返回列表 回覆 發帖

天主聖神能引領你與否,決定權在你而不在祂

逃版友跟陳版友都異口同聲地指出,撒但十分了解、明白天主耶穌基督的道理。

所以,加上這句:「要明白天主 ...

請問我有否理解錯誤?

這疑問我早前有問過(https://exchristian.hk/forum/viewthread.php?tid=14387),可惜沒有教徒對此作出回應。
抽刀斷水 發表於 2021/11/11 16:45

當然係你理解都有問題哩

打個比喻, 聖神如牧羊人, 引領羊群。

有牧羊人引領, 不等如羊會跟牧羊人走,
不然也不會有經上說的耶穌要找迷失了的羊哩

天主教稱《得撒洛尼人後書》,是新約全書第53本書,
- SEO

[ ...
上流寄生族 發表於 2021/11/12 17:56

你的確係垃圾佬搬垃圾。。。。

新約只有27書, 你就搞出第53本書!
不知所搬!
無知識, 西門的外漢
《帖撒罗尼迦后书》,天主教称《得撒洛尼人后书》,(:ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Β΄)
是第 ...
leefeng 發表於 2021/11/13 02:42

知識貧民,
隨錯逐流
屎水流連
講完一輪,咁其實你認為離教者同反基,仲有無聖神既引領啫?
抽刀斷水 2021/11/13 11:19 提交

今日楂車使用 google maps GPS 去個陌生地方。
它一路教你點行就會去到目的地。
有時不聽它點,錯過了一個路口,GPS 教你如何走回頭路,如何抄小路回到大道。
當然,懶醒既我,聽唔聖佢點又是另
一回事。
作嘢嘅還有什麼比得上妖書、天誅教、極毒教!移鼠就吹得天花亂墜,你要唔要爺爺列舉出來? ...
旁觀者 發表於 2021/11/16 02:44

唔知你舉唔舉得起唶
你爺爺唔舉得起,會有你呢個孫子出來?
旁觀者 發表於 2021/11/16 06:21

唔好以為你既孫一定係你舉出來
可能係第二個男人既創舉嚟
今日既科學技術
有時間去驗下 DNA 先好咁大聲講
響爺爺面前, 你永遠係孫子!
旁觀者 發表於 2021/11/16 08:57

咁恨有孫,
你係咪一早就絕Z絕S
我也被知道、明白、了解的定義搞得糊塗了,作為嚴謹的治學精神,最好就請教啞老師:

原來它們分別不大 ...
抽刀斷水 發表於 2021/11/19 21:03

好多人都知打輝瑞疫苖來抗新冠
但唔係咁多人明白點樣可以抗, 有啲以為「明白」咗既人, 仲叫千祈唔好打添!
知道同明白, 真係唔同喱浮既野嚟
旁觀者(6樓):「『全能」』嘅『天主』,只要意念一動,乜事都搞掂,還需要人(『聖神』)幫手?」

又打個比喻,
老荳裝修同屋企鬆油, 唔通真係需要嗰仔「幫手」先做到咩?
係想個仔參予一份而已。

創世紀, 天主做大光, 小光, 陸地, 水, 飛鳥樹木時都唔使人幫手,
做了人之後, 就俾人也參予創造(你去睇第二章, 上主叫亞當做乜部份)

以色列人打耶里哥城, 上主唔可以意念一動就使城牆倒塌咩,
就係要以色列人都參予一份, 繞城七日。
人做了他一小份,神做祂的大份。

基本上, 就是人不願做時, 神也不做。

做咗人老荳既, 應多以「父—子」關係來了解, 明白「神—人」既關係
(冇仔冇孫, 成日恨做爺爺嗰個, 會真係唔明)
最新政府殺野豬,我都好難過架。
抽刀斷水 發表於 2021/11/22 02:05

因為你無錢住南灣, 野豬出没無影響你,
所以能愛心泛濫?
高級模式 | 發新話題
換一個