個個都曉勒。
此地无粗言秽语。
上流寄生族 發表於 2021/11/6 18:58

不過, 卻有你在裝言畏語。。。。
你無野識講時又
搞搞震!!

大人講野時夾硬插把嘴, 但又無野講到
你對#88,89,90,91,92,93 的問題完全冇任何的正面回答?
不敢答,不懂答?下一世答?(下一世我識你是老鼠 ...
leefeng 發表於 2021/11/7 01:21

在你鐘情的佛教中, 
你要為你那「識你是老鼠」的前世, 前前世, 前三世。。。吃果報
你唔好話無來世
(又係口中說不, 心中想「快啲上哩, 衰佬!」的女人)
你在此是一個傳教錄音機,重複同樣
leefeng 發表於 2021/11/7 01:21

要說錄音機
在此無人比得上你們三條9
「審判」,你見過咩?你一生都活在幻想中,
旁觀者 發表於 2021/11/7 03:31

咁你都係在幻想「無審判」囉
高級模式 | 發新話題
換一個